Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Santiago González García, arquitecto de NAOS 04 Arquitectos, S.L.P.
“En general el camí de les noves tendències en arquitectura de piscines es basa en temes de sostenibilitat”

Entrevista a Santiago González García, arquitecte de NAOS 04 Arquitectes, S.L.P.

Redacció Interempresas04/10/2011

4 d'octubre de 2011

Amb motiu de la celebració del Saló Piscina BCN l'organització ha volgut captar la temperatura del sector coneixent de primera mà algunes opinions de professionals relacionats amb aquest sector. Santiago González, de l'estudi NAOS 04 Arquitectes, aporta el seu personal punt de vista sobre les tendències en aquest mercat.
“Probablement en menys de 5 anys existirà una legislació que reguli que l'impacte d'un edifici sobre l'entorn sigui positiu...
“Probablement en menys de 5 anys existirà una legislació que reguli que l'impacte d'un edifici sobre l'entorn sigui positiu, en lloc del criteri de minimitzar l'impacte negatiu”.

Quins són les tendències quant a arquitectura i disseny de les piscines públiques? I de les piscines privades, spas o zones d'aigua/wellness?

En general el camí de les noves tendències en arquitectura de piscines es basa en temes de sostenibilitat. Els elevats costos de manteniment de les piscines fan que es busquin sistemes en els quals l'eficiència energètica sigui màxima amb la finalitat de minimitzar l'impacte ambiental i els costos. Amb aquest criteri es tenen en compte mesures passives que afecten directament al disseny arquitectònic (aïllaments, orientacions, proteccions solars) i mesures actives (energies alternatives, aprofitament energètic).

Preveu importants innovacions al món de les instal·lacions esportives i recreatives?

La investigació i evolució va a orientar-se cap a ecoedificios, basant-se en els diversos segells verds que actualment existeixen per la baremación d'edificis (Certificació Energètica, LLEGIU, BREEAM). En aquest sentit aquestes certificacions afecten a l'edifici des de l'inici del disseny arquitectònic passant per tot el procés constructiu fins al sistema de gestió de l'edifici. Dins d'aquesta filosofia i referit al món de la piscina existeix per exemple el criteri que l'aigua surti de l'edifici més neta del que entra, la qual cosa portarà al màxim aprofitament de les aigües grises i de depuració, i possiblement a la substitució dels sistemes de cloració per altres tecnologies ecològicament més netes.

La piscina de Barreiro, a Vigo
La piscina de Barreiro, a Vigo.

Què materials s'apliquen últimament? Cap a on va el disseny d'aquestes instal·lacions?

Els fabricants de materials han iniciat un procés orientat al fet que els materials siguin 100% reciclables tecnològicament o bé compostables, és a dir, que el propi material torna a utilitzar-se com a origen d'altres materials. Segons aquesta filosofia, que té la seva base en el ‘cradle to cradle’ (del bressol al bressol), estan homologant els seus nous materials els fabricants de ceràmica, vidres, fusteries, etc. Desapareixeran materials com el PVC que són impossibles de reciclar per ser substituïts per altres tipus de plàstics, i en aquesta línia s'obre un nou món d'investigació.

Probablement en menys de 5 anys existirà una legislació que reguli que l'impacte d'un edifici sobre l'entorn sigui positiu, en lloc del criteri de minimitzar l'impacte negatiu, que és amb el qual està redactada la legislació actual.

Espanya és un bon mercat per a aquest sector?

La cultura i la pràctica esportiva a Espanya, encara que es troba a un molt bon nivell, encara està en procés de desenvolupament, per la qual cosa evidentment encara és un bon mercat de futur. Només tenim a veure a països que van per davant de nosaltres en aquest sector com pot ser Alemanya, per apreciar el camí que encara ens queda per recórrer.

En qualsevol cas ara comença a existir, a més del mercat de les noves instal·lacions esportives, el de la renovació i substitució de les ja existents que han completat el seu cicle de vida i necessiten noves actuacions que les tornin a posar en ús.

Imatge del Centre Talasoponiente, de Gijón
Imatge del Centre Talasoponiente, de Gijón.

Quin és la seva opinió sobre l'evolució del mercat nacional i internacional de la piscina/wellness/instal·lacions esportives i recreatives?

En els últims 15 anys ha estat un mercat creixent encara que s'ha vist aturat en aquests dos últims anys per la crisi.

Cal tenir en compte que l'esport des del punt de vista social i polític no és un factor bàsic a l'hora d'elaborar uns pressupostos públics, com a prioritats estan la sanitat o l'educació, per la qual cosa els pressupostos cap a instal·lacions esportives es veuen molt reduïts.

La crisi també afecta a la construcció de centres esportius d'iniciativa privada, ja que és molt més difícil trobar finançament bancari que poye les inversions.

Coneix el Saló de la Piscina? Què opina d'aquest esdeveniment?

Sí, sóc visitant assidu al Saló de la Piscina. El plantejament és molt bé ja que els professionals del sector podem veure i contrastar les últimes novetats i l'evolució de les empreses involucrades al món de l'aigua. Encara que en les últimes edicions la crisi ha fet que es redueixi el nombre d'empreses participants, espero que el Saló de la Piscina remunti el vol ja que el mercat espanyol necessita un esdeveniment d'aquest tipus per mantenir la seva competitivitat.

El complex lúdic-aquàtic d'Acea dóna Má, en Culleredo (la Corunya) va ser el primer cobert d'Espanya
El complex lúdic-aquàtic d'Acea dóna Má, en Culleredo (la Corunya) va ser el primer cobert d'Espanya.