Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Los plásticos se acercan con lentitud a la certificación

Els plàstics s'acosten amb lentitud a la certificació

01/07/1997
En Aenor figuren 107 transformadors certificats
El sector dels plàstics s'acosta amb lentitud a la certificació

Tres dels grans fabricants d'automòbils de tot el món, Ford, Chrysler i General Motors, unificar els seus respectius referencials en un comú anomenat QS 9000



Les empreses espanyoles segueixen endarrerides respecte a les europees en la implantació de sistemes de qualitat, si bé estan demostrant un creixent interès per conèixer més sobre aquesta qüestió. Aquesta afirmació, vàlida per a la generalitat de les pimes espanyoles, també es pot aplicar a la indústria dels plàstics del nostre país. En Aenor, per exemple, hi ha 107 empreses certificats d'empreses de plàstics.



ISO és una organització internacional dedicada a l'elaboració de normes en tots els sectors, excepte l'electrònic i el d'electrotècnia, per als quals existeix una organització específica (IEC / CEI). Es tracta d'una organització internacional els membres són les entitats que elaboren normes als seus països i col·laboren en l'àmbit internacional. Només s'admet un membre per país, ia Espanya és l'Associació Espanyola de Normalització i Certificació (Aenor) el que ocupa aquesta posició.
Al voltant d'ISO existeixen una sèrie de confusions habituals. Per exemple, cal assenyalar que ISO (International Organization for Standarization) no realitza activitats en el camp de la certificació, ni manté cap control sobre les entitats que certifiquen segons les normes que elabora.

Figura 1 Treballar amb qualitat és una de les grans premisses del nostre temps. A la imatge, comprovació de les toleràncies d'un motlle d'injecció.






D'altra banda, no es pot parlar d'una norma ISO 9000, sinó d'una família de normes interrelacionades, de les quals les més conegudes són la ISO 9001, ISO 9002 i ISO 9003. Per aquest motiu, no es pot dir que una empresa ha obtingut el certificat ISO 9000, ja que aquesta norma no existeix, i és imprescindible indicar la norma utilitzada. Com que es tracta de normes adoptades pel Comitè Europeu de Normalització (CEN) i per Aenor, a nivell nacional, es denominen UNE-EN ISO, el que significa que és una norma espanyola, que al seu torn és europea i internacional.
La norma ISO 9001 és triada per aquelles empreses que volen certificar el seu sistema d'assegurament de la qualitat des del disseny, el desenvolupament, la producció, la instal lació i el servei postvenda. La ISO 9002, per la seva banda, serveix per a aquelles que se centren en la producció, la instal lació i el servei postvenda i, finalment, la ISO 9003 es centra en la inspecció i els assajos finals. Totes aquestes normes s'han anomenat de tercera generació, ja que estableixen mètodes especials i no procediments d'assaigs, característiques tècniques o representacions gràfiques.
També cal assenyalar que no hi ha organismes que tinguin l'exclusivitat de la certificació basada en la família de normes ISO 9000. La principal diferència entre les diferents entitats de certificació consisteix en comptar o no amb l'acreditació de l'organisme competent de cada país. A Espanya, aquest organisme és l'Entitat Nacional d'Acreditació (ENAC) que, fins ara, ha acreditat a tres entitats: Aenor, De Norske Veritas i LGAI.

La certificació en els plàstics

Accedir a l'obtenció d'una norma significa passar per un procés de certificació per defecte al que tota empresa ha d'atendre necessàriament. Després d'un primera fase d'informació es realitza una anàlisi prèvia del compliment de les exigències de la certificació i, posteriorment, un manual de qualitat, procediments i altres documents. Una auditoria inicial registra les possibles desviacions comeses per l'empresa sol licitant, després d'això, corregides totes les qüestions no satisfactòries, es passa a determinar si efectivament es compleixen tots els requisits de certificació per a, en cas afirmatiu rebre el certificat de registre d'empresa. No obstant això, no tot acaba aquí, ja que se segueixen realitzant auditories de seguiment anuals que, en cas d'incompliments greus o repetitius poden donar lloc a la retirada del certificat.
Aquest és, d'una manera molt resumida, i passant per alt alguns dels passos que cal donar, el camí a seguir per qualsevol empresa que desitgi rebre un certificat d'empresa. I és un camí que, precisament en el món dels plàstics, han seguit poques empreses. D'un total de 2.134 empreses certificades per Aenor, 107 pertanyen a "Productes Plàstics i de Cautxú". Probablement el nombre sigui una mica més gran, ja que són nombroses les empreses que no figuren com transformadores de plàstics i que, en canvi, sí que utilitzen aquests materials i els processos respectius en la seva cadena de producció, un problema habitual a l'hora de detectar els transformadors de plàstics. Així per exemple, entre les empreses certificades sota els epígrafs "Indústries Aeroespacials" (4), "Indústries Navals" (1), "Altres equips de Transport" (93) i "Reciclat" (1), també podrien trobar-se algunes implicades en activitats relacionades amb els plàstics.



Una altra dada a tenir en compte al'hora de valorar les 107 empreses esmentades anteriorment, és que en aquest grup no estan inscrites la majoria de les grans multinacionals químiques presents al nostre país i que, en la major part dels casos, compten amb la certificació ISO 9002 en les seves diferents plantes productives. Aquest és el cas de Repsol, Hoechst, Aiscondel, Dow Chemical, Elf Atochem, Hispavic, Vetrotex i moltes altres.
Tornant a l'àmbit de la transformació i en una anàlisi més exhaustiu de l'activitat de cadascuna de les empreses certificades, veiem com les dedicades a productes per al sector de la construcció constitueixen el grup més nombrós. Són un total de 27, és a dir un 25,2 per cent, entre les quals la fabricació de tubs és l'activitat predominant. En segon lloc es troben les 21 que treballen per al sector de l'envàs i embalatge (19,6 per cent), amb la producció de film com a protagonista.
El tercer grup més nombrós està format una sèrie d'empreses difícilment classificables, donada la gran varietat de productes i peces que realitzen. Aquest és el cas de molts subcontractistes que treballen sota comanda per a diversos sectors.
Sense tenir en compte aquest grup, el tercer lloc l'ocupen els transformadors de plàstic orientats al sector de l'automòbil. Són 14 les certificades, que representen un 13 per cent del total. Com s'ha esmentat anteriorment, a l'hora de valorar aquesta dada és important tenir en compte la necessitat dels que treballen per a l'automòbil de fer-ho sota les particularitats que el mateix sector estableix. Això significa que, moltes empreses podrien
realitzar el seu treball d'acord amb les normes dels seus clients, tot i no tenir la certificació de la família ISO 9000.
Fabricants de peça tècnica (8), de compostos, materials o additius (8), de productes per a l'agricultura (3), per al sector de la medicina (2) i l'elèctric (2) completen la llista d'Aenor.
Per finalitzar amb l'estadística, crida l'atenció el fet que gairebé el 16 per cent de totes aquestes empreses treballen en cautxú, un percentatge rellevant si tenim en compte la realitat de la indústria del cautxú del nostre país.



Una obligació... en l'automòbil

Una altra de les qüestions que s'han de posar de manifest és que no és obligatori del compliment de les normes ISO. Això significa que, lògicament, l'obligatorietat només pot derivar d'una exigència de les administracions públiques o d'un clàusula contractual entre proveïdor i client. En alguns sectors aquesta clàusula existeix, encara que d'una manera diferent, des de fa molt temps. És el cas de l'automòbil, una indústria en la qual, abans de l'aparició de les normes de la família ISO 9000, els fabricants ja havien establert una sèrie de normes per als seus proveïdors d'obligat compliment.
Aquestes especificacions definien models d'assegurament de la qualitat similars en gran part a les normes ISO 9000, però amb la inclusió de requisits concrets propis de la indústria automobilística.
Aquests requisits específics no estaven contemplats en les normes ISO 9000, tal és el cas de la realització d'Anàlisi Modal de Fallades i Efectes (AMFE), o no eren obligatoris en les mateixes, com ara el control estadístic del procés. La creixent difusió a nivell mundial de la certificació basada en les normes ISO 9000 no va eliminar la necessitat per part d'aquests constructors de realitzar auditories als seus proveïdors per verificar el compliment dels requisits específics. A més, considerant que aquestes exigències variaven d'un fabricant de cotxes a un altre, podia passar que un proveïdor certificat amb les normes ISO 9000 hagués de rebre múltiples auditories dels seus clients, amb la despesa en temps, diners i esforç que això portava amb si.
Davant aquesta situació, tres dels grans fabricants d'automòbils de tot el món, Ford, Chrysler i General Motors, unificar els seus respectius referencials en un comú anomenat QS 9000, que inclou els requisits de les normes ISO 9000.

Figura 2 El treball en equip i segons uns procediments establerts aporta nombrosos avantatges a les empreses






De manera similar, els tres grans francesos, Renault, Peugeot i Citroën, van desenvolupar un referencial comú denominador, EAQF 94, amb objectius similars als comentats anteriorment. No obstant això, en aquest cas, els fabricants no exigeixen als organismes de certificació una acreditació específica per a aquest referencial, sinó que signen acords directes amb aquests organismes perquè aquests realitzin l'avaluació dels seus proveïdors.
A Espanya, Aenor també juga un paper important en el camp de l'automòbil. De fet, ofereix la possibilitat de certificar segons tres nous referencials exigits per les empreses d'automoció, entre ells QS 9000, sense necessitat de repetir les auditories. La seva acreditació per ENAC per a la certificació segons el referencial QS 9000 als proveïdors de Ford, Chrysler i Opel converteix Aenor, Segons fonts de la pròpia organització, en l'únic organisme a nivell mundial acreditat per avaluar i certificar d'acord amb QS 9000.
Així mateix, el passat mes de novembre Aenor va signar un acord amb les companyies franceses d'automoció instal·lades a Espanya (Grup PSA, format per Peugeot, Citroën i Renault) pel qual deleguen en aquesta associació l'avaluació dels proveïdors segons EAQF/94. Aenor es converteix així en un dels tres organismes amb els que "les grans" de França han subscrit aquests acords.
També és interessant assenyalar que el consorci Volkswagen ha reconegut a aquest organisme per a l'avaluació dels seus proveïdors segons el referencial VDA 6.
Com a reflexió general al voltant d'aquesta situació es pot assenyalar que l'aparició d'un gran nombre de referencials en aquest sector, molts d'ells molt similars, implicaria que els proveïdors haurien de realitzar nombroses certificacions o avaluacions. No obstant això, la tendència s'encamina a unificar els respectius referencials i, per tant, les consegüents certificacions o avaluacions. Segons fonts d'Aenor, Aquesta tendència redundaria en una menor despesa de temps i diners dels proveïdors i, en definitiva, milloraria la seva competitivitat, cosa que, en definitiva, beneficiaria els constructors de cotxes.
Predicant amb l'exemple, els propis fabricants d'automòbils estan obtenint la certificació ISO 9000, un fenomen impensable no fa molts anys. Alguns exemples d'empreses a les quals Aenor ha concedit el certificat són Opel, Volkswagen, Seat, Peugeot, Santana Motor o Renault Vehicles Industrials.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Normalización y Certificación
Entidad Nacional de Acreditación

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Seguridad

    08/10/2024

  • Newsletter Seguridad

    01/10/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis