Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El debate sobre el uso de la bolsa de plástico pica y se extiende
Les associacions AVEPA i Aimplas publiquen un complet informe sobre la seva situació actual

El debat sobre l'ús de la bossa de plàstic pica i s'estén

Javier Montes de Oca Rodríguez07/06/2011

7 juny 2011

Estudis recents efectuats per la Associació Valenciana d'Empresaris del Plàstic i per l'Agència de Medi Ambient d'Anglaterra i Gal determinen que les bosses de plàstic no serien tan nocives per a l'ecosistema com es pensava, si bé, no es pot menysprear l'enorme corrent i el gran treball que han tingut nombroses cadenes de distribució a nivell mundial, així com organitzacions, ONG i governs per conscienciar a productors i consumidors i anar reduint a poc a poc l'ús d'aquest tipus de polèmiques bosses no degradables.
Recent presentació a València de l'Informe de la Situació Actual de la bossa de plàstic
Recent presentació a València de l'Informe de la Situació Actual de la bossa de plàstic.

Recents investigacions recopilades en l'informe titulat ‘Borses comercials de plàstic. Situació actual’ refereixen que les temudes bosses de plàstic no són les dolentes de la pel·lícula, sinó que més aviat les tendències ecologistes dels últims anys són les que han vingut a promoure la seva mala imatge, quan la bossa de plàstic per si sola, no és la culpable de cap excés ecològic, sinó ho és, veritablement, l'ús que d'ella es fa.

Això és el que pot desprendre's d'aquest informe presentat per la Associació Valenciana d'Empresaris de Plàstics (Avep) i per el Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas), i on recomanen seguir utilitzant la bossa de plàstic, si bé sota una forma de consum responsable i promovent el seu reciclat.

Aquest informe subratlla que la producció de plàstic amb prou feines consumeix el 4% de tota la producció mundial de petroli, i que aquest tipus de borsa pot reutilitzar-se, sent un 100% reciclables i ocupant menys espai, reduint d'aquesta manera les emissions de CO2 a l'atmosfera per concepte de transport. L'informe col·loca l'exemple, que mentre una tona de bosses de paper guarda fins a 18 mil unitats, una tona de plàstic contindria fins a 105.000 unitats.

Referent a això, Edén León de l'Observatori de Mercat d'Aimplas defensa l'ús de la bossa de plàstic ja que “estudis a nivell nacional i internacional ratifiquen que la millor opció mediambiental per substituir a les actuals borses d'un sol ús, serien les borses reutilitzables que es poden usar fins a 10 vegades”.

En aquest sentit, un recent estudi de la ‘Agència del Medi ambient d'Anglaterra i Gal·les’ va concloure recentment que la bossa de plàstic tradicional és menys contaminant que les altres, ja que per cada ús d'una sola bossa de plàstic convencional, deu usar-se 131 vegades una de cotó, 11 vegades una de ràfia o 3 vegades una de paper perquè aquestes tinguin un efecte d'escalfament global semblat a la de plàstic.

"Estudis a nivell nacional i internacional ratifiquen que la millor opció mediambiental per substituir les actuals bosses d'un sol ús, serien les bosses reutilitzables que es poden fer servir fins a 10 vegades"

Sergio Giménez, responsable de l'Àrea de Negoci i Desenvolupament de Mercats, creu que el problema rau en el mal ús que es fa de la bossa de plàstic, ja que la taxa de reciclatge és molt baixa i "acaben sent rebutjades sense control". En aquest sentit, caldria educar millor al consumidor i no castigar el producte com a tal.

En una enquesta realitzada a la Comunitat Valenciana entre 300 consumidors, fins a un 40% dels enquestats desconeixia on havien de dipositar les bosses després de l'ús final. A més, aquest mateix estudi va revelar que més del 85% dels consumidors reutilitzava les bosses de plàstic com a mínim una vegada, a manera de borsa d'escombraries. Una altra dada interessant desprès d'aquesta enquesta, és que el 65% no estava disposat a pagar ni un cèntim per les bosses de plàstic no biodegradables. D'altra banda, fins un 75,5% va considerar que l'entrada en vigor del Pla Nacional Integrat de Residus (PNIR) pròximament, afectaria la seva comoditat com a consumidor. Això, en una autonomia (Comunitat Valenciana) on es van distribuir més de 1.400 milions de bosses durant 2009, és a dir, un total de 10.600 tones de plàstic. De les quals amb prou feines, es van reciclar 1.750 tones.

La AVEPA i la Aimplas tenen la paraula

Espanya, segons l'Associació Espanyola d'Industrials de Plàstic (ANAIP), és el major productor europeu de bosses de plàstic d'un sol ús amb 350 empreses dedicades a aquest sector, donant ocupació a unes onze mil persones per produir unes 13.500 milions de bosses a l' any, una mitjana esgarrifós de 238 bosses per persona. Altres dades referents a Espanya, anuncien que és el tercer consumidor de bosses d'un sol ús a tot Europa, que el 87% de totes les bosses que es fabriquen són en plàstic, generant 98.000 tones de residus anuals i reciclant tot just el 11% d'això.

En referència a aquestes dades, Cristina Monge, secretària general de AVEPA, afirma que "quan es valora l'impacte ambiental d'un producte s'han de conèixer tots els factors del seu cicle i en aquest sentit la borsa de polietilè seria la que millor s'adapta mediambientalment parlant ".

Monge va declarar igualment que "la postura de les empreses de la Comunitat Valenciana està clarament a favor de les bosses de polietilè reutilitzable, si bé s'estan fent importants esforços cap a altres alternatives com les oxo-degradables".

Les bosses de polietilè, segons ho afirma aquest informe, contenen almenys un 15% de material reciclat, tintes no tòxiques i un procés d'elaboració que emet menys CO2 i gasta menys aigua.

El tipus de borsa de plàstic per la qual advoquen aquestes dues organitzacions del sector és un 25% més gran (21 litres), amb un pes de 20 grams i més resistència que les tradicionals (30 micres de gruix, és a dir, el doble). Són un tipus de bossa que pot reutilitzar 15 vegades i que finalment, pot emprar-se a manera de borsa d'escombraries.

En una enquesta realitzada pel diari El País, 72% dels enquestats opinaven a favor de retirar del mercat les bosses de plàstic. Foto: Carlos Curat...
En una enquesta realitzada pel diari El País, 72% dels enquestats opinaven a favor de retirar del mercat les bosses de plàstic. Foto: Carlos Curat.
"La postura de les empreses de la Comunitat Valenciana està clarament a favor de les bosses de polietilè reutilitzable, tot i que s'estan fent importants esforços cap a altres alternatives com les oxo-degradables"

Aquestes bosses oxo-degradables són de plàstic no biodegradable a qui se li aplica un additiu químic que accelera la seva descomposició i l'ús s'ha estès pel fet que el seu cost és mínim. No obstant això, encara hi ha un debat entre els que opinen que la seva descomposició produeix partícules que queden suspeses en la seva naturalesa i els que creuen que aquestes són tan petites que no contaminen.

Valuoses iniciatives a nivell nacional i internacional

El PNIR 2008-2015 estableix que a Espanya hauran d'anar substituint gradualment les bosses de plàstic per altres biodegradables o reutilitzables. Amb aquesta finalitat, el març de 2011 es va aprovar la Llei de Residus i Sòls Contaminats, on es va fixar el calendari obligatori de reducció de bosses comercials fins al 2018. En aquest sentit, el 2013 haurà d'haver eliminat el 60% d'aquestes bosses nocives, el 2015 totes han de portar un missatge lusiu al dany d'aquest producte en el medi ambient a l'una d'haver-se suprimit el 70%, mentre que per al 2016 totes hauran de desaparèixer completament.

En aquest sentit, el pioner ha estat Bangla Desh, qui va ser el primer país a prohibir l'ús i la fabricació de bosses de plàstic des del 2002. I és que a nivell mundial, els països estan adoptant mesures per reduir el consum d'aquest tipus de bosses amb iniciatives que van des acords voluntaris i campanyes d'educació a comerciants i consumidors, passant per impostos sobre el seu consum o la prohibició total del seu ús .

Pel que fa a la UE, el comissari de Medi Ambient Janez Potocnik, va iniciar un període de reflexió sobre el consum d'aquest tipus de bosses de plàstic i el seu fort impacte en el medi ambient, estudiant les possibles alternatives existents. Un pas interessant en aquest sentit l'han donat els italians, que des de gener d'aquest any, han prohibit expressament la distribució de bosses de polietilè d'alta densitat en els comerços, havent decantar-se per les bosses de ràfia o paper.

"En 2013 haurà d'haver eliminat el 60% d'aquestes bosses nocives, el 2015 totes han de portar un missatge lusiu al dany d'aquest producte en el medi ambient a l'una d'haver-se suprimit al 70%"
Alternatives més ecològiques com la borsa de ràfia o de paper. Foto: Laura Nubuck
Alternatives més ecològiques com la borsa de ràfia o de paper. Foto: Laura Nubuck.

En el cas espanyol, Cantàbria i Andalusia s'han avançat a les altres, creant un impost sobre les bosses de plàstic d'un sol ús. Així mateix, Múrcia, va posar en marxa el 'Projecte 15' destinat a reutilitzar les bosses unes 15 vegades i reduir un 15% el consum d'aquestes. Hi ha altres quatre comunitats que també han posat en marxa altres projectes interessants per a controlar l'ús de la borsa i el seu impacte en l'ecologia, que serien les Canàries, Castella i Lleó, Catalunya i Extremadura.

Entre els establiments comercials que també han tingut valuoses iniciatives sobre això trobem a la francesa Carrefour que va suprimir de les seves caixes les bosses de plàstic a finals de 2009, oferint bosses fetes de fècula de patata a un cèntim. Després, la catalana Caprabo va optar per realitzar una campanya de sensibilització sobre el consum responsable i redueix un cèntim per cada 5 euros de compra, als clients que no les utilitzin.

Les valencianes Consum i Mercadona començaran a cobrar al juny les bosses a la Comunitat, per després passar a fer-ho en altres províncies. El Corte Anglès per la seva banda, va crear una col lecció de bosses reutilitzables i l'alemanya Lidl les va retirar de les seves caixes i les va substituir per altres 100% degradables i de cotó.

Entre els establiments comercials que també han tingut valuoses iniciatives en aquest sentit, trobem a la francesa Carrefour que va suprimir de les seves caixes les bosses de plàstic a finals de 2009, oferint bosses fetes de fècula de patata a un cèntim

En els anys recents s'han aconseguit a Espanya avenços interessants, precisament de la mà d'aquestes empreses, així com d'institucions i centres educatius, al mateix temps que de per descomptat, els fabricants de totes aquestes varietats de bosses biodegradables. Una enquesta d'opinió, realitzada pel diari 'El País' el 2009, va reflectir l'opinió ciutadana sobre aquest tema i davant la pregunta de: "¿Li sembla bé que els supermercats deixin de regalar bosses de plàstic?", El 72% opinava que sí, que era el més ecològic, davant el 26% que preferia que les seguissin donant. Molt probablement, si es tornés a repetir aquesta enquesta ara el 2011, davant la quantitat de proves i de factors ecològics que han afectat el món en els darrers anys, aquest percentatge s'incrementaria a favor del sí.

La discussió llavors està sobre la taula, si bé a les bosses de plàstic li queden alguns anys més de vida, hi ha molts sectors, governs i organitzacions que patrocinen el fet que aquestes caiguin en desús en benefici d'altres alternatives més ecològiques com la borsa de plàstic amb additius oxo-degradables, la borsa de ràfia, la borsa de paper o la borsa d'origen natural com les elaborades a partir de fècula de patata o de midó de blat de moro.

Les diferents empreses de distribució han començat a tenir iniciatives al respecte. Foto: Lotushead
Les diferents empreses de distribució han començat a tenir iniciatives al respecte. Foto: Lotushead.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Valenciana de Empresarios de Plástico

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    10/10/2024

  • Newsletter Plástico

    03/10/2024

Enllaços destacats

TechsolidsFundación Andaltec I+D+iEnfriadoras Inteco, S.L.U.Plastics & RubberAECQ

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis