Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a "Nos aseguramos de que las escaleras portátiles cumplan las medidas de seguridad y calidad al 100%"
Joan Server, president d'afespan

"Ens assegurem que les escales portàtils compleixin les mesures de seguretat i qualitat al 100%"

Anna Pueyo21/10/2008
Joan Server, president d'afespan, Associació Espanyola de Fabricants de Escales Portàtils, juntament amb Marta Omedes, secretària general de l'associació, explica a Interempreses Ferreteria, Bricolatge i Subministrament Industrial quins són els principals objectius de la afespan i la seva visió de futur respecte al mercat de les escales portàtils.

Expliqui'ns una mica la història de la afespan: els seus orígens, per què va sorgir, quants anys fa que funciona ...

Afespan neix fa cinc anys de la necessitat de posar una mica d'ordre en el caos que hi havia per part dels fabricants que elaboraven malament el producte i que no posseïen una certificació, ni acreditació que l'escala tingués una certa qualitat. Com el sector estava una mica 'salvatge' intentem reunir-nos per posar-li solució. Al principi érem cinc fabricants per constituir una associació que, d'alguna manera, pressionés a l'Administració perquè sigui d'obligat compliment que una escala compleixi la normativa. Hi ha un norma per a les escales que és la UNE-EN 131, i per tamborets que és la UNE-EN 141183. Són dos normatives europees que tenen com a objectiu evitar que es fabriquen escales de mala qualitat i que a més siguin 100 per cent segures. En afespan ens assegurem que així sigui. Si no existís una obligació de complir una normativa hauria molts accidents, que ja n'hi ha. Actualment som 14 associats i l'objectiu és que seguim sent el mateix que fins ara.

Marta Omedes i Joan Server
Marta Omedes i Joan Server.

Tenen previst ampliar el nombre d'associats?

Abans érem més reticents a guanyar més socis però, ara estem oberts a tothom qui vulgui entrar. Convidem a tots els fabricants i distribuïdors d'escales que vulguin a ser socis d'afespan. És recomanable ser soci d'afespan perquè d'alguna manera s'involucren a comprometre a fer les coses bé, complint les normatives bàsicament.

"Hi ha un norma per a les escales que és la UNE-EN 131, i per tamborets que és la UNE-EN 141183. Són dos normatives europees que eviten la fabricació d'escales de mala qualitat i que a més siguin 100 per cent segures "

Quins beneficis donen a l'associat per pertànyer a la afespan?

Nosaltres tenim un secretari tècnic que participa en les reunions europees de normalització, és a dir, que conjuntament amb representants d'altres països edita les normes. I això és una informació de primera mà per als nostres associats sobre els canvis que s'estan produint. Oferim informació de primera mà i directa.

Marta Omedes: No només això sinó que participem amb la nostra pròpia veu en reunions que es fan a Brussel a nivell internacional per crear la norma. Nosaltres participem en l'elaboració de la norma i tenim el vot de l'Estat espanyol. Està Alemanya, França, Regne Unit, Itàlia, Espanya, etc. i cada estat membre aporta els seus representants a nivell europeu.

A més, tenim un apartat de consultes a la nostra web adreçades al secretari tècnic, de manera que si algun fabricant o usuari no sap quina és la norma que s'ha d'aplicar, pot consultar directament. Després hi ha un apartat de normativa general que es pot consultar a la pàgina web d'Aenor o al BOE.

Joan Server: Fa mig any vam fer una transformació molt important en la afespan que és l'ampliació a 14 socis i després, la incorporació de Marta Omedes, els comitès de treball, la reorganització de la Junta Directiva, etc. I la veritat és que ens està funcionant molt bé. Ara estem més organitzats i estem treballant molt.

¿Controlen o persegueixen a les empreses que no compleixen les normatives?

La veritat és que aquesta no és la nostra missió, no ens ocupem d'això.

Marta Omedes: Això ho deixem en mans de l'Administració.

Com està el problema de la còpia de patents per part d'altres empreses?

Nosaltres com associació no intervenim en aquest assumpte, ho fem a nivell individual. Cada un fa respectar les seves patents però a nivell individual, nosaltres no podem entrar en aquest joc.
Com ha dit Marta Omedes, d'això s'ocupa l'Administració, i en aquest sentit està força disposada a actuar. No és d'estranyar que dins el primer trimestre del 2009 actuïn perquè tenen moltes ganes que les escales compleixin les normatives. La Direcció General de Consum té un nombre d'estadístiques d'accidents domèstics i els que més es donen són 'les caigudes d'alçada'. No han de ser totes precisament d'escales, però són les que més abunden. Aquestes dades ens els proporcionen i sabem que estan molt preocupats i que pensen fer alguna cosa.
Això sí, nosaltres avisem a tots els fabricants d'escales que no serà tan fàcil incomplir les normatives a partir del primer trimestre del 2009.

Quins requisits ha de complir un fabricant d'escales per a pertànyer a la afespan?

Marta Omedes: Tenir un establiment permanent a Europa i que no sigui un distribuïdor ni fabricant que vengui directament al consumidor final, és a dir, que tingui algun intermediari, que vengui a l'engròs.

Alguna novetat de cara al 2009?

Marta Omedes: Seguir tal com estem ara i també pensem obrir les portes a altres fabricants perquè s'uneixin a nosaltres. Més que res, la nostra intenció en aquest acte que volem preparar serà informar bé als fabricants del que està passant.

Joan Server: Al març, com coincidim amb la fira de Ferroforma, tenim pensat fer un acte el més important possible parlant de la seguretat de les escales, d'afespan i intentar que més gent es sumi al nostre projecte.

A quins punts de venda es dirigeix al mercat de les escales portàtils?

Hi ha dos tipus grans d'escales ben diferenciades: l'escala industrial i l'escala domèstica. L'escala domèstica es ven més en el sector de la ferreteria i l'escala industrial més en els centres de bricolatge. La que està patint més la crisi és l'escala industrial perquè ara la construcció comença a retallar despeses. Aquest any s'ha notat molt el descens.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Fabricantes de Escaleras Portátiles
Asociación Española de Normalización y Certificación

Comentaris de l'article/notícia

#1 - Leninsk Arturo Hernandez Hdz
19/05/2011 22:37:12
Es muy importante qu elas escaleras de Tijeras tengan alguna normativa yo sifri un accidente en una se doblo y tengo 3 meses con yeso, la fabricante de estaleras no se hizo responsable del daño. La marca es ESCALUMEX, para que no la compren y eviten accidentes.

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Seguridad

    08/10/2024

  • Newsletter Seguridad

    01/10/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis