Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Elevado interés por los composites en las jornadas del CEP

Elevat interès pels composites en les jornades del CEP

01/03/1997


Important exposició en paral·lel

L'excel·lent organització del CEP es vist recolzada en aquesta ocasió amb una participació d'expositors al límit de la capacitat de l'Auditòrium de Banca Catalana, que potser obligui a buscar espais més grans per a les properes Jornades


En poques manifestacions de la indústria espanyola de plàstics s'obté una participació percentual tan important de les empreses del sector com en la que reuneix als representants del món dels composites, ni les conferències són seguides amb tant d'interès com les comunicacions presentades en aquesta i anteriors ocasions.

Certament, l'interès en les jornades de materials compostos i plàstics reforçats del Centre Espanyol de Plàstics (CEP) es basava en la varietat i actualitat dels temes proposats i, en alguns casos, en la novetat de comunicacions com la presentada per JM Pintat, l'INTA, en què es va exposar l'esforç de la indústria aeronàutica per substituir amb hidrogen a temperatura criogènica dels combustibles actuals.

D'altra banda, el catedràtic de l'Escola d'Enginyers Aeronàutics J. Alfredo Güemes va oferir l'estat actual de la tècnica de sensors integrats en el propi material per al control del dany estructural, amb una discussió dels avantatges i inconvenients dels sistemes de fibra òptica, interferomètrics, espectrals i piezoelèctrics.

Figura 1 resistència compleix 50 anys d'activitat en la fabricació de resines, havent estat la pionera en la producció de resines UP que, juntament amb el seu assessorament sobre els sistemes de reacció de les mateixes, va fer possible l'arrencada d'aquesta indústria a Espanya.



En un altre context, Senén Pau, de Gairesa, va fer una exposició de les causes d'envelliment de les matrius orgàniques epoxídiques, i L. Madariaga, de Gaiker, va dedicar la seva exposició a la fabricació de nuclis per sandvitx en escumes a partir de PET reciclat.

Nous materials i productes

Un altre grup de propostes versava sobre l'actualitat en el camp dels materials constitutius, com la de Elena Gil, de Akzo Nobel, sobre sistemes reactius, la de L. Peters, d'Owens Corning, respecte a teixits multi-axials produïts a la seva planta de Sant Vicenç de Castellet, prop de Bacelona, la de M. Jaeger, de Dow Chemical, sobre resines resistents a la corrosió, tema sobre el qual també va incidir RA Gastaldo de Sier.

Els sistemes de SMC de baixa pressió Crystic exposats per Gabriel Hernández, de Mapryser, les solucions Insert de baixa emissió d'estirè per les resines UP de DSM explicades per P. Dijkink, tema objecte de preocupació també per S. Hernández, del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, i de F. Novell, de Ferro Enamel, en relació amb gel-coats de baixa emissió, també van ser seguides amb molta atenció.


Per la seva banda, R. Brugada, de Du Pont Ibèrica, va exposar les característiques de les poliamides d'altes prestacions i G. Montagna, de Duroform Advanced Composites, les de materials SMC no fumejants. Altres conferències van fer referència concreta a casos d'aplicació, com la de Pere Pagès, de l'Escola d'Enginyers Industrials de Terrassa, sobre càlcul i disseny d'embarcacions segons normes IMS i CHS, i la d'H Rowlands, de DSM Resins, sobre disseny de components per a motors dièsel. En aquest camp poden incloure la comunicació de J. Manso sobre tancament de grans llums i una del signant, sobre l'accés a sistemes d'emmotllament evolucionats, amb especial referència a les tècniques RTM, reflectides també en la comunicació escrita de Fréderic Romies, de Chomarat.

Figura 2 Una altra empresa pionera, Elequi ha diversificat el seu mercat per tot Europa a partir de la seva fabricació inicial de productes elèctrics. Avui subministra grans unitats a diverses indústries, com aquest para-xocs per camió en entorn Just in Time.



Diverses institucions presents

Els panells van incloure reflexos de la preocupació del Ministeri d'Indústria i Energia en el suport de les actuacions en R + D d'aquesta indústria, per MD Fernández Rodelas, de la gestió integrada de residus composite per J. Baeza de la Fundació Espanyola dels Plàstics per a la Protecció del Medi Ambient, completant amb una singularment lúcida exposició sobre sistemes d'assegurament de la qualitat per J. Riu, d'Aenor.

Progressiva importància de l'exposició

Moltes de les empreses esmentades van disposar d'interessants estands perquè els assistents poguessin completar la seva informació. Així ho van fer, entre altres, Akzo Nobel, Mapryser i Siersa, actualment en l'òrbita de Ashland Chemicals. DSM Resins va disposar de la presència de les seves filials Benher Vitroplast, comandada per Enrique Beneyto i Fiberpachs.

Van estar presents la pionera espanyola en la fabricació de resines UP resistència, que compleix el seu 50 aniversari, la també pionera en pultrusió i puntera europea Nioglas; Subirana amb una mostra de modelats de gran qualitat, els grans subministradors de fibres Vetrotex i Owens Corning, i lonzas amb polímers i additius.

A l'estand de Chomarat es van presentar modelats RTM de Mariskone de gran embutisaje utilitzant teixits deformables en fred Rovicore d'aquella signatura i, al costat, el de Ferro Enamel destacava les seves gel-coats de baixa emissió d'estirè i l'especial marina amb superfície de coure antifouling. Finalment, constatem la presència veterana de Ricardo Benedí, de Elequi, que en aquesta ocasió presentava les instal·lacions de Lehoiko Biotz dedicades a la pintura sobre superfícies polimèriques.

Es va tractar, doncs, d'una nova oportunitat per reunir a la major part dels actors d'aquesta indústria, que esperem que, superades unes circumstàncies difícils, puguin augmentar la seva presència en la mostra de les properes Jornades.

Hi va haver varietat i actualitat en les comunicacions i novetat en la presentada per JM Pintat, de l'INTA, sobre la substitució per hidrogen a temperatura criogènica dels combustibles aeronàutics actuals Es va tractar d'una nova oportunitat per reunir a la major part dels actors d'aquesta indústria, que esperem que puguin augmentar la seva presència en la mostra de les properes Jornades del CEP

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Normalización y Certificación
Centro Español de Plásticos (ONG)
Innovaciones Técnicas Agrícolas, S.L.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Seguridad

    08/10/2024

  • Newsletter Seguridad

    01/10/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis