Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a 50 carritos recorren más de 30.000 kilómetros para acercar la 'Experiencia de los Aceites de Oliva' a millones de consumidores

Els consumidors poden catar els olis verges extra i rebre informació sobre el producte

50 carrets recorren més de 30.000 quilòmetres per apropar la 'Experiència dels Olis d'Oliva' a milions de consumidors

Ruth Roig Rocher11/11/2013

El passat 7 de novembre a la castissa Plaça de Callao, a Madrid, i sota la supervisió del ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, Miguel Arias Cañete, s'inaguró una oportunitat única per conèixer els Olis d'Oliva i ser testimoni de l'univers d'aromes, sabors i textures que ens ofereix aquest producte tan espanyol. La imatge de la campanya és el cuiner Juan Pozuelo, que al costat del seu equip han recreat ‘Les Cuines del Món’, un receptari molt variat amb els Olis d'Oliva com a element vertebrador. La campanya inaugural que ha durat fins a l'11 de novembre no ha deixat indiferent a ningú. Ara els carrets emprenen el seu viatge a cada racó de la geografia espanyola apropant la 'Experiència dels Olis d'Oliva' a dos milions de persones durant els tres anys que durarà la campanya.

Carrets de la 'Experiència dels Olis d'Oliva' apostats a la Plaça de Callao, a Madrid

Carrets de la 'Experiència dels Olis d'Oliva' apostats a la Plaça de Callao, a Madrid.

Els Olis d'Oliva surten al carrer per establir una relació directa amb el públic. L'acció divulgativa engegada per la Interprofessional de l'Oli d'Oliva Español, a través de la seva marca Oliïs d'Oliva d'Espanya, amb el suport de la Unió Europea i del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, ha obert una porta al centre de la ciutat perquè els ciutadans puguin accedir al món dels Olis d'Oliva i les seves varietats. Una carpa on trobar i descobrir la 'Experiència per als sentits' que tanca el producte mediterrani per excel·lència.

El govern aposta per aquest sector

El ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, Miguel Arias Cañete, va acudir a l'acte d'inaguración: “És una satisfacció per a mi assistir a aquesta nova campanya d'olis i intentar canviar la percepció dels consumidors d'un producte que ja de per si mateix és excepcional”. De la mateixa manera durant la seva intervenció va assegurar que “la internacionalització és un procés essencial i imparable per a aquest sector” i desitjant el major èxit a la campanya i aspirant al fet que siguem capdavanteres amb aquest producte basi de la dieta mediterrània. El ministre aconsella als productors i fabricadors ajustar els preus a la situació actual amb “preus intel·ligents” va declarar, i que d'aquesta manera conquisti els mercats. El president de Asaja (Associació Agrària de Joves Agricultors), Pedro Barat, va afirmar durant la seva compareixença que “la campanya està finançada 100% pel sector de l'oli d'oliva”.

El ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, Miguel Arias Cañete, durant el seu discurs

El ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, Miguel Arias Cañete, durant el seu discurs.

La Setmana dels Olis d'Oliva ha creat d'aquesta manera un espai de 250 metres quadrats obert a tot el públic al centre de la capital que, durant cinc dies, ha tingut a la seva disposició una completa agenda d'activitats amb les quals descobrir el potencial dels nostres Olis d'Oliva:

  • Punt d'informació permanent
  • Exposicions d'Olis d'Oliva
  • Degustacions
  • Maridatges
  • Photocall dinàmic i interactiu
  • Activitats per dinamitzar les xarxes socials
El popular cuiner Juan Pozuelo

El popular cuiner Juan Pozuelo.

La imatge d'aquesta campanya és el cuiner Juan Pozuelo que agraeix amb total satisfacció la seva elecció: “des de la meva infància recordo les oliveres, les olives, és un orgull com a cuiner ser l'ambaixador de l'Oli d'Oliva”.

Professionals d'avui i del matí

Els estudiants de les Escoles d'Hostaleria i els professionals del sector en actiu són l'objectiu de l'esdeveniment culinari més rellevant de la Setmana dels Olis d'Oliva. El cuiner Juan Pozuelo, ambaixador dels Olis d'Oliva, dirigeix i realitza el ‘xou cooking’ ‘Les Cuines del Món’. En aquesta activitat, es mostrarà com les receptes i els productes que ens arriben des d'altres llocs del planeta es potencien quan són elaborats amb l'oli d'oliva adequat. Aquest maridatge a escala global va acompanyat d'una introducció a les principals varietats d'Olis d'Oliva i als seus diferents usos en la cuina.

En la carpa de la Plaça de Callao que ha servit com a escenari per a la celebració de la Setmana dels Olis d'Oliva s'ha pogut descobrir la Gota dels Olis d'Oliva, una eina que posa a l'abast del consumidor la informació necessària sobre els Olis d'Oliva, les seves categories, les seves principals varietats i les seves diferents utilitzacions. Un altre dels elements que ha descobert el públic és el Racó dels Olis d'Oliva, el lloc de la casa on disposar aquests olis per tenir a mà tota la varietat que ens ofereix l'olivar. El públic assistent ha pogut desgustar vuit de les elaboracions de l'Oli d'Oliva des de salmorejos, macerados, salpicones fins a rosquillas i pestiños.

Pedro Bueno, president d'Asaja, al costat del ministre Arias Cañete i l'ambaixador de la marca dels 'Olis d'Oliva', Juan Pozuelo...

Pedro Bueno, president d'Asaja, al costat del ministre Arias Cañete i l'ambaixador de la marca dels 'Olis d'Oliva', Juan Pozuelo.

El ministre Miguel Arias Cañete al costat de Pedro Bueno, visualitzant un vídeo promocional sobre l'Oli d'Oliva

El ministre Miguel Arias Cañete al costat de Pedro Bueno, visualitzant un vídeo promocional sobre l'Oli d'Oliva.

És ara quan comença la marxa dels cinquanta carrets dels Olis d'Oliva que recorreran al llarg dels tres propers anys la nostra geografia, apropant als espanyols i als milions d'estrangers que ens visiten cada any les Experiències dels Olis d'Oliva. Carrets que recorreran més de 30.000 quilòmetres per les principals artèries de les nostres ciutats, punts emblemàtics d'Espanya o aquells en els quals l'afluència de viatgers internacionals sigui molt alta, com a zones turístiques o museus. En una primera fase, els carrets visitaran Madrid i Sevilla. A continuació, i al llarg de vuit setmanes, recorreran els carrers de Bilbao, Barcelona, València i Zaragoza.

Gràcies a aquesta iniciativa, els consumidors podran provar verges extra monovarietales (arbequina, cornicabra, hojiblanca i picual). Els carrets també oferiran informació de l'uso culinari d'aquest aliment únic, pilar de la ‘Dieta Mediterrània’. Per mobilitat, pel seu cridaner disseny i per la seva proximitat, els carrets dels Olis d'Oliva representen una eina única per establir amb el púbic un contacte directe. Aquesta iniciativa forma part de la campanya dels Olis d'Oliva, dirigida per la Interprofessional de l'Oli d'Oliva Español, a través de la seva marca Oliïs d'Oliva d'Espanya, amb la col·laboració de la Unió Europea i del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient.

Madrid ha donat el tret de sortida als més de 50 carrets de l'Oli d'Oliva que recorreran les diferents ciutats d'Espanya...

Madrid ha donat el tret de sortida als més de 50 carrets de l'Oli d'Oliva que recorreran les diferents ciutats d'Espanya.

Existeixen més de 260 varietats d'olis d'oliva a Espanya, els 4 principals són: Arbequina, Corniblanca, Picual i Hojiblanca.

L'Oli d'Oliva és un producte essencial de la Dieta Mediterrània. L'olivar més gran de tot el món és l'espanyol. En ell es conreen 260 varietats d'olivera diferents, a les quals s'ha arribat després de segles de treball, d'adaptació, de cerca del millor aprofitament dels recursos del sòl, de l'aigua... el saber fer de l'home ha servit per disposar d'un arbre adequat per a cada necessitat.

De la mateixa forma que els arbres canvien per adaptar-se al seu entorn, les olives de cada olivera també són diferents. Així, l'olivar s'ha consolidat com un dels cultius més versàtils del planeta. Una vegada recollides, les olives són portades a les almazaras per extreure d'elles el seu oli. El cultiu, la recol·lecció, el trasllat, la maduració, són solament algunes de les variables que influeixen en el resultat final de l'Oli d'Oliva. En funció de les característiques de l'oli extret, arribarà al consumidor sota l'epígraf d'algunes de les categories comercials en vigor a Europa.

Els Olis d'Oliva verges podran, a més, presentar-se davant el comprador final amb l'afegit de la varietat d'oliva amb la qual estan elaborats. Tant si es tracta d'una sola varietat com si parlem de la barreja de diverses, el coneixement dels diferents tipus d'olives posarà a la nostra mà totes les possibilitats que els Olis d'Oliva tenen per a la gastronomia.

A l'interior de la carpa de la Plaça de Callao es van poder degustar diferents elaboracions aplicades amb oli d'oliva d'arbequina, cornicabra...
A l'interior de la carpa de la Plaça de Callao es van poder degustar diferents elaboracions aplicades amb oli d'oliva d'arbequina, cornicabra, picual i hojiblanca.

Olis d'Oliva presentis al mercat

Quan la collita de l'olivera s'utilitza per elaborar oli, en les almazaras es procedeix a l'extracció del suc de l'oliva. En el punt de venda, el consumidor de la Unió Europea pot trobar els següents tipus d'Olis d'Oliva:

Oli d'oliva verge extra

100% suc d'oliva amb excel·lents característiques de sabor i aroma. Especialment indicat per a usos en fred (marinados, amanides, salses, toc final de qualsevol plat), per a guisats i per a postres.

Pot ser monovarietal (obtingut d'una sola varietat d'oliva de manera que poden apreciar-se més nítidament els atributs sensorials de cada varietat) o coupage (barreja de diferents varietats en les proporcions que permetin obtenir els atributs d'amargor, picor, astringencia, frutado… desitjats).

L'oli d'oliva verge extra és el suc natural d'un fruit, l'oliva, obtingut al moment òptim de maduresa i per això posseeix atributs sensorials únics i propietats saludables a causa dels seus components minoritaris.

Oli d'oliva verge

100% suc d'oliva amb bones característiques de sabor i aroma. Està indicat per als mateixos usos que el verge extra. Tots els Olis d'Oliva d'aquesta categoria procedeixen, en exclusiva, de l'extracció del suc de les olives mitjançant procediments exclusivament mecànics.

A l'hora de dirigir-se al consumidor, l'etiquetatge dels Olis d'Oliva Verge pot incloure informació sobre si es tracta del suc d'una sola varietat d'oliva, per la qual cosa estaríem davant un Oli d'Oliva Verge Monovarietal, o si, per contra, en l'envàs trobem la combinació de diversos Olis d'Oliva Verge, formant un coupage. En tots dos casos, la inclusió d'informació afegida sobre l'o les varietats que formen l'Oli d'Oliva Verge en qüestió és una decisió que pertany al productor.

Oliï d'Oliva Cornicabra, un dels 4 més importants del nostre país

Oliï d'Oliva Cornicabra, un dels 4 més importants del nostre país.

Des del groc puro al verd més intens els olis d'oliva presenten una àmplia varietat de colors segons el seu origen i elaboració

Al llarg del món ens trobem amb una infinitat de varietats diferents d'olivera, de les quals s'obtenen d'altres varietats diferents d'olives.

Arbequina

El seu oli presenta una olor a frutado d'oliva i altres fruites com a poma, plàtan i ametlla. És un oli molt fluid, dolç i gairebé imperceptible l'amarg i picante. És delicat en la seva concepció i en la seva estructura, pel baix contingut en àcid oleic i antioxidants, la qual cosa ho fa més vulnerable davant l'oxidació, sent necessari optimitzar la seva conservació protegint-ho de la llum, de la calor i de zones exposades a oxigenación.

La característica més comuna d'aquests olis és la seva dolçor que es fa molt més palesa quan l'oliva es recull amb un major punt de maduració.

L'Oli d'Oliva Verge Extra de la varietat Arbequina resulta d'especial interès quan vulguem:

  • Amanir aliments de sabor suau, que es beneficien del seu frutado i la seva fluïdesa.
  • Amanir amanides en les quals les fruites tinguin un important paper.
  • Ruixar peixos blancs bullits o a la planxa i acompanyar a verdures cuites.
  • Aprofitar la seva dolçor i absència d'amargor per elaborar dolços, com a bescuits, magdalenes i masses.
  • Fer salses suaus, com la mahonesa.

Cornicabra

Els seus olis són molt aromàtics amb frutado d'oliva i altres fruites en la qual destaca la poma, en boca s'aprecien notes herbàcies de fulla d'olivera, l'amarg és lleuger i la picor una mica més intensa. D'una extraordinària estabilitat, els olis de cornicabra presenten alts continguts en àcid oleic, polifenoles i antioxidants que els proporcionen gran resistència a l'oxidació alhora que beneficien la seva salut.

L'Oli d'Oliva Verge Extra de la varietat Cornicabra resulta d'especial interès quan vulguem:

  • Amanir productes que siguin capaços de maridar amb un oli de personalitat.
  • Amanir cru amanides, amaniments i salses, als quals aporta les seves delicades aromes realçant el sabor natural dels aliments.
  • Proporcionar un exquisit sabor a guisats, rostits i estofats.
  • Realitzar fritades, pel seu alt contingut en àcid oleic.
  • Acompanyar verdures al vapor o cuites, adobats i escabetxos.
Ampolles d'Oli d'Oliva, Arbequina

Ampolles d'Oli d'Oliva, Arbequina.

Hojiblanca

Els de recol·lecció primerenca són olis molt frutados i complexos, es caracteritzen per les seves notes herbàcies com a herba recentment tallada, alloza, carxofa i plantes aromàtiques, la seva entrada en boca és dolça, amb un amargor lleuger finalitzant amb una picor molt localitzada en la boca.

L'oli obtingut d'aquesta varietat presenta una composició d'àcid oleic i antioxidants molt equilibrada. L'oli es posiciona en un lloc equidistant entre olis picantes i amargs i els més dolços, això ho fa més versàtil en les diferents tècniques culinàries i en el maridatge.

El seu tast ens permet gaudir de la seva lleugera dolçor i de les aromes i sabors de l'herba fresca i notes de fruites verdes.

L'Oli d'Oliva Verge Extra de la varietat Hojiblanca resulta d'especial interès quan vulguem:

  • Plats de sabor suau però amb personalitat com a ous escalfados, pastes, carpaccios de peixos blancs, verdures suaus estofades o a la planxa.
  • Cremes de verdures de sabors ferms però delicats.
  • Amanides suaus.
  • Emulsions intenses.
  • Salteados i consevas vegetals

Picual

El seu oli és molt benvolgut per la seva alta estabilitat, a causa del seu alt contingut en polifenoles i a l'elevat percentatge d'àcid oleic. Aquesta característica és molt apreciada en cuina ja que suporta molt bé les altes temperatures per la seva elevada resistència a l'oxidació.

Des del punt de vista organoléptico, són olis de gran personalitat, amb molt cos, i amb elevada puntuació de “frutado d'oliva verda”, apreciant-se en la cata sabor a fulla d'olivera, lleugera picor i amargor. Destaquen altres descriptores herbacis que apareixen en major o menor intensitat, depenent de la maduració del fruit com són verd, tomàquet i fulla de figuera.

El seu elevat contingut en antioxidants naturals ho posiciona a en un lloc privilegiat, pel valor afegit que suposen el seu alt valor nutricional, les seves característiques sensorials i la seva l'alta resistència a l'oxidació. Aquestes mateixes qualitats ho fan idoni per a la conservació d'aliments crus o cuinats.

Es tracta d'un oli amb una personalitat molt marcada dins dels Olis d'Oliva que, unit al seu altíssim volum de producció, ho converteix en un oli reconegut en els cinc continents.

L'Oli d'Oliva Verge Extra de la varietat Picual resulta d'especial interès quan vulguem:

  • Equilibri en plats de sabor pronunciat, buscant un acompanyament que conservi el flavor del producte principal. Un exemple de sabors contundents poden ser guisats tradicionals, com els pistos, els estofats de carn, els potajes de llegums o diferents tipus d'arròs.
  • Aportar sabor en aliments que puguin emmalaltir de característiques sensorials destacades. Com a amanides lleugeres, ous fregits o regirats, cremes emulsionades o carpaccios.
  • Elaborar amaniments més complexos com a vinagretes de diferents sabors.
  • Realitzar fritades en les quals busquem un gran contrast entre la temperatura de l'oli i la del producte.
  • Macerados de carns de caça.
Campaña de de la 'Experiència dels Olis d'Oliva'

Campaña de de la 'Experiència dels Olis d'Oliva'.

Taula d'usos i característiques, per Juan Pozuelo

  Arbequina Corniblanca Hojiblanca Picual
Aromes i Sabors

Una altra fruites, poma i plàtan fluído,dolç.

Fruita verda, poma, picor. Herba fresca, picor suau, ametlla. Frutado verd, fulla d'olivera tomatera, amarg, figuera
Tècniques recomanades Cru, pastisseria

Cru, Fritades curtes

Salteados
Cru i conserves Cru, fritades i guisats
Aplicacions

Marinados suaus,

emulsions de salses,

emulsions de cremes fredes,

masses de brioixeria i rebosteria

Amaniments d'amanides, fritades suaus,

masses de fleca

Amaniments d'amanides suaus, emulsions amb personalitat i marinados de carns i peixos blaus

Amaniments d'amanides, fritades de tot tipus, especialment d'alta temperatura, macerados de carns i caça, també

amaniments de vegetals  en conserva
Elaboracions

Mahonesa

Alioli

Vinagreta

Macerados de peix (aladrocs en vinagre, salmó marinado, carpaccio de mariscs, etc.)

Gaspatxos i salmorejos.

Salteados de verdures suaus.

Salteados de mariscs.

Fregits de tot tipus:

Amaniments de salpicón i plats en cru com cebiches)

Salteados de carns i aus

Salteados de mol·luscs (cloïsses, coquetas, escopinyes)

Patates al forn

Masses de pizza

Empanades

Fruites de paella (xurros, rosquillas, etc.)

Mahonesa

Alioli

Vinagreta

Macerados de peixos forts (sardines, salmó, tonyina)

All blanc i crema fredes fortes

Cremes calentes (d'aus i vegetals)

Salteados de verdures.

Conserves vegetals (verdures, olives, etc.)

Amaniments d'enciam, tomàquet, escaroles, etc…Fritada andalusa,Patates fregides,Fritada d'empanats i arrebossats,Guisats lents i perllongats (potajes, estofats, rostits, etc)

Conserves d'aliments crus o cuinats (chacinas fresques o dessecades, formatges, etc.)

Empreses o entitats relacionades

Interprofesional del Aceite de Oliva

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades