Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Carme Lacambra, vocal de la Junta Directiva de la AEPJP
“No té sentit el període d'entrada en vigor del nou RD1311/2012; és impossible el seu compliment”

Entrevista a Carme Lacambra, vocal de la Junta Directiva de l'AEPJP

Javier García17/12/2012
Una gestió integrada de plagues, sistemes de lluita alternativa i la professionalització del sector per a una millor gestió del mateix. Aquests són els principals aspectes i modificacions que porta amb si el nou Reial decret 1311/2012, en vigor des del passat 14 de setembre. Però, segons explica Carme Lacambra, vocal de la Junta Directiva de l'Associació Espanyola de Parcs i Jardins Públics (AEPJP) i coordinadora de la Comissió R+D+i (Llibre Blanco sobre Control de Plagues en Espais Verds), la nova regulació també porta amb si algunes incoherències. Vegem quins.
Carme Lacambra, vocal de la Junta Directiva de l'AEPJP i coordinadora de la Comissió R+D+i (Llibre Blanco sobre Control de Plagues en Espais Verds)...
Carme Lacambra, vocal de la Junta Directiva de l'AEPJP i coordinadora de la Comissió R+D+i (Llibre Blanco sobre Control de Plagues en Espais Verds).

No era sostenible l'ús de plaguicidas en parcs i jardins fins a l'entrada en vigor del Reial decret 1311/2012?

Era sostenible, sí, però amb algunes manques. No estava contemplada la falta de qualificació de determinats aplicadors. Calia adaptar-se a la legislació europea que s'ha fet per a tota la unió. En aquest camp es donen situacions molt diverses. D'una banda unes poques empreses i corporacions locals estan ja utilitzant les tècniques de GIP que proposa el RD, altres empreses compleixen la legislació vigent (productes autoritzats, contracte amb el client, mesures de seguretat); no obstant això en el sector hi ha empreses, algunes clandestines, amb personal poc qualificat que apliquen els tractaments de forma no correcta.

Què proposa la nova regulació per reduir els riscos sobre la salut humana i el medi ambient en l'aplicació dels productes fitosanitaris?

L'ús de productes molt seleccionats, la reducció de risc en zones específiques, la promoció de la gestió integrada, una gestió correcta mitjançant la figura de l'assessor, que ha d'elaborar i gestionar la documentació que contempla aquest aspecte, i la racionalització en l'ús de productes que potencien l'equilibri natural.

Imagen

Creu encertada la nova regulació?

Hi ha algunes incongruències.

Per exemple?

D'una banda, s'exigeix la figura de l'assessor, però no s'ha planificat la formació d'aquest. Encara no s'ha creat el Registre d'Assessors i ja s'exigeix aquesta figura per als tractaments en els espais verds.

Incongruent, sí.

Tampoc té sentit el període d'entrada en vigor del RD ja que és impossible el seu compliment: ni els assessors estan formats ni s'han creat els punts de revisió i inspecció de la maquinària.

Hi ha més?

Sí. La legislació no està clara per als tractaments en jardins privats, tampoc en els aspectes de l'ús de productes per part de professionals en aquests espais. S'utilitzen productes en petits envasos autoritzats pels no professionals? S'utilitzen els productes, en grans envasos sense que en l'etiqueta figuri que estan autoritzats en parcs i jardins? D'altra banda, el termini de 10 dies d'avís obligatori resulta de difícil compliment en situacions d'urgència. És inoperant.

Doncs sembla que la nova regulació té encara molts punts per polir.

Els té, i hi ha més. Les responsabilitats no són assumibles per entitats locals que no disposen de personal qualificat, o pel gran volum de treball que es genera en el cas de grans corporacions. A més, l'entrada en vigor del RD en espais no agrícoles hauria d'ajornar-se a l'1 de gener de 2014 per tenir temps per aclarir o modificar punts del RD incumplibles en aquests moments.

Imagen

Quins són ara els procediments i metodologies a seguir per al control de plagues?

L'enumeració de les possibles tecnologies de control de la plaga a controlar; l'elaboració del document d'assessorament, del pla de treball, la fulla de registre de tractaments per a usos no agraris, la valoració de l'eficàcia del tractament, i l'autorització de l'entitat competent. A més, el RD determina la documentació específica que ha de conservar-se per un període de 3 anys i l'acreditació professional habilitante per a la compra de productes fitosanitaris.

En què canviaria el dia a dia del responsable d'aquest tipus d'actuacions?

Per començar, la necessària formació específica de la figura de l'assessor i l'elaboració i posterior gestió de la documentació habilitante. També estarà obligat a identificar els equips de tractament, l'usuari professional o empresa i les actualitzacions pertinents del carnet per als aplicadors.

Les conclusions

El passat 28 de novembre, l'Associació Espanyola de Parcs i Jardins Públics (AEPJP) va organitzar a Pozuelo de Alarcón (Madrid) la jornada tècnica ‘Uso sostenible de plaguicidas i les seves repercussions en parcs i jardins’, el propòsit de la qual va ser familiaritzar al sector amb les actuals disposicions i els condicionaments que emanen de la normativa actual. Al seu terme, segons enumera Lacambra, aquestes van ser les principals conclusions:

• Han d'ampliar-se els terminis de formació

• És necessari reduir els terminis d'avís (ara en 10 dies hàbils)

• S'eliminen els tractaments clandestins amb productes no autoritzats

• Permet una millor identificació dels productes destinats a parcs i jardins i a jardineria exterior domèstica

• S'evidencia la necessitat de revisió d'alguns punts del RD

• La pàgina web del Ministeri ha de ser més accessible perquè els professionals i no professionals trobin solucions possibles i autoritzades.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Parques y Jardines Públicos

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Jardinería

    26/09/2024

  • Newsletter Jardinería

    25/09/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis