Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Fernando Torres, consejero delegado del Grupo Tatoma
"El sector agrari és un dels que més ha evolucionat en R + D + i, encara que ha estat el pitjor recompensat"

Entrevista a Fernando Torres, conseller delegat del Grup Tatoma

Anna Lleó27/08/2009

27 agost 2009

"S'hauria d'aconseguir que la societat, en general, i el Govern, en particular, reconeguessin la complexa situació que experimenta el sector i, per tant, permetessin una millora dels preus". Fernando Torres, conseller delegat del Grup Tatoma aposta per l'establiment d'un preu mínim, segons la qualitat, per oferir estabilitat a un mercat que travessa, des de fa temps, un procés negatiu de reconversió. Aquesta empresa familiar, els orígens es remunten a 1971, es dedica a la fabricació de maquinària per al sector agrari, entre altres àrees de negoci. Avui en dia, el Grup Tatoma factura més de 23 milions d'euros i exporta als cinc continents.

Fernando Torres, conseller delegat del Grup Tatoma
Fernando Torres, conseller delegat del Grup Tatoma.

En la seva opinió, com definiria l'actual situació del sector de la maquinària agrícola?

En les últimes dècades, el sector agrícola i ramader ha patit una forta reconversió de manera que la situació general del mateix ha estat difícil. Si a això, hi afegim la crisi financera mundial que experimentem actualment, podríem dir que el sector travessa un dels moments més delicats dels últims anys. A més, la concentració de la distribució a Europa està ofegant al productor que, de vegades, es veu obligat a vendre els seus productes per sota del seu cost. Així mateix, els canvis introduïts amb la Pac (Política Agrària Comú) no només minven la rendibilitat, sinó que deterioren la il·lusió dels professionals del ram.

De quina manera afecta aquesta conjuntura a l'activitat del grup Tatoma?

El Grup Tatoma és la societat matriu de quatre empreses: Servimosa (muntatge i manteniment industrial), Transformats Torres Martí (contenidors i mecanització industrial), Inmosan i la seva societat distribuïdora a Mèxic. L'activitat principal d'aquestes últimes és la fabricació i distribució de mescladors per a la ramaderia i instal·lacions industrials. Quan un sector està en crisi, aquesta afecta inevitablement a les empreses proveïdores. En aquest sentit, la nostra companyia no és aliena a la situació que estem vivint i que afecta, fonamentalment, a la demanda de mescladors.
Vista exterior de les instal·lacions de Transformats Torres Martí, empresa del Grup Tatoma
Vista exterior de les instal·lacions de Transformats Torres Martí, empresa del Grup Tatoma.

"En les últimes dècades, el sector agrícola i ramader ha patit una forta reconversió. A més, la concentració de la distribució a Europa està ofegant al productor que, de vegades, ven els seus productes per sota del seu cost "

Com a fabricants de mescladors i altres tipus de maquinària dirigida als agricultors, els influeixen els baixos preus que es paguen pels productes agrícoles a peu de camp i l'abandó de les explotacions per part dels productors?

En els últims mesos, igual que succeeix en altres indústries, hem detectat una clara disminució en les vendes de mescladors, respecte d'anys anteriors. Des de fa molts anys, el sector lacti experimenta canvis estructurals, especialment en la concentració de la distribució, la qual cosa minva la capacitat de negociació dels productors i produeix una notable caiguda dels preus. De vegades, la disminució resultant de marges ha representat una barrera insalvable per a les creixents necessitats inversores d'aquests professionals, a causa de les millores realitzades a les instal·lacions ia la compra de quota làctia. L'abandonament de molts productors de llet agreuja els problemes d'un ram en el qual la inversió i duresa de l'activitat generen barreres d'entrada que impedeixen la reobertura de noves explotacions. Tot això afecta, greument, a la demanda de mescladors i altres tipus de maquinària agrícola vinculada a aquesta activitat.


Mescladora autopropulsada del Grup Tatoma
Mescladora autopropulsada del Grup Tatoma.

Segons la seva experiència en el sector, quins són els principals reptes del mateix per a l'any en curs i també per al 2010?

Al meu entendre, el sector és un dels que més ha evolucionat en R + D + i, al llarg dels darrers 25 anys. I segurament ha estat el pitjor recompensat. Un dels seus principals reptes hauria de ser aconseguir que la societat, en general, i el Govern, en particular, reconeguessin la complexa situació que experimenta i permetessin una millora dels preus. Això, garantiria la rendibilitat i estabilitat del sector, en concretar un preu mínim en funció de la qualitat, com ja es van fixar en el seu moment unes quotes de producció. Per al sector lacti, el segon repte a Espanya seria tenir una representació única que agrupés a tots els ramaders, capaç de dialogar i negociar els problemes del ram al més alt nivell administratiu, seguint el model de sindicats agraris i ramaders d'altres països de la Unió Europea, com França o Alemanya.


"L'abandonament de molts productors de llet agreuja els problemes d'un ram en el qual la inversió i duresa de l'activitat generen barreres d'entrada que impedeixen la reobertura de noves explotacions"

Maquinària agrícola a les instal·lacions de Montsó (Osca), pertanyents al Grup Tatoma
Maquinària agrícola a les instal·lacions de Montsó (Osca), pertanyents al Grup Tatoma.

Com afrontarà el grup Tatoma aquests desafiaments empresarials?

Actualment, el Grup Tatoma afronta aquesta crisi millorant els seus processos, intentant reduir costos, incrementant la formació del personal, tractant de perfeccionar els seus productes, ampliant la seva gamma de maquinària i buscant nous mercats. En general, com ja vam fer en períodes anteriors similars, flexibilitzant la producció en funció de les necessitats del mercat per sortir reforçats d'aquesta situació.


Pel que fa a línies de negoci, quin percentatge del total representa la maquinària agrícola per al grup Tatoma? Quin és el producte amb més èxit comercial i major quota de mercat?

En xifra de negoci, la maquinària agrícola representa el 30% de la xifra de negoci del Grup Tatoma. En concret, el mesclador suposa el 85% de la mateixa. Dins d'aquesta línia de negoci, també representa el producte amb major quota de mercat.



Quins són els principals projectes en què treballa actualment Tatoma? Tenen previst algun llançament o inversió en instal·lacions en els propers mesos?

En aquest moment, millorem costos i processos per a ser més competitius i guanyar en prestacions en cada línia de mescladors, ja que la competència és enorme i el seu progrés constant. A finals de l'any 2007, realitzem una important inversió que ens ha permès millorar la producció. La nostra empresa té una presència important a França que pretenem enfortir a través d'un acord amb l'empresa Tenias SA i perfeccionar la xarxa comercial en un dels mercats més importants d'Europa. Actualment, també estem treballant en els mercats de Mèxic i Estats Units, amb la il·lusió de créixer o almenys mantenir el volum d'activitat en els propers anys.

"Actualment, el Grup Tatoma afronta la crisi millorant els seus processos i costos, augmentant la formació del personal, tractant de perfeccionar els seus productes i buscant nous mercats"
Picadora de palla acoblada vertical del Grup Tatoma
Picadora de palla acoblada vertical del Grup Tatoma.

Fa uns mesos, el grup Tatoma participar a la sala Fima Ramadera 2009. Tenen previst participar en algun altre certamen en els propers mesos? Pel que fa a l'any 2010, quins seran els principals esdeveniments als que presumiblement assistiran?

Aquest any, la nostra empresa ha participat en Fima Ramadera, a la fira de Silleda i en Agromaq 2009 (Salamanca). Fora d'Espanya, Tatoma ha assistit a la mostra Space a Rennes (França). A l'octubre, visitarà la fira del bestiar a Clermont-Ferrand (França) i viatjarà a Wisconsin (Estats Units). Mentre que al novembre es desplaçarà a Hannover (Alemanya). L'any que ve, estarem en l'edició 2010 de Fima i altres certàmens encara per definir, en funció del nostre pressupost.

L'any passat, Tatoma va obtenir el premi 'Empresa Osca 2008'. En la seva opinió, quin és el secret d'aquest èxit empresarial?

Una empresa no treballa pensant en premis, sinó en un projecte. No hi ha fórmules màgiques ni és fruit de cap secret. Sí que hi ha treball, imaginació, constància, un gran equip humà, bons proveïdors i un mercat que confia en la companyia. I sobretot moltíssima il·lusió.

"Actualment, estem treballant en els mercats de Mèxic i Estats Units, amb la il·lusió de créixer o almenys mantenir el volum d'activitat en els propers anys"

Tenint en compte que Tatoma exporta als cinc continents, quins són els països on té més presència i per què? Tenen previst ampliar aquesta projecció internacional en breu?

Bàsicament, Tatoma és present en el seu entorn més proper, per la qual cosa té cura, amb la millor atenció possible, els mercats d'Espanya, Portugal, nord d'Àfrica i França. Fabriquem màquines molt voluminoses, el transport penalitza el cost i que requereixen un servei post venda especial. Per aquest motiu, hem de créixer en altres mercats, però sustentats per aquest servei. Comercialitzem els nostres productes en altres països europeus, al nord d'Àfrica, Austràlia, Àsia i Amèrica del Sud, de manera esporàdica. Com ja he comentat anteriorment, operem a Mèxic a través d'una petita societat que faria possible, en un futur, la nostra introducció amb més força en el sud dels Estats Units. Això seria possible amb l'ajuda de companyies que basen la seva activitat comercial al servei post venda.

Empreses o entitats relacionades

Tatoma - Ingeniería y Montajes Monzón, S.L.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades