Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Enrique Delgado, secretario general de Infaoliva

“Els productors lluiten amb el preu, que amb prou feines cobreix les despeses d'explotació”

Entrevista a Enrique Delgado, secretari general d'Infaoliva

Irene Relda31/12/2013

La Federació Espanyola d'Industrials Fabricadors d'Oli d'Oliva (Infaoliva) és l'organisme que vetlla per la integració empresarial, que lluita pels interessos generals i específics de la indústria de l'oli i representa al sector davant totes les instàncies públiques. Coneixedors de les últimes dades de les campanyes d'oli, de la casuística d'un peculiar sector en el qual Espanya encapçala el rànquing internacional de producció (encara que no de consum), de la complexa situació que travessen els productors i de l'alta qualitat del producte, relaten en aquesta entrevista a Interempresas que els marges de l'agricultor són escassos, i que els actuals reptes són “preus, preus, preus”.

Enrique Delgado, secretari general d'Infaoliva
Enrique Delgado, secretari general d'Infaoliva.

Quina situació viuen en l'actualitat els fabricants d'olis d'oliva al nostre país?

Com ocorre en gairebé tots els sectors industrials d'aquest país, la fabricació no compta amb el finançament suficient per poder atendre a tots els seus clients i disposar d'un romanent d'oli en els seus cellers. Quan l'agricultor ve a liquidar cal sortir a vendre sobre la marxa, est el mercat al preu que sigui (l'agricultor en les almazaras industrials sempre decideix les seves vendes), i davant la falta de finançament no se li pot donar els diners a compte que necessitaria. Això implica estar sempre a la mercè de l'envasador.

Com s'ha tancat aquesta campanya oleícola 2012/2013?

Ha estat una campanya molt atípica amb molts alts i baixos i, sobretot, curta i inestable en els preus, en la qual es preveien unes pujades importants que mai es van produir. No obstant això, és cert que hem arribat a uns enllaços de campanya sota mínims i el sector es veurà obligat a reposar.

Quins són les principals destinacions dels nostres olis?

La labor que en aquests moments està desenvolupant el sector a través de la Interprofessional té com a objectiu prioritari els països emergents, on la quota de consum és, veient el potencial econòmic, bastant elevada. Dins d'aquests països se situen Brasil, Xina, Índia, Japó i països emergents.

La destinació dels nostres olis

Els principals països de destinació de les exportacions espanyoles d'oli d'oliva durant la campanya 2010/2011 han estat els següents (en tones):

  1. Itàlia: 411.967,65
  2. Portugal: 80.229,59
  3. França: 66.346,11
  4. Estats Units: 50.311,98
  5. Regne Unit: 35.694,99
  6. Austràlia: 18.929,98
  7. Xina: 18.639,97
  8. Japó: 15.032,01
  9. Brasil: 14.385,08
  10. Bèlgica: 8.496,52
  11. Països Baixos: 8.366,52
  12. Rússia: 8.289,44
  13. Mèxic: 8.154,12
  14. Corea del Sud: 7.828,50
  15. Alemanya: 6.794,01
  16. Colòmbia: 4.572,85
  17. Israel: 4.352,97
  18. Suïssa: 3.216,49
  19. Iran: 3.050,69
  20. Irlanda: 2.790,65

Resto de països: 53.226,65

Total Món: 830.676,77

Font: Agència Tributària. Base de dades Estacom (Icex). Elaboració pròpia.

Quin tipus d'oli es consumeix més al nostre país? I en l'exterior?

El consum de les llars en 2011, en volum, ha estat de 163.504,96 quilos d'oli d'oliva verge extra/ oli d'oliva verge i 279.575,73 quilos d'oli d'oliva. Quant al consum exterior bàsicament és d'oli d'oliva, si bé amb les campanyes d'informació i animació al consum hi ha lleugeres tendències al consum de verges extres.

Imagen

Què podria dir-nos de la rendibilitat per a l'agricultor? Amb quins marges de benefici explica l'agricultor a Espanya? I els productors d'oli d'oliva?

La rendibilitat de l'agricultor mitjà-petit és gairebé nul·la. Sobreviu gràcies a no tenir horaris i realitzar gairebé totes la tasques ell mateix. Dins dels marges en els quals es troba, que són molt petits, en l'agricultura tenim un afegit com són les ajudes de la PAC, encara que, en termes generals, és poca la rendibilitat que obté. Els productors d'oli d'oliva estan en la mateixa situació, lluitant constantment amb el preu, que amb prou feines cobreix les despeses d'explotació.

Quins són les previsions per a la propera campanya?

Des de la nostra organització, i no amb els mitjans que pugui tenir l'administració, s'efectuen sondejos entre les almazaras des de l'inici de la floració, passant pel qualli del fruit, etc… I les nostres previsions es troben entorn d'1,3/1,35 tones d'oli. Hem de tenir en compte que en els últims mesos estem sofrint una crisi de pluja que també està afectant a l'olivera i, per tant, a l'oliva, amb un estrès hídric que farà disminuir les previsions.

Som profetes a la nostra terra quant a consum?

Espanya, malgrat ser el major productor d'oli d'oliva, no és precisament el major consumidor, ni el major consumidor quant a verges ni verges extra.

Quin creu que és el nivell de les nostres empreses productores quant a tecnologia i maquinària es refereix? Estan a l'avantguarda tecnològica? En termes generals, gaudeixen d'instal·lacions i equips moderns i actualitzats?

La indústria oleícola es troba en un moment molt bo quant a modernització, la qual cosa evidentment està repercutint en la qualitat dels seus olis. Basti dir que, en termes generals, cada vegada es produeix més oli verge extra. En part és èxit de l'agricultor, però part del mateix és de l'almazara.

Vostès han criticat l'anunci de les previsions de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Desenvolupament Rural. Per què? Quines conseqüències pot portar amb si?

De moment no hem vist que es dugui a terme el segon aforament que ja era tradicional en aquestes dates. A més, per les entrades en almazaras estem veient menys collita de l'esperada.

Creu que les diferents normatives que regulen el sector s'adapten a les necessitats?

Creiem que, amb petits retocs, sí s'adapta a la necessitat.

Imagen

En què creu que pot millorar l'etiquetatge dels nostres olis?

De moment, el tema de l'etiquetatge està bé, tret que cal complir la legislació i, en algun cas, es voreja. Cal deixar de costat adjectius confusos per al consumidor com a “intens”, “suau”, “ling”, etc…

Fa uns mesos el Govern anunciava la seva intenció de prohibir els setrills rellenables en bars i restaurants. Quins creu que poden ser les conseqüències per al sector dels fabricants? I per a l'hostaleria? I per al consumidor? Parli'ns dels pros i contres.

No crec que tingui cap contra, tot són pros. Al consumidor cal donar-li el que demana. Si algú serveix oliva, verge o verge extra, qui ho pren ha de saber realment el que és. La incidència en l'hostaleria i els taps inviolables és mínima. Cuesta més una gerra d'aigua que dipositin en la taula a la diferència de preu de l'oli que es consumeix entre un oliva i un verge.

El de l'oli d'oliva és un sector estratègic, però creu que es defensen suficientment els nostres interessos a Europa?

Quant a la labor de la Interprofessional i el Ministeri considero que sí. No obstant això, també crec que s'ha de ser més contundent en accions puntuals. Em refereixo a determinades informacions procedents d'EUA, Austràlia i Regne Unit. Crec que cal mostrar més fermesa i desmentir molts mites que falsament es creen al voltant de l'oli. L'última per part de Regne Unit és posar un semàfor als olis. Per què no posem nosaltres un semàfor a determinats productes procedents de Regne Unit? Encara tenim present el tema del boví...

A quins reptes s'enfronta el sector en l'actualitat?

Preus, preus i preus.

Empreses o entitats relacionades

Federación Española de Industriales Fabricantes de Aceite de Oliva

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades