Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Estrategia de mejora de la competitividad
AFM - Balanç 2001 i Expectatives

Estratègia de millora de la competitivitat

15/04/2002
La coordinació entre les entitats vinculades a AFM, com són la seva filial INVEMAR (Fundació de Recerca de la Màquina-eina), l'IMH (Institut de Màquines-eina) i Proschools (Consorci d'exportació per a l'equipament formatiu), facilita la realització de diverses línies d'acció complementàries. Totes elles tenen l'objectiu comú de millorar la competitivitat de la indústria espanyola de màquines-eina.
La indústria espanyola de màquines-eina presenta actualment unes característiques productives, tècniques i comercials que també són indicadors de la seva competitivitat internacional:
  • Produeix més de dos mil models diferents de màquines, que abasten les diferents necessitats tecnològiques dels clients.
  • Aquesta indústria té una tecnologia pròpia, fomentada i desenvolupada al llarg d'una dilatada evolució històrica.
  • Les empreses d'aquest sector destinen una mitjana del 5% de la seva facturació anual total a recerca i desenvolupament.
  • La implantació de la Normativa Europea (marca CE) garanteix que les màquines espanyoles compleixen amb les obligacions de seguretat en la construcció, disseny i utilització.
  • El 76% del valor total de la producció correspon a màquines equipades amb la tecnologia més avançada del Control Numèric.
  • Durant els deu anys últims, com a mitjana, la indústria de màquines-eina ha destinat a l'exportació el 56% del valor total de la seva producció.
  • L'exportació es destina a un total de 120 països de tot el món.
  • Els cinc primers països clients de les exportacions l'any 2001 van ser Alemanya (15,6 per cent del total exportat pel sector), França (12 per cent), Itàlia (11,3 per cent), Mèxic (9,3 per cent) i Estats Units (7,7 per cent). Aquests cinc països van adquirir el 56 per cent del total d'exportació del sector. La mitjana dels últims anys indica que el 70 per cent del total de les exportacions del sector té com a clients a països d'alt nivell industrial i tecnològic.
  • Indústries multinacionals del màxim nivell en exigències tecnològiques, de qualitat, etc. com les de l'automòbil i aeroespacial són clients de les màquines espanyoles: General Motors, Ford, Nissan, Daimler Chrysler, Volkswagen, Peugeot, Renault, Volvo, Suzuki, Boeing, Norhtrop Gruman, Airbus, Lockheed Martin, General Electric, etc.
El sector ha posat de relleu al llarg de la seva evolució històrica una gran capacitat d'adaptació a les conjuntures canviants ia les exigències de millora de competitivitat i de reorganització en cadascuna d'elles.
En l'actualitat, el seu pla estratègic es recolza en pilars fonamentals com són la Internacionalització creixent i consolidada del sector, innovació tecnològica, formació i col·laboracions interempresarials.

Internacionalització

El suport a la internacionalització del sector es posa en relleu en el Pla de Promoción'2002 amb participació en quinze Fires, organització de set Missions comercials inverses i de cinc Missions comercials directes, al costat d'altres accions, com jornades tècniques de presentació, campanyes de publicitat, etc.
Les empreses d'aquest sector destinen una mitjana del 5% de la facturació anual total a recerca i desenvolupament.
Els cinc primers països clients de les exportacions l'any 2001 van ser Alemanya (15,6% del total), França (12%), Itàlia (11,3%), Mèxic (9,3%) i Estats Units (7, 7%)

Formació i R + D

La formació de les persones en un sector on l'avanç tecnològic és vertiginós, és considerada bàsica per a la incorporació de les innovacions al procés productiu. L'activitat de l'IMH (Institut de Màquines-eina) garanteix amb gran eficàcia la cobertura de les diverses necessitats de formació de les empreses del sector.
En innovació i desenvolupament tecnològic, l'atenció preferent de les empreses del sector a aquesta finalitat, la bona infraestructura de Centres Tecnològics, el seu suport a la recerca i la participació creixent en programes de recerca nacionals i europeus, permeten confiar que el sector incrementarà el seu esforç en aquest camp. INVEMAR (Fundació d'Investigació de la Màquina-eina) és filial de AFM i actua com el seu "braç tecnològic" amb aquests objectius, al costat d'altres com Qualitat, Seguretat Industrial i Medi ambient.
El sector i AFM com a associació representativa del mateix tenen entre les prioritats estratègiques, des de sempre, el foment i suport a tot tipus d'accions i iniciatives de col·laboració interempresarial: en àrees com la reordenació productiva i possibles especialitzacions de programes de fabricació, implantació de noves tecnologies, projectes tecnològics, comercialització, distribució i aprovisionaments, formació de consorcis, sense descartar concentracions i fusions d'empreses. En aquest aspecte, en els últims anys s'han constituït diverses agrupacions d'empreses per a accions en comú i una d'elles ha acabat en integració en fusionar tres empreses.
El sector de la màquina-eina ha estat pioner en col·laboracions interempresarials associatives en les diverses àrees, de manera assenyalada a partir del Pla d'Estabilització de 1959 de l'economia espanyola, que va suposar el començament de l'obertura internacional. Tots ells són clars exemples d'aquesta estratègia d'accions en comú i associatives per superar les limitacions aïllades o individualitzades.
En la mateixa línia d'esforços units cal esmentar l'IMH-Institut de Màquines-eina (inaugurat el 1991), a INVEMAR (creada el 1968) i al consorci exportador Proschools. En el camp de la innovació cal assenyalar així mateix a centres tecnològics del sector com Ideko (1981) i Fatronik (1986), constituïts per les respectives agrupacions d'empreses fabricants, així com al lloc en marxa el 2002 per Goratu.

Característiques del sector espanyol

Algunes característiques econòmic-industrials de la màquina-eina espanyola:
- Una baixa integració de la producció: les empreses concentren els seus esforços en millorar els processos crítics, com són disseny i enginyeria, mecanitzat de parts fonamentals de les màquines, acoblament, comercialització i servei postvenda, etc. La subcontractació cobreix i garanteix la qualitat de les altres activitats del procés productiu.

- S'ha consolidat en aquesta indústria la tendència a la creació d'agrupacions, aliances i estructures interempresarials, amb l'objectiu d'aconseguir mides crítics que permetin optimitzar activitats com la internacionalització, investigació i desenvolupament, gestió de compres, etc.

La flexibilitat i adaptació a les necessitats específiques del client, així com la fabricació de "màquines a mida" és una altra característica destacable de la màquina-eina espanyola

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Fabricantes de Máquinas-herramienta, Accesorios, Componentes y Herramientas, AFM
Fundación Fatronik, S.A. (Tecnalia)
IDEKO, S.Coop.
Imh - Instituto Máquina Herramienta
Invema - Fundación de investigación de la máquina-herramienta

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

  • MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

    MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    05/09/2024

  • Newsletter Metal

    03/09/2024

Enllaços destacats

AMB24Fundación FicobaEasyfairs Iberia - MetalMadridAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoIndustry LIVENebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine Tools

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis