Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Adolfo García, presidente de la Asociación de Descontaminación de Residuos Peligrosos (ADRP)
"La correcta gestió de residus no ha de ser una imposició, sinó una opció empresarial i professional"

Entrevista a Adolfo García, president de l'Associació de Descontaminació de Residus Perillosos (ADRP)

David Pou13/10/2010

13 octubre 2010

L'Associació de Descontaminació de Residus Perillosos ( ADRP ) va ser creada el novembre de 2009 per un grup d'empresaris vinculats al sector de la demolició i la gestió de residus en obres. Des Interempreses hem volgut conèixer de quina forma s'està treballant per difondre la idea d'un tractament correcte dels residus perillosos i quins són els passos que s'estan seguint per desenvolupar la nova llei de caràcter nacional que ha d'adaptar-se a la normativa europea abans de finals d'aquest any.
Adolfo García, president de l'Associació de Descontaminació de Residus Perillosos (ADRP)
Adolfo García, president de l'Associació de Descontaminació de Residus Perillosos (ADRP).

Creuen des de la ADRP que el govern respectarà en la nova llei de residus que ja acordat a la RD 105/2008 sobre la gestió de residus de construcció i demolició?

No hi ha una resposta directa. El RD 105/2008 va ser un gran pas, i com a legislació de caràcter nacional s'ha convertit en precursora fins i tot a nivell europeu, en determinar una excel lent disposició dels rols del productor, posseïdor, gestor, etc. En aquest sentit, el RD va encertar de ple, i ara el que veiem és que la directiva va pel mateix camí, encara que a Espanya el problema vingui donat per la traducció desafortunada que s'ha fet de la mateixa.

En aquest moment, a l'hora d'elaborar la llei hi ha dos esborranys molt similars. El primer i el segon són pràcticament iguals, i això que el ministeri ha rebut més de 400 documents d'observacions, de manera que encara falta molta feina per fer. Seria precipitat dir, per tant, si s'ha de millorar o no, però el que aquesta nova llei hauria és millorar fins i tot les llacunes del RD 105/2008.

Precisament es van celebrar recentment a Saragossa les Jornades sobre deconstrucció, en què va participar la ADRP. Quin va ser el sentiment general del sector?

La preocupació a nivell de residus perillosos és que la normativa que s'aplica actualment ve derivada de la indústria, per la qual està molt bé, però es queda curta per a altres sectors que tenen processos més complexos com la construcció, la rehabilitació o la descontaminació ( naval, agrícola, etc.). La preocupació en ADRP, com a associació que pretén especialitzar el gremi de la descontaminació, és que la nova llei no sigui prou flexible i àmplia com per cobrir totes les realitats. Possiblement això requereixi el desenvolupament d'un reglament, però aquest serà un segon pas després de l'aprovació de la pròpia llei.

A l'hora d'eliminar residus perillosos, se segueixen a dia d'avui totes les pautes establertes? ¿Se sap delimitar exactament què és un material perillós del que no ho és?

La llei està molt clara. Hi ha dues regles per a definir què és perillós i què no ho és, i això és una cosa que la nova llei no canviarà. Una regla és que estigui definit com a residu perillós en la llista europea de residus, i l'altra que tingui alguna de les característiques que li converteixi en perillosos, que van des de la H1 a la H14. Si teniu alguna d'aquestes característiques, encara que no estigui en la llista europea de residus perillosos, pot esdevenir perillós. Però en realitat el problema és que ningú investiga abans d'iniciar qualsevol treball (rehabilitació, demolició, etc.) Si els materials són perillosos o no, i al final acaba tot en el mateix contenidor. El que no es pot fer és carregar la responsabilitat de decidir la seva perillositat en l'últim subcontractista que passa per allí.

Un dels punts més conflictius és l'establiment de mesures per al control i el seguiment dels residus perillosos. Les comunitats autònomes s'entesten a posar traves en el flux de residus, mentre que la CE el que vol precisament és que desapareguin aquestes limitacions. Com creu que podrà acollir la llei d'una forma clara aquest punt?

Es tracta que es desenvolupi un reglament que li doni continuïtat a la llei. En teoria, els documents de control i seguiment, amb la publicació de la llei òmnibus i el sistema d'inscripció de residus, ha de tenir com a mínim caràcter nacional, fins i tot europeu. No és que no hi hagi coordinació, fins i tot moltes comunitats autònomes han treballat en informatitzar els sistemes, però quan es vol passar d'una comunitat a una altra l'assumpte es complica. Per això un dels reptes és que a l'hora de desenvolupar i estructurar la llei, es compleixi una de les exigències de la UE: més flexibilitat en els serveis.
"Un dels reptes és que, a l'hora de desenvolupar i estructurar la llei, es compleixi una de les exigències de la UE: més flexibilitat en els serveis"

En un document publicat recentment per l'associació es marca el moment actual com un moment històric. Per què?

Els residus sempre han estat un mal necessari, i sempre amb la idea implícita que com més aviat ens desfem d'ells, millor. El que passa és que, cada vegada més, la consciència ecològica va calant en tots, però això costa diners. Ha d'arribar un moment en què la mateixa manera que passa amb el tabac, que la gent veu malament que es fumi en segons quins espais, també cali en la societat la idea de gestionar malament els residus perillosos és precisament "molt perillós". En aquest sentit és un moment històric. No només s'han de gestionar els residus perquè ens ho imposi la llei, sinó sobretot perquè sigui una opció empresarial i professional de tots els que treballen en l'entorn de l'obra.

De quina manera afectarà la nova llei a les empreses ia la indústria general?

Al principi la llei no provocarà grans novetats, però va a tractar d'harmonitzar el desenvolupament normatiu que hi havia fins ara. Li suposarà costos econòmics als que no estaven fent els deures, comportant un increment en les seves partides a aquells que no estiguin gestionant els seus residus adequadament. En canvi, per a qui estigués fent ja un esforç per respectar la normativa actual, no només no haurà de suposar un sobrecost, sinó que suposarà un avantatge competitiu en tenir ja assumits els costos corresponents.

A finals de mes, ADRP celebra el I Fòrum sobre Descontaminació de residus perillosos. Quins són els objectius d'aquest fòrum?

És el I Fòrum específic sobre descontaminació de residus perillosos, i el seu objectiu és doble: d'una banda, identificar les empreses que realitzen aquest treball i que intenten que els processos estiguin més professionalitzats, sobretot per la seguretat dels treballadors de l'entorn; i de l'altra, i si és possible el més important, fomentar la investigació i quantificació prèvia per agents externs i independents a l'inici de qualsevol tipus de treball. En aquests moments, estem en contacte amb l'Associació d'Empreses de Control de Qualitat i de Control Tècnic Independent perquè faci una proposta a aquest respecte i que el MARM i el Ministeri de Treball el vegin amb bons ulls. Tot això, perquè es valori prèviament si existeixen residus perillosos, el risc que suposen, la quantitat que hi ha i com s'han de realitzar els treballs de descontaminació.

Quin paper juga en aquest marc la ADRP?

ADRP neix responent a una necessitat, i és que després del residu més conegut avui en construcció, l'amiant, hi ha una llarga llista que preocupa per la seguretat dels treballadors dels diferents sectors, i perquè no dir-ho, per l'oportunitat de negoci que s'obre per a les empreses especialitzades en aquest camp. Sense ànim de voler crear alarma social, la ADRP pretén informar al sector professional, i per això està treballant en aquests primers mesos de vida a donar a conèixer la realitat dels residus perillosos i la necessitat d'una descontaminació adequada de l'entorn en què es troben.

Empreses o entitats relacionades

Asociación de Descontaminación de Residuos Peligrosos

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

Grúas

NEWSLETTERS

  • Newsletter Reciclaje y Gestión de Residuos

    30/07/2024

  • Newsletter Reciclaje y Gestión de Residuos

    23/07/2024

Enllaços destacats

AWA Show2beSalón de gas renovable

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis