Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Autobús urbano ecológico y eficiente
D'entre les novetats de Man destaca un model híbrid que estrenarà Barcelona, entre altres ciutats europees, el 2010

Autobús urbà ecològic i eficient

Redacció Interempreses29/09/2009

29 setembre 2009

Man Nutzfahrzeuge acaba de llançar la versió de sèrie del Man Lion's City Hybrid, el nou autobús urbà de pis baix Man Lion's City C, així com el nou motor de gas natural Man E2876 LUH 03. Les dues novetats aposten per l'ús d'un autobús urbà més ecològic i més eficient.

La versió de sèrie del nou autobús urbà Man Lion's City Hybrid incorpora el sistema d'alt rendiment Ultracap per l'acumulació d'energia, instal·lat a la part davantera del vehicle de manera que no perjudiqui l'aerodinàmica ni el repartiment de pesos.

El nou autobús urbà Man Lion's City Hybrid aprofita l'energia de frenada
El nou autobús urbà Man Lion's City Hybrid aprofita l'energia de frenada.
El 2010, Barcelona serà una de les primeres ciutats que utilitzarà els nous autobusos híbrids de Man a manera de prova

La tècnica de l'autobús híbrid es basa en el model actual de l'autobús urbà de pis baix Man Lion 's City de construcció en torre, així com en l'actual motor Common Rail EEV D08 (250 CV) amb filtre de partícules CRTec cec i de regulació electrònica. En el transcurs de l'any 2010, entrarà en funcionament una sèrie petita d'aquests vehicles rígids en diverses capitals europees que s'utilitzaran com a autobusos de línia. Tant Viena, ciutat on es celebra l'exposició, com Munic i la resta de les ciutats a partir del 2010, entre les quals hi ha Barcelona, seran les primeres ciutats en les que s'utilitzaran aquests autobusos híbrids de Man a manera de prova. Actualment, la companyia està preparant una solució tècnica adaptada a les exigències d'un autobús articulat que introduirà en sèrie l'any 2012 i que estarà dotada de l'eficaç tecnologia Ultracap.

L'ocupació en el trànsit urbà ofereix les condicions ideals per aprofitar l'energia de frenada. Els autobusos urbans acceleren a la sortida de cada parada i frenen en arribar a la següent fins aturar-se. En desaccelerar, els autobusos convencionals transformen l'energia cinètica en calor desaprofitat, mentre que el Lion 's City Hybrid aprofita l'energia de frenada acumulada per accelerar des de la parada de manera ecològica i amb un baix nivell de soroll.

Uns experiments realitzats comproven que, depenent del perfil de la utilització, és possible deixar apagat el motor dièsel durant gairebé el 40% del temps de funcionament. Amb el Lion 's City Hybrid, Man aposta per un paquet complet de mesures que tenen com a resultat un estalvi considerable de combustible d'entre un 25% i un 30%. A més, amb un quilometratge mitjana de 60.000 quilòmetres l'any, l'autobús híbrid de Man evita unes deu tones d'emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Nou motor de gas natural

Des de fa uns anys, els motors de gas natural de Man compleixen la norma EEV (Enhanced envronmentally friendly Vehicle). Atès que el procés de combustió es desenvolupa amb molt escasses emissions, és possible prescindir en aquest cas d'un complicat procés de filtrat amb filtres de partícules tancats.

Tots els valors límits del nou motor de gas natural es situen a un nivell considerablement inferior als prescrits per la norma EEV
El motor de gas natural constitueix una alternativa ecològica, econòmica i més segura per al futur
El motor de gas natural constitueix una alternativa ecològica, econòmica i més segura per al futur.

Igual que en el motor d'aspiració de gas natural E2866 DUH04 de Man amb una potència de 245 CV, el qual ja no estarà disponible per als mercats EU27 a partir de la introducció d'obd2 (el 'Diagnòstic de bord 2' dels sistemes de control del motor, prescrit per la llei), tots els valors límits del nou motor E2876 LUH 03, amb una potència de 320 CV, se situen a un nivell considerablement inferior als prescrits per la norma EEV. De forma paral·lela, va ser possible augmentar el parell màxim de 150 Nm i 1400 Nm, un valor gairebé equivalent al del motor dièsel D20 comparable. Si bé tots els motors dièsel Common Rail de Man avui dia poden complir la norma EEV mitjançant una gestió de gasos d'escapament tant en el motor com en el sistema de gasos d'escapament, el motor de gas natural constitueix una alternativa ecològica, econòmica i més segura per al futur, sobretot, per a aquelles empreses de transport on la infraestructura i el gas natural corresponent estan disponibles a un preu avantatjós. A partir del 2010, el nou motor CNG de Man estarà disponible tant en autobusos urbans de pis baix com en xassís d'autobús.

Empreses o entitats relacionades

MAN Vehículos Industriales (España), S.A.

ÚLTIMAS NOTICIAS

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis