Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Daniel Massó, jefe de Conocimiento e Innovación de Normalización de AENOR

“S'elaborarà una norma internacional sobre la resistència de la unió de peces híbrides de metall-plàstic, que permetrà el seu ús en la indústria automobilística i aeronàutica”

Entrevista a Daniel Massó, cap de Coneixement i Innovació de Normalització d'AENOR

Nerea Gorriti16/10/2012
Barcelona va acollir del passat 17 al 21 de setembre, la 61ª reunió del comitè tècnic internacional encarregat del desenvolupament de normes tècniques en el sector de plàstics en el si de l'Organització Internacional de Normalització (l'ISO/TC 61). En l'esdeveniment van participar prop de 220 experts internacionals d'una vintena de països, que van debatre sobre les futures normes tècniques en les quals el sector es juga la seva competitivitat a nivell global, al mateix temps que s'abordaran les tendències actuals del sector en matèria de bioplásticos i eficiència energètica. Daniel Massó, cap de coneixement i innovació de Normalització de Aenor, ens apropa al món de la normalització i relata quins són els temes de màxima actualitat en la indústria del plàstic.

Quin balanç pot fer de l'esdeveniment?

El balanç global ha resultat molt positiu. Més de 200 experts del sector de plàstics d'una vintena de països han debatut sobre les actuals i futures normes tècniques, en la reunió anual del comitè tècnic internacional encarregat del desenvolupament de normes tècniques en el sector de plàstics en el si de l'Organització Internacional de Normalització (l'ISO/TC 61).

En l'última sessió (coneguda com a Plenària), es va fer balanç de les activitats dutes a terme pels diferents subcomités i grups de treball al llarg de tota la setmana; en total s'han reunit 40 grups de treball de 10 subcomités diferents i a més s'han organitzat dues sessions obertes per al públic en general. Es va decidir avançar en les diferents fases de publicació de, aproximadament, 50 projectes de norma, en diversos àmbits de les propietats dels plàstics, al mateix temps que es va acordar elaborar noves normes; per exemple, sobre la resistència d'unió de peces híbrides de metall-plàstic o la resistència al pelat de materials laminats.

Daniel Massó, cap de coneixement i innovació de Normalització d'Aenor
Daniel Massó, cap de coneixement i innovació de Normalització d'Aenor.

Per part d'Espanya es van proposar millores en un mètode d'assaig de plàstics cel·lulars d'especial importància per a l'aïllament tèrmic i es va presentar una alternativa a un mètode d'assaig que permetrà aconseguir un important estalvi energètic i econòmic en la realització del mateix. L'Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR) és l'entitat legalment responsable del desenvolupament de les normes tècniques a Espanya i exerceix des de fa 20 anys la secretària del subcomité 2 Propietats Mecàniques de l'ISO/TC 61.

“Es va acordar elaborar noves normes; per exemple, sobre la resistència d'unió de peces híbrides de metall-plàstic o la resistència al pelat de materials laminats”

Durant el congrés es van analitzar les futures normes del sector que tindran incidència en l'àmbit de la millora de competitivitat i innovació, el Comitè ISO/TC 61 té gens menys que 625 normes en vigor, destaqui algunes, quins camps contemplen?

És difícil destacar una sola entre tantes normes. S'aborden diversos àmbits de les propietats dels plàstics, com les propietats mecàniques (duresa, flexió, tracció o impacte, entre uns altres); les físic-químiques, l'envelliment i també es normalitzen els diferents tipus de materials, tals com els plàstics cel·lulars o els termoplàstics, així com la resistència al foc, entre uns altres. Per exemple, es va informar de les normes projectes d'assaig de comportament al foc dels plàstics, que s'estan elaborant conjuntament amb la indústria marítima i ferroviària, per l'especial importància que té en la seguretat dels transports.

Quins són els principals objectius que es pretén aconseguir?

Malgrat ser poc conegudes per al gran públic, les normes que elabora aquest comitè són la base fonamental per al desenvolupament de milers de productes que usem en el nostre dia a dia: des de l'ordinador fins a la cadira de l'oficina, passant per les borses o la cistella de la compra, fins als mòbils i llums. Així, Normes com la ISO 178 de determinació de les propietats de flexió, se citen com a referència en unes 200 normes internacionals que abasten multitud de camps.

Cada norma té el seu objectiu particular, però en el seu conjunt, l'existència d'aquestes normes és totalment necessària per mesurar les característiques de qualsevol producte que tingui materials plàstics i per tant contribueixen a fer productes més segurs, resistents, duradors, reciclables, etc. Un altre exemple, la Norma ISO 5659-2 de generació de fum és fonamental per al transport marítim i ferroviari i se cita en la reglamentació internacional d'aquests temes. Gràcies a aquesta norma, els vagons de metre són més segurs.

Bioplástico i eficiència energètica semblen ser els temes d'actualitat en el sector, de quina forma incidiran les noves normes en tots dos àmbits?

Aquests van ser els temes triats per a les sessions obertes, precisament pel seu interès per a tota la societat. Les aplicacions en les quals els bioplásticos aporten característiques avantatjoses enfront d'altres materials són moltes. I les normes són la primera baula d'una cadena que aporta beneficis a tota la societat. Per exemple, a Barcelona s'ha avançat en normes amb especial importància ambiental, tal com els projectes ISO 16620 de determinació del carboni biogénico (és a dir no fòssil, provinent de matèries primeres renovables).

El paper quan l'eficiència energètica és similar, les normes aporten la base tecnològica per usar els plàstics de manera que ens permeti estalviar energia. Per exemple, en aquesta reunió, el laboratori CEIS va presentar un mètode d'assaig per mesurar el percentatge en volum de cel·les tancades i obertes, de plàstics cel·lulars rígids. Això permet, per exemple, que el sostre de la nostra oficina s'instal·li un material que estalvia molta energia respecte a altres alternatives.

Parli'ns del procés de creació d'una norma, és a dir, com es detecta la necessitat de crear una i de quina forma es materialitza?

Les normes les elaboren Comitès Tècnics en els quals participen totes les parts interessades en cada cas (fabricadors, consumidors, Administració, laboratoris, etc.). La indústria i les parts interessades són els que solen detectar la necessitat de la seva elaboració. La norma passa per diferents fases fins que finalment es publica. El procés per redactar una norma es duu a terme de forma transparent i és promogut per una tercera part independent, que és AENOR. Per garantir aquesta transparència, les normes passen per un període de disponibilitat pública, durant el qual es poden fer comentaris. Aquestes peculiaritats del procés d'elaboració de les normes fan que aquestes tinguin una aplicabilitat superior a la d'un altre tipus de documents.

NOTA DM: el de la informació pública en el BOE és vàlid sol para les UNEIX. He canviat la frase perquè sigui aplicable a totes les normes.

Foto de família del Plenari del Comitè internacional de Normalització de plàstics, ISO/TC 61
Foto de família del Plenari del Comitè internacional de Normalització de plàstics, ISO/TC 61.

Quins beneficis econòmics tenen les normes?

Les normes són el llenguatge que parlen els mercats internacionals. Un exemple clar de la seva positiva influència ho tenim en els contenidors: gràcies a que es va establir una norma amb els requisits que havien de complir els mateixos, avui el 90% del transport internacional de mercaderies viatja dins de contenidors, havent-se reduït els costos del transport el 35% i el temps, en un 84%. A més, s'estima que el 80% dels productes que es comercialitzen al món estan subjectes a normes tècniques.

Les normes tècniques tenen beneficis econòmics: A Espanya suposen el 1% del PIB, la mateixa aportació que a Alemanya.

Fins a quin punt és determinant aquesta reunió del Comitè Internacional de Plàstics per establir les futures normes?

La majoria de les noves propostes de normes s'expliquen i defensen durant aquesta reunió, explicant el seu impacte en altres indústries, per la qual cosa són vitals, malgrat que la major part del treball es fa al llarg de l'any, gràcies a les eines TIC. A Barcelona, per exemple, es va acceptar iniciar els treballs d'elaboració d'una nova norma internacional sobre la resistència de la unió de peces híbrides de metall-plàstic. Aquestes peces usades en la indústria electrònica són molt lleugeres i resistents, però la normalització d'aquests assajos és necessària perquè es generalitzi el seu ús en la indústria automobilística i aeronàutica. Els avantatges ambientals que s'aconsegueixen en reduir de pes i consum dels vehicles són enormes.

“A Barcelona s'ha avançat en normes amb especial importància ambiental, tal com els projectes ISO 16620 de determinació del carboni biogénico (és a dir no fòssil, provinent de matèries primeres renovables)”

Aquesta reunió, organitzada per AENOR, amb el patrocini de PlasticsEurope i el CEIS es tracta de la 61ª reunió d'aquest comitè, amb quina periodicitat se celebra i per què ha estat Barcelona l'escenari escollit?

El comitè ISO/TC 61 es va crear l'any 1947, molt poc després de la creació d'ISO i actualment celebra una reunió anual en la qual es reuneixen alhora tots els seus subcomités i grups de treball. L'elecció de Barcelona es deu al fet que Espanya és cada vegada més un referent en la normalització internacional. Per exemple, l'any passat es va publicar la norma internacional d'Ecodiseño ISO 14006, que va tenir com a referència una norma espanyola. A més, les normes espanyoles de Gestió de la Innovació estan sent la base per a futures normes europees de R+D+i. D'altra banda, bona part de les empreses del sector també estan localitzades prop de Barcelona i gràcies al compromís dels patrocinadors volíem facilitar-los la seva assistència.

“El laboratori CEIS va presentar un mètode d'assaig per mesurar el percentatge en volum de cel·les tancades i obertes, de plàstics cel·lulars rígids. Això permet, per exemple, que el sostre de la nostra oficina s'instal·li un material que estalvia més energia”

Descrigui el paper d'AENOR en general i quantes normes tècniques sobre plàstic ha publicat

Aenor és l'entitat responsable del desenvolupament de les normes tècniques a Espanya. També és l'entitat capdavantera en certificació, ja que els seus certificats són els més valorats per tots els agents econòmics. Actualment, el catàleg de normes d'Aenor frega els 30.000 documents, amb solucions importants per a les organitzacions, a l'abast de tots. A Espanya, existeix un comitè tècnic espanyol, l'AEN/CTN 53 de plàstics i cautxú, en el participen 300 experts en l'elaboració de normes. Actualment, el catàleg d'Aenor compta amb més d'1.100 normes tècniques en vigor sobre plàstics i moltes altres de productes realitzats amb aquest material. La indústria dels plàstics ha tingut tradicionalment una forta vinculació amb la normalització i la certificació a Espanya i la seva associació, Anaip, és membre d'Aenor des de la seva creació, exercint la secretaria el CTN 53.

A més, Aenor porta la veu dels sectors espanyols als fòrums internacionals perquè sigui tinguda en compte. Actualment, els experts espanyols exerceixen 138 responsabilitats en l'àmbit de la normalització internacional. L'Entitat tradueix les normes internacionals a l'espanyol, la qual cosa facilita l'accés a aquests documents a un mercat de 500 milions de persones a tot el món.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Normalización y Certificación

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Seguridad

    08/10/2024

  • Newsletter Seguridad

    01/10/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis