Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Veteco muestra su mejor perfil en innovación y diseño
El 11è Saló Internacional de la Finestra i el tancament de vidre, celebrat entre el 6 i el 9 de maig a Madrid, va acollir un 5% més d'expositors

VETECO mostra el seu millor perfil en innovació i disseny

Ricard Arís12/05/2008

12 maig 2008

Ifema va acollir el passat mes d'abril la 11a edició del Saló Internacional de la Finestra i el tancament de vidre , que va comptar amb la participació de 72 expositors estrangers procedents de 17 països. Amb aquestes xifres, el VETECO deixa clar que la indústria de la finestra al nostre país no està per ara en crisi. Fabricants, exportadors i distribuïdors van presentar les principals novetats del mercat, encarades la gran majoria a l'estalvi energètic.
L'edició de VETECO 2008 va congregar prop de 800 empreses expositores
L'edició de VETECO 2008 va congregar prop de 800 empreses expositores.
Fins a un 5 per cent més d'expositors van acudir a Veteco 2008 per presentar les novetats del mercat espanyol i internacional en aïllament envidriat. Un total de 562 expositors i gairebé 800 empreses van estar presents a Ifema per demostrar que la crisi de la construcció no ha afectat encara a un sector que, segons fonts de l'Associació d'Empreses Constructores d'Àmbit Nacional, Seopan, ha registrat el 2007 un augment de la facturació, superant els 200.000 milions d'euros. Això suposa un gran augment respecte als més de 186.000 milions de 2006.

Veteco va mostrar també tot tipus d'avenços de la indústria d'aïllament envidriat i potenciar un sector que va produir el 2007 més de 12 milions d'unitats, fet que suposa un 10 per cent de la producció total europea, segons l'Associació Espanyola de Fabricants de Finestres i Façanes Lleugeres, ASEFAVE. Aquestes dades consoliden al nostre país com la segona indústria a Europa en aquest àmbit. Els sis pavellons d'Ifema ocupats per Veteco van rebre la visita de 43.617 professionals del sector, cosa que ha suposat un 17,14 per cent respecte a l'edició de 2006 i una clara mostra de la solidesa d'aquest sector.

Quant a la participació internacional, a Veteco 2008 han acudit un total de 72 expositors directes estrangers de 17 països, i la fira registra una destacada presència d'empreses italianes, portugueses i alemanyes, que acaparen la majoria de l'oferta estrangera. Gairebé 4.500 dels professionals assistents al Saló van ser estrangers procedents de 83 països, entre els quals trobem Portugal, Itàlia, Mèxic, França, Brasil i Alemanya. Els sectors pels quals els visitants van mostrar més interès van ser els de finestres, vidre, vidre estructural, ferramentes i accessoris, maquinària i sostres i lluernes. D'altra banda, el saló va rebre la visita de professionals de l'emmagatzematge, l'arquitectura, la fusteria, la serralleria, la construcció, la fabricació i la decoració.

El sector de les façanes lleugeres, un dels sectors representats en VETECO
El sector de les façanes lleugeres, un dels sectors representats en VETECO.

¿Crisi? Què crisi?

Al Saló Veteco, que aquest any ha comptat amb una superfície de 54.142 metres quadrats, un 23 per cent més que en l'edició de 2006, es va apostar per la rehabilitació com el sector amb major potencial de desenvolupament. Això és possible ja que, tot i que el 68 per cent del parc d'habitatges del nostre país és de nova construcció, el 32 per cent restant (aproximadament 7.360.000 d'habitatges) són susceptibles de necessitar reformes. Actualment, la xifra se situa en el 24,7 per cent al nostre país, el que significa que encara es troba molt lluny de la mitjana europea, situada en el 36 per cent.

Tot i que la crisi econòmica del sector de la construcció ja es va deixar notar l'any passat, la indústria de l'aïllament vidre va arribar a uns més que satisfactoris resultats de 4.000 milions d'euros de facturació el 2007, segons l'ASEFAVE.

Els diferents sectors de la instal lació de finestres van ser també representats en Veteco. La millora progressiva dels materials emprats demostra l'avanç en aquest camp de les indústries nacionals. El 70 per cent de les finestres són fabricades d'alumini, la meitat d'elles amb trencament de pont tèrmic, dada que va en augment any rere any. Les finestres de fusta, amb un 15 per cent del mercat, les de PVC, amb un 12 per cent i les mixtes, amb el 3 per cent restant, completen l'espectre de la indústria nacional de l'aïllament vidre.

Un altre dels sectors representats en Veteco 2008 va ser el de les façanes lleugeres, que segons la ponència del 9 de maig de Ignacio Fernández Solla, Doctor en Arquitectura, la gran majoria d'aquestes no compleixen la normativa CE. En aquest sentit, Fernández Solla va afirmar que "anem endarrerits '. Malgrat aquest retard, la indústria de les façanes lleugeres té una producció de 2 milions de metres quadrats anuals, representant una evolució similar a la de la instal lació de finestres.

Els tancaments envidrats també van ser part de l'exhibició del Saló. Foto: Philippe Imbault
Els tancaments envidrats també van ser part de l'exhibició del Saló. Foto: Philippe Imbault.

Els premiats 2008

El passat 7 de maig es van lliurar els Premis Veteco ASEFAVE 2008, que ja compten amb 8 edicions i que reconeixen a la indústria de la finestra i el tancament envidrat. La primera categoria premiada, la Millor Finestra, valora el disseny arquitectònic i la seva correcta fabricació i posada en obra, l'adequació a l'entorn, el respecte al medi ambient i la contribució a l'eficiència energètica global de l'edifici, entre altres coses. El premi va ser per a l'edifici denominat '114 Habitatges VPT 'de Fuenlabrada (Madrid), de Espegel - Fisac Arquitectes, fabricada per Sidaltom SL i els gamistas Perfils del Cap, SA També es van lliurar mencions d'Honor per a la Cafeteria Baluard de Pamplona i Habitatge unifamiliar, de Pozuelo de Alarcón (Madrid).

El Premi Veteco - ASEFAVE a la Millor Façana Lleugera, d'idèntiques exigències de la categoria anterior, va ser per a l'edifici "Centre de les Arts de La Corunya", a La Corunya, dels arquitectes Victòria Acebo i Ángel Alonso, fabricada per Inasus, SL i els gamistas Metalls extruïts, SA També van obtenir mencions d'honor l'Edifici de la Plaça Biscaia 2, de Bilbao, el Centre d'Investigacions científiques de Guipúscoa, a Sant Sebastià, la Casa b2, de Pamplona i Habitatge unifamiliar, en Cintruenigo (Navarra).

El Premi a la Innovació, que valora la recerca i innovació en la fusteria exterior, el disseny i la posada en obra, l'adequació a l'entorn, el respecte al medi ambient i la contribució a l'eficiència energètica i sostenibilitat global de l'edifici, a més de les garanties de qualitat adoptades en el seu procés de disseny i producció, va ser per l'anomenat 'Guillotina', presentat per l'empresa Vitrocsa Ibèrica, SL, de Alborada (València).

Finalment, el Millor Projecte de Fi de Carrera, que valora el disseny arquitectònic, l'adequació a l'entorn, el respecte al medi ambient i la contribució a l'eficiència energètica ia la sostenibilitat global de l'edifici, va ser per al 'Hotel a Quatre Camins', elaborat per Isabel Tarrío Alonso, de l'ETS d'Arquitectura de la Universitat Politècnica de Madrid.

Jornades Veteco: l'anàlisi de la 'Arquitectura en Altura' a Espanya

Veteco 2008 va mostrar el perfil d'una indústria que ha apostat per la rehabilitació i la millora de la qualitat per mantenir la seva competitivitat i el seu posicionament en el segon lloc del rànquing europeu. Un lloc que es va guanyar amb la fabricació de més de 12 milions de finestres a l'any, és a dir, el 10 per cent del total de la Unió Europea. Per la seva banda, la producció nacional de façanes lleugeres s'acosta als 2 milions de metres quadrats anuals. Tots els experts coincideixen que el futur d'aquest segment econòmic passa per la rehabilitació, "ja que encara estem lluny de la mitjana europea", de manera que existeix encara un important nínxol de negoci, així com per l'aplicació de la Llei d'edificació, LOE i, molt en particular del seu desenvolupament normatiu, el Codi tècnic de l'edificació, CTE.

A la radiografia del sector va contribuir també el programa de jornades que es va desenvolupar en el marc de Veteco i que constitueix un dels principals actius de la fira. En aquest sentit, el Saló va acollir dues taules rodones sobre la 'Arquitectura d'Altura', la primera d'elles dedicada exclusivament a l'àmbit internacional, mentre que la segona es va inscriure únicament a l'àmbit nacional. Ambdues van ser precedides per l'arquitecte Dominique Perrault, convidat internacional que va realitzar la ponència magistral. En les taules rodones, qualificats experts van discutir sobre els edificis d'alçada més emblemàtics com alguns projectes a Mèxic, Itàlia, Argentina, Emirats Àrabs Units i, al nostre país, les torres CTBA de Madrid, les Torres del Fòrum de Barcelona o la Plaça de Europa a l'Hospitalet.

En les conferències realitzades el dia 9, es va abordar l'aplicació del CTE en finestres i façanes lleugeres, a més del Marcat CE, que és també obligatori, implicant tots dos el compliment de requisits d'idoneïtat. Aquesta trobada va ser organitzat per la patronal ASEFAVE i per Aenor, l'Associació Espanyola de Normalització i Certificació. Va ser precisament aquesta associació la que, de nou, va habilitar un Stand de Qualitat Certificada al recinte de Veteco i va aprofitar aquesta edició per lliurar els seus certificats de qualitat a prop de mig centenar de fabricants del sector del tancament, reconeixent la qualitat dels seus productes per part de l'entitat, en tan prestigiós marc.

Joan Grau (president de ASEFAVE) en un moment de la Conferència del 'Marcat CE i el CTE en finestres i façanes lleugeres'. Foto: Vimagen Fotògrafs...
Joan Grau (president de ASEFAVE) en un moment de la Conferència del 'Marcat CE i el CTE en finestres i façanes lleugeres'. Foto: Vimagen Fotògrafs.
Jaume Avellaneda i Diaz-Grande. Catedràtic de Construcció de l'ETS d'Arquitectura del Vallès, durant la seva intervenció...
Jaume Avellaneda i Diaz-Grande. Catedràtic de Construcció de l'ETS d'Arquitectura del Vallès, durant la seva intervenció.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Fabricantes de Fachadas Ligeras y Ventanas - Asefave
Asociación Española de Normalización y Certificación
Veteco - IFEMA

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Seguridad

    08/10/2024

  • Newsletter Seguridad

    01/10/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis