Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Un ambiente ‘Premium’ en el interior del automóvil

Un ambient ‘Premium’ a l'interior de l'automòbil

17/07/2012
En els primers temps de la fabricació de l'automòbil, tots els cotxes tenien carrosseries amb parts de fusta, quadres de comandament o interiors amb fusta que els atorgaven un tint de qualitat. Eren peces fetes a mà que avui han passat a la història. Avui dia, l'automòbil és un producte que es produeix en sèrie i que es presenta en diferents categories. Però les versions Premium segueixen existint i diferenciant-se dels models estàndard, especialment en els interiors. És aquí on entren en joc les peces decoratives amb superfícies de fusta o fibra de carboni i fins i tot acabats similars als lacados dels pianos. La seva fabricació continua exigint un elevat grau de treball manual especialitzat, malgrat o mecanitzada que està la fabricació de vehicles. Un dels líders en aquest camp és l'empresa alemanya Novem Car Interior Design GmbH. Per a la fabricació de peces de composites de fusta/plàstic i carboni/plàstic s'ha decidit recentment per la compra d'una inyectora MacroPower de Wittmann Battenfeld, que destaca per la seva unitat de tancament ergonòmica i la bona combinació del maneig de la màquina amb el processament de plàstic.
Foto1. Peces en fusta o fibra de carboni amb matriu de plàstic i superfície de PUR aporten valor a l'interior de l'automòbil...
Foto1.  Peces en fusta o fibra de carboni amb matriu de plàstic i superfície de PUR aporten valor a l'interior de l'automòbil.

La tècnica del sobremoldeo de pel·lícules decoratives ha estat en el punt de mira de moltes converses tècniques al llarg dels últims anys, especialment en relació amb aplicacions per a l'interior de l'automòbil. Els observadors interessats de la professió podrien portar-se la impressió de que el futur pertany a les cada vegada més perfectes imitacions de superfícies de materials naturals i el seu processament automatitzat per realitzar peces decoratives. No obstant això, una visita a la fàbrica eslovena del subministrador alemany de l'automòbil i especialista en superfícies Novem obliga a posar aquesta impressió en dubte. Perquè aquí, el paper de protagonistes no ho tenen les pel·lícules decoratives, sinó peces exquisides d'enchapados de fusta de totes les parts del món o teixits de fibres de carboni, així com l'habilitat en el treball manual per realitzar-les (foto 1). La sensació exquisida es reforça encara més si les peces decoratives es troben en un entorn d'aplicacions de cuir i tèxtils (veure foto 2).

Foto2. Imatge de superfícies amb enchapados de fusta a l'interior d'un cotxe de primer nivell. Foto: Porsche Àustria GmbH & Co OG...
Foto2. Imatge de superfícies amb enchapados de fusta a l'interior d'un cotxe de primer nivell. Foto: Porsche Àustria GmbH & Co OG.

Aquest tipus de peces decoratives d'alt valor es troben en les sèries de més qualitat i fins i tot dels models mitjans de pràcticament tots els fabricants de cotxes. A més, s'albira ja una tendència a utilitzar-les com a opció en cotxes petits i de classe mitjana.

Però el que és inevitable és que la qualitat Premium requereix un treball de qualitat. Malgrat totes les possibilitats tècniques dels nostres temps, la fabricació d'una peça decorativa de fusta requereix una gran quantitat de treballs manuals especialitzats (foto 3).

Foto3...
Foto3.  El responsable d'aplicacions de Novem, Peter Ade, mostra a Gabriele Hopf, directora de Comunicació de Wittmann Battenfeld, els materials que utilitzen per a les decoracions en fusta de les peces.

La injecció i el treball manual

Els enchapados i els teixits requereixen una preparació acurada i tenen la seva vida pròpia. Abans del seu processament en la inyectora s'estabilitzen mitjançant diversos treballs (cort, compressió, laminació amb capes...) però la seva col·locació en la cavitat del motlle requereix l'experiència i l'habilitat manual d'un operari. Això és així perquè les preformas de fusta depenen en adquirir la seva forma de les condicions ambientals, per la qual cosa necessiten un ajust en la seva col·locació i posicionament en el motlle. Amb un robot aquesta operació seria excessivament costosa, com també ho serien els costos de programació i d'adaptació, a causa de la gran quantitat de variants. Una altra particularitat de la producció en Novem és que, quan es tracta d'adquirir una inyectora, el més important no és l'aprofitament de la força de tancament, sinó les condicions ergonòmiques en i entorn de la unitat de tancament. El responsable d'aplicacions de Novem assenyala sobre aquest tema: “Per a nosaltres que una màquina sigui compacta és decisiu i això és especialment cert a l'entorn del motlle perquè l'operari ha d'entra en la unitat d'injecció en cada cicle de producció. La nostra exigència era que això es pogués fer en un sol nivell i sense moviments difícils. El procés de col·locació de la preforma és decisiu per a la qualitat del producte final i per això no ha de tenir limitacions. En aquest sentit vull destacar l'excel·lent col·laboració duta a terme amb l'equip de dissenyadors de Battenfeld i les seves aportacions creatives per millorar l'ergonomia de la màquina” (Foto 4).

Foto4. Peter Ade explica a Gabriele Hopf la importància de l'accés fàcil a la zona del motlle
Foto4. Peter Ade explica a Gabriele Hopf la importància de l'accés fàcil a la zona del motlle.

Després d'un procés de selecció acurat per part de Novem, es van decantar finalment per una MacroPower de Battenfeld, i més en concret pel model 1100 / 3400. La seva distància entre columnes és d'1.450 x 1.100 mm, que proporciona l'espai adequat per a les manipulacions oportunes. Al contrari que la ‚‘generositat’ aportada amb la unitat de tancament, amb la unitat d'injecció es van decantar pel tipus 3.400 amb claveguera de 65 mm que es correspon amb el baix pes d'injecció de les peces d'injecció.

Facilitats per al canvi de variants

Un avantatge de les màquines grans de Wittmann-Battenfeld és l'escassa longitud de les seves columnes. És el resultat de la integració d'aquests quatre elements de tancament en l'estructura de la placa mòbil de la màquina, en lloc del seu posicionament en la part externa de la placa, com sol ser habitual. Quan la placa realitza la seva carrera completa fins a la seva posició final en el límit de la bancada es genera un espai lliure entre l'extrem final de les columnes i la placa de la màquina, que pot ser utilitzat per al canvi de motlle tant des d'a dalt com des del costat. Per contra, amb l'allargament de la bancada de 400 mm l'espai lliure entre columnes i placa es va augmentar fins als 1.000 mm, la qual cosa suposa un gran avantatge per al canvi lateral del motlle tenint en compte l'escassa altura del pavelló industrial en el qual se situa la màquina.

La producció en l'empresa Novem és un exemple excel·lent de la importància d'un lloc de treball en el qual l'ergonomia facilita la relació home-màquina. Així ho expressa també Peter Ade: “Després d'uns anys sense ser-ho, hem tornat a ser clients de Battenfeld, precisament perquè el concepte de la MacroPower responia totalment a la nostra necessitat, a més d'ajustar-se al nostre espai de producció en ser un model tan compacte” (foto 5).

Foto5. Donades les limitacions d'espai de la fàbrica de Novem a Eslovènia, el fet que les màquines siguin compactes és una prioritat...
Foto5. Donades les limitacions d'espai de la fàbrica de Novem a Eslovènia, el fet que les màquines siguin compactes és una prioritat.

Empreses o entitats relacionades

Wittmann Battenfeld Spain, S.L

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    03/10/2024

  • Newsletter Plástico

    26/09/2024

Enllaços destacats

Enfriadoras Inteco, S.L.U.Fundación Andaltec I+D+iAECQPlastics & RubberTechsolids

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis