Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La recuperación de residuos plásticos crece un 8,4 por ciento en 2003
Segons dades del 8è informe anual de PwCoopers per Cicloplast

La recuperació de residus plàstics creix un 8,4 per cent el 2003

Maria Escribano15/10/2004
Mentre el consum de plàstics a Espanya va augmentar un 4,2 per cent durant el 2003 respecte l'any anterior, la recuperació de residus plàstics derivats va créixer un 8,4 per cent, arribant-se a la xifra de 621.100 tones de plàstics en 2003, de les quals el 53 per cent correspon a reciclat i, la resta, a recuperació energètica.
Considerant totes les aplicacions dels plàstics, l'informe indica que el sector d'envasos representa la major part, amb un 85 per cent del total dels plàstics que es van reciclar.

L'evolució experimentada en els últims anys (període 1996-2003), mostra que el reciclatge dels plàstics ha estat marcat per dues fites: el sistema del punt verd iniciat el 1998, i la Directiva europea amb objectius de reciclatge a complir el 2001.

Ambdós factors van motivar que el creixement anual fos llavors espectacular, la qual cosa va permetre assolir, i fins i tot superar en 4 punts percentuals, l'objectiu del 2001 per als plàstics de la Directiva europea i la Llei Espanyola.

L'objectiu legal del 15 per cent de l'any 2001 a la Unió Europea es va complir per Espanya, aconseguint el nivell del 19 per cent.

Imagen
Comparat amb altres països europeus, actualment Espanya segueix formant part del grup de països líders en reciclatge de plàstics de la Unió Europea al costat d'Alemanya, Bèlgica i Itàlia, superant al Regne Unit, França i Suïssa i molt distanciat de Portugal, Grècia, Suècia, Dinamarca i Irlanda, amb un índex de reciclatge és inferior al 15 per cent. Tot això, expressat en tant per cent respecte als residus generats en cada un dels països esmentats.

El reciclatge total de plàstics a Espanya per a l'any 2003 va ser de 329.000 tones, cosa que ha suposat un augment del 8,3 per cent respecte l'any anterior.

Els resultats de 2003 indiquen que se segueix la tendència iniciada l'any anterior, amb l'anomenada corba de maduresa i les previsions de futur apunten a mantenir aquest ritme amb increments anuals mitjans de mig punt percentual.

El plàstic de major consum a Espanya, que és el polietilè, segueix sent líder en termes de reciclatge. El polietilè (alta i baixa densitat) representa el 71,4 per cent del total dels plàstics que es van reciclar al nostre país.

Major sensibilització

El 84 per cent de la població espanyola disposa ja de contenidor groc per a reciclar selectivament els plàstics. No obstant això, cal intensificar les activitats de sensibilització ciutadana per al correcte ús del contenidor groc, ja que la quantitat d'impropis encara és elevada. Cicloplast ha renovat la seva pàgina web (www.cicloplast.com) incorporant una secció anomenada "Deu consells per a reciclar bé els plàstics", en la qual s'explica que és en el contenidor groc on s'han de dipositar únicament envasos de plàstics, metalls i brics; en cap cas envasos de cartró, que han d'anar al contenidor blau.
Imagen
El polietilè segueix sent el plàstic líder en termes de reciclatge
Gràcies a l'existència de 73 plantes de triatge d'envasos repartides per tota la geografia espanyola, els tres materials recollits en el contenidor groc es separen i classifiquen, condicionant el material allí mateix per a destinar a les plantes de reciclatge.

Existeixen en l'actualitat 20 empreses amb capacitat i tecnologia per reciclar els residus plàstics que els ciutadans espanyols dipositem al contenidor groc. La resta d'instal lacions de reciclatge, la xifra en total ascendeix a 82, es dediquen a reciclar el plàstic d'origen industrial.

Mentre el reciclatge dels envasos industrials manté un creixement moderat, el reciclatge d'envasos plàstics domèstics s'ha incrementat en un 32,7 per cent respecte l'any anterior, arribant a la xifra de 140.700 tones el 2003.

Estadístiques sobre consum, generació i gestió de residus plàstics a Espanya, any 2003
Estadístiques sobre consum, generació i gestió de residus plàstics a Espanya, any 2003
Estadístiques sobre consum, generació i gestió de residus plàstics a Espanya, any 2003
Estadístiques sobre consum, generació i gestió de residus plàstics a Espanya, any 2003
Espanya segueix formant part del grup de països líders en reciclatge de plàstics de la Unió Europea
Imagen

Recuperació energètica

En relació amb l'altra forma de valorització, la recuperació energètica dels plàstics a Espanya (9,3 per cent en 2003) segueix estant molt per sota de la mitjana europea (23 per cent), i d'altres països, com França (32 per cent), Suècia (38 per cent), Holanda (52 per cent), Dinamarca (65 per cent) o Suïssa (75 per cent). Tot això expressat en tant per cent respecte als residus generats en cada un dels països esmentats.

Segons Cicloplast, les previsions de futur s'han d'orientar cap als nous objectius legals que venen imposats des de les directives europees, d'una banda, i des de les comunitats autònomes, de l'altra.

Si fins ara, les activitats i esforços de Cicloplast s'enfocaven principalment en el reciclatge d'envasos, ara i sense oblidar aquest, orienten la seva activitat cap a altres sectors d'aplicació.

Estadístiques sobre consum, generació i gestió de residus plàstics a Espanya, any 2003
Estadístiques sobre consum, generació i gestió de residus plàstics a Espanya, any 2003
Imagen

El futur

L'horitzó de futur està marcat per dos anys clau:
  • 2006, amb objectius de reciclatge per a residus de l'automòbil i d'aparells elèctrics i electrònics.
  • 2008, amb objectius de reciclatge específics per als plàstics en envasos i agricultura.

En agricultura, amb l'horitzó marcat per l'objectiu del 100 per cent de valorització l'any 2008 establert per la Junta d'Andalusia, Cicloplast des del SIG Cicloagro segueix retirant i reciclant els plàstics. En concret, Cicloagro va retirar i reciclar el 2003 més de 14.000 tones de plàstics agrícoles procedent d'encoixinats que, al costat del plàstic d'hivernacles, completa la gestió integral dels films plàstics utilitzats en els cultius intensius d'Andalusia.

En la construcció, sense lleis ni directives que obliguin, Cicloplast continua les recollides selectives i posterior reciclatge dels residus plàstics, especialment PVC en el marc del compromís de Vinyl 2010.

Ciclotub s'ha centrat fonamentalment en obres de construcció i en laboratoris d'assaig de control i seguiment de la marca de qualitat Aenor per a plàstics, amb una retirada de la totalitat dels residus de tubs generats i posterior reciclat.

El 2003, Ciclotub ha gestionat 29,56 tones de residus de canonades plàstiques.

L'escassetat i irregularitat en el flux dels residus quan es gestionen només tubs de PVC ha portat a considerar la necessitat i oportunitat d'ampliar l'experiència Ciclotub a altres productes de PVC com perfils de finestra i persianes. A més, l'actuació de Ciclotub s'ha estès a altres àrees geogràfiques (Madrid, Andalusia, Mallorca), a més de continuar a Catalunya.

L'1 de juny de 2004 es va signar el conveni de col·laboració entre Asetub, Cicloplast, Asoven i el Fòrum Ibèric del PVC amb l'objectiu de materialitzar tot això.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Fabricantes de Tubos y Accesorios Plásticos
Asociación Española de Normalización y Certificación
Cicloplast, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    03/10/2024

  • Newsletter Plástico

    26/09/2024

Enllaços destacats

Fundación Andaltec I+D+iTechsolidsAECQEnfriadoras Inteco, S.L.U.Plastics & Rubber

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis