Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Las químicas de Huelva mejoran sus indicadores medioambientales
L'associació d'indústries químiques i bàsiques de Huelva publica la seva setena memòria mediambiental Les químiques de Huelva milloren els seus indicadors mediambientals

Les químiques de Huelva milloren els seus indicadors mediambientals

Redacció QU01/10/2004
La reducció en les emissions a l'atmosfera de compostos com el diòxid de sofre, el diòxid de nitrogen o les partícules en suspensió, a la ria de Huelva de compostos com ara els fosfats, fluorurs o els metalls pesants i les inversions realitzades en millores mediambientals , són els principals resultats que va aportar la gestió mediambiental de les indústries pertanyents a l'Associació d'Indústries Químiques i Bàsiques de Huelva (AIQB) durant l'any 2003, segons es recull en la Memòria Mediambiental presentada per aquesta associació.
Imagen
Aquesta Memòria Mediambiental, publicada per l'Associació d'Indústries Químiques i Bàsiques de Huelva (AIQB) de forma ininterrompuda durant els últims set anys, mostra l'evolució al llarg d'aquests anys dels paràmetres ambientals més representatius de l'activitat de les empreses que componen aquesta associació.

De forma general, i abans d'entrar a analitzar detalladament el comportament dels diferents paràmetres ambientals, l'any 2003 caldria destacar tres punts d'especial relleu:

  • Manteniment de les inversions en l'àrea del medi ambient. Aquestes inversions han estat aplicades amb dos objectius diferents però relacionades entre si, com són la realització dels projectes necessaris per aconseguir la autorització ambiental integrada, dins del que exigeixen la Llei 16/2002 de Prevenció i Control Integrat de la Contaminació (IPPC) i l'execució dels projectes anualment establerts per cada empresa dins dels seus plans de Millora Contínua.
  • L'eficàcia de les inversions realitzades l'any 2003, així com les dels anys anteriors, es reflecteix en la progressiva disminució de les diferents emissions, com mostren els índexs que s'exposen al llarg d'aquesta memòria mediambiental.
  • Presentació pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) dels informes 4 º i 5 º sobre el diagnòstic de la situació ambiental de l'entorn de la ria de Huelva. Aquests informes, presentats el gener i abril de 2003, llancen conclusions tranquilitzadores sobre la qualitat ambiental de la zona estudiada.

Aire

La Memòria Mediambiental recull l'evolució anual de les emissions d'una sèrie de substàncies com són: SO2 (diòxid de sofre), NO2 (diòxid de nitrogen), SH2 (sulfur d'hidrogen) i Partícules (partícules en suspensió) que es consideren representatives de les activitats que desenvolupen les indústries associades a l'AIQB, associació a la que l'any 2003 s'han incorporat tres noves empreses: Algry Química, Endesa Generación i Unión Fenosa.

L'any 2003 s'ha produït una nova reducció en les emissions de diòxid de sofre (SO2). Aquest any ha estat del 12 per cent respecte de l'any 2002, aconseguint un 39 per cent de reducció acumulada des de l'any 1997. Sens dubte, els progressius canvis de combustibles cap a altres amb baixes quantitats de sofre en la seva composició estan permetent aquestes importants reduccions.

En les emissions de diòxid de nitrogen (NO2) de l'any 2003 s'ha invertit la tendència dels dos anys anteriors i s'ha produït una reducció del 6 per cent respecte a l'any 2002. Aquesta reducció s'ha aconseguit gràcies a l'aplicació d'importants millores tecnològiques, com l'adopció d'uns nous cremadors que incorporen la tecnologia anomenada "de baix NOx". La reducció acumulada des de l'any 1997 ascendeix al 10 per cent.

En els quatre últims anys s'ha produït una estabilització en les emissions de sulfur d'hidrogen (SH2), després de les importants reduccions assolides en els anys 1998 i 1999. Les emissions de sulfur d'hidrogen en l'any 2003 són un 89 per cent inferiors a les registrades el 1997.

Finalment, l'any 2003 la disminució en les emissions de partícules ha assolit un 17 per cent respecte de 2002. La reducció acumulada des de l'any 1997 puja a un 36 per cent. L'esforç inversor en l'eliminació de les emissions difuses de partícules i en la identificació i correcció dels focus emissors, segueixen sent els motius fonamentals d'aquesta progressiva reducció.

L'any 2003 s'ha produït una reducció del 12 per cent en les emissions de diòxid de sofre

Aigua

L'increment en el volum d'abocament registrat en els dos últims anys està molt relacionat amb el major volum d'aigua de pluja registrat a les zones on estan ubicades les instal·lacions industrials, ja que l'aigua de pluja caiguda a la zona dels processos és recollida i tractada juntament amb els efluents procedents dels propis processos. Per això, i malgrat incrementar el volum d'abocament, la quantitat a abonar en concepte de cànon ha disminuït l'any 2003, cosa que, segons aquesta memòria mediambiental, és una mostra evident de la reducció aconseguida en les substàncies aportades al medi receptor .
Imagen
En les emissions de diòxid de nitrogen s'ha invertit la tendència dels dos anys anteriors i s'ha produït una reducció del 6 per cent
Així mateix, cal destacar que els fosfats i fluorurs han experimentat l'any 2003 reduccions del 33 per cent i 38 per cent, respectivament, en relació amb l'any 2002. Les reduccions acumulades des de 1997 són del 94 per cent i 92 per cent, respectivament.

L'aportació de matèria orgànica a la ria de Huelva, expressada com Demanda Química d'Oxigen (DQO), és el paràmetre que més resistència està mostrant al seu disminució des de 1997, fonamentalment, perquè el gruix de les mesures per corregir-, es van adoptar abans d'aquest any i, per tant, no queden reflectides en aquesta memòria mediambiental. No obstant això, en alguns processos productius s'estan aplicant nous avenços tecnològics els resultats tindran el seu reflex gràfic en els propers anys.

L'aportació de matèria orgànica a la ria de Huelva és el paràmetre que més resistència està mostrant la seva disminució

1-Emissions de SO2  2-Emissions de NO2  3-Emissions de SH2  4-Emissions de partícules  Gràfic 1...
1-Emissions de SO2

2-Emissions de NO2

3-Emissions de SH2

4-Emissions de partícules

Gràfic 1: Evolució percentual de les emissions de SO2, NO2, SH2 i partícules.

Base 1997 = 100% (**)

Pel que fa als metalls més característics (coure, zinc, cadmi, arsènic i mercuri) la reducció en l'any 2003 ha estat del 12 per cent respecte a l'any 2002. Cal ressaltar, un any més, l'escassa incidència que les reduccions de metalls en les emissions de les indústries tenen en el medi receptor (Ria de Huelva), davant els desproporcionats aportacions de metalls que realitzen els rius Tinto i Odiel.

Residus

L'increment d'un 6 per cent en la generació de residus perillosos es deu fonamentalment a dues circumstàncies diferents: una, l'augment dels residus generats a les plantes de tractament d'efluents, per l'increment de la quantitat de producte a tractar i l'altra , està relacionada amb la baixa demanda que ha tingut en el mercat un subproducte industrial que, en no haver pogut comercialitzar, ha estat necessari gestionar com a residu catalogat com a perillós.

Igual que en anys anteriors, cal destacar que el 100 per cent d'aquests residus classificats com a perillosos són gestionats per "gestors autoritzats".

En residus inerts s'ha produït una disminució del 84 per cent respecte de l'any 2002. Aquesta reducció ha estat deguda a la finalització del procés de desballestament d'algunes unitats de producció fora d'ús.

Inversions mediambientals

Les inversions mediambientals en l'any 2003 van arribar als 21 milions d'euros, xifra que s'ha mantingut pràcticament constant en els tres últims anys. Com a projectes de millores mediambientals destaquen dues: la disminució de vapors nitrosos en la fabricació de sulfat fèrric i l'augment de l'eficàcia de combustió en els forns de procés.
5è Informe del CSIC sobre la situació ambiental de l'entorn de la ria de Huelva

El CSIC ha continuat duent a terme aquest estudi centrant part dels seus treballs en la radioactivitat de les basses de fosfoyesos, així com en l'emanació de gas radó en les mateixes i la seva incidència a la ciutat. Sobre això manifesta literalment: "Com a resum, es pot afirmar que les concentracions de radó a l'entorn de les basses de fosfoyeso són típiques de zones costaneres. Per tant, l'increment dels nivells de radó que poden generar les basses de fosfoyeso no és detectable i, per tant, el seu impacte radiològic sobre la població de Huelva és menyspreable.

D'aquests resultats parcials, sembla deduir-se, com indica la literatura al respecte, que no existeix una influència directa de l'emanació procedent de les basses de fosfoyeso sobre zones properes a aquestes. Concretament, a una distància aproximada d'1 km de les basses de fosfoyesos, la concentració de radó presenta valors que es confonen amb el del fons ambiental. Per tant, no sembla que hi ha cap influència sobre els nivells de radó mitjans a la ciutat de Huelva, tant en interiors d'habitatges plurifamiliars com en exteriors ".

La contínua vigilància duta a terme sobre aquesta instal lació per les autoritats competents, els organismes de control i la pròpia empresa, permeten conèixer de forma exhaustiva el comportament del sistema d'apilament i, en conseqüència, adoptar les mesures necessàries per poder garantir permanentment que es treballa amb uns coeficients de seguretat més estrictes que els legalment requerits. Aquesta tasca, unida a la revegetació progressiva del turó de fosfoyesos que es realitza per integrar-l'en l'entorn, permeten afirmar que aquest és el procediment més adequat per gestionar els fosfoyesos des del punt de vista mediambiental i de la seguretat.

Empreses o entitats relacionades

Consejo Superior de Investigaciones Científicas

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Química

    03/10/2024

  • Newsletter Química

    26/09/2024

Enllaços destacats

Smagua - Feria de ZaragozaAWA Show2beAECQTechsolids

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis