Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Ventajas de una valoración de empresa
La clau per a un plantejament estratègic del negoci i la presa de decisions

Avantatges d'una valoració d'empresa

Manuel Gómez Conesa, president de MGI Audicon & Partners17/05/2012

17 de març de 2012

Al llarg de la vida d'una empresa són molts els moments en els quals resulta necessari fer una valoració de l'organització. La seva realització busca la quantificació dels elements que constitueixen el patrimoni de la companyia, la seva activitat, potencialitat o qualsevol altra característica susceptible de ser valorada. Propietaris, accionistes, inversors, entitats financeres, compradors i agents econòmics demanden avui dia informació que faci possible la presa de decisions.
Manuel Gómez Conesa, president de MGI Audicon & Partners
Manuel Gómez Conesa, president de MGI Audicon & Partners.

En la conjuntura econòmica que ens trobem, conèixer el valor real que té una companyia és de vital importància per fer front a les dificultats i optar per buscar solucions i noves oportunitats. Una valoració de l'empresa proporciona una profunda anàlisi de la situació financera (quantitativa i qualitativament), permetent conèixer el valor veritable de l'entitat.

A més, una valoració d'empresa pot realitzar-se en múltiples ocasions, principalment quan existeixen canvis en l'accionariat, venda de l'empresa, fusió de la companyia, dissolució entre socis, ampliacions o reduccions de capital, creació d'una nova línia de negoci, anàlisi del patrimoni d'un dels socis, compra d'altres empreses, transmissions patrimonials i un llarg etc. Amb tot això, és convenient que de forma periòdica es realitzi una valoració de la signatura per analitzar la seva evolució real.

Les empreses han de planificar bé la seva estratègia i comptar amb un pla de negoci que guiï les seves accions. Si canvia el cicle econòmic, les projeccions del pla d'empresa necessàriament han de revisar-se i adaptar-se a les noves circumstàncies. En un context de crisi, les projeccions de resultats seran gairebé per definició més pessimistes, especialment en el curt termini: menys comandes, menys vendes, menors marges, menors resultats, menys finançament, més despeses extraordinàries de reestructuració, etc. i, en conseqüència, menys flux de caixa lliure esperat a curt i mig termini, per la qual cosa el valor de l'empresa disminuirà. Però la missió més important dels directius és proporcionar-li a l'organització la màxima creació de valor possible, és a dir, fer que la companyia valgui cada vegada més.

Així doncs, per afrontar la situació de crisi amb èxit és recomanable dur a terme un pla d'avaluació amb la finalitat de que cada soci estigui al tant de les decisions que es prenen en matèria d'inversió, venda d'accions, finançament, operacions i dividends, entre altres aspectes de summa importància.

“Val la pena perdre la por a invertir i avaluar el nostre negoci de forma permanent per accedir a noves opcions de futur”

Metodologia adequada per a diferents finalitats

La valoració d'una empresa dóna una informació d'incalculable valor per tots aquells que tinguin un interès, present o futur, en la mateixa. Existeixen molts moments, al llarg de la vida d'una societat, que poden precisar la valoració d'una empresa. Com dèiem, pot pensar-se en processos de compra-venda o reestructuració de deute i obtenció de línies de finançament, però també altres escenaris diversos com l'anàlisi d'inversions i desinversions o situacions tan quotidianes dins de l'estructura empresarial com és la remuneració en accions. Entre les principals finalitats podem destacar:

• Gestió de la pròpia empresa

• Transmissió o divisió del patrimonis

• Fusionis i adquisicions

• Valoració d'una participació

Per realitzar la valoració d'una empresa es parteix inicialment de dues metodologies diferents i en algunes ocasions complementàries: anàlisi financera dels resultats de l'empresa i la seva projecció futura de l'entorn econòmic del sector i la comparació amb altres empreses del seu sector. No obstant això, en determinades circumstàncies poden ser emprades altres metodologies com és la del valor comptable.

La primera de les metodologies parteix del compte de resultats d'exercicis passats, mitjançant la qual i l'anàlisi del sector es poden projectar els beneficis en el temps (a curt i mig termini). En definitiva, realitza una anàlisi de les expectatives de generació futura de fluxs de caixa provinents de l'explotació dels actius de l'empresa a través del mètode de descompte de fluxs de caixa lliures que les activitats pròpies de l'empresa van a generar en un horitzó predeterminat.

D'altra banda, s'analitza el valor de tots els béns propietat de l'empresa, en funció de la seva naturalesa i de l'ús assignat. Es valoren els béns immobles d'ús propi i d'inversió, les existències, les instal·lacions, maquinària, mobiliari, el fons de comerç i en general de tots els béns tangibles i intangibles propietat de l'empresa.

Per a les dues metodologies és necessari realitzar una anàlisi comparativa de la societat pel que fa als seus competidors, estudiant les característiques i situació del sector corresponent.

En conclusió, val la pena perdre la por a invertir i avaluar el nostre negoci de forma permanent per accedir a noves opcions de futur.

MGI és una associació mundial de signatures d'auditoria i consultoria de prestigi internacional. Fundada fa 60 anys, actualment la seva xarxa té presència en tots els continents, amb més de 300 oficines distribuïdes en 90 països. Com a referent en solucions empresarials, MGI aporta una simplificació en la gestió administrativa de les societats.

Comentaris de l'article/notícia

#2 - JOSE ROBALINO
26/08/2016 0:46:27
LA FORMA CLARA DE EXPLICAR EL TEMA PERMITIRA MEJORAR LA MENTALIDAD DEL EMPRESARIO RESPECTO AL FUTURO DE SU NEGOCIO
#1 - María
17/05/2012 12:40:38
Tener claro cuanto vale tu negocio es una clave importante para poder gestionar, controlar,y progresar en él.

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.