Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Los tubos de plásticos tienen todo un futuro por delante

Els tubs de plàstics tenen tot un futur per davant

Blanca de Arteche
Directora general de ASETUB
15/10/2002
Imagen
La nostra Associació, ASETUB, l'Associació Espanyola de Fabricants de Tubs i Accessoris Plàstics, va néixer el 1978 amb l'objectiu principal de fomentar el desenvolupament i l'expansió de la Indústria de canonades plàstiques, defensant al seu torn els interessos col·lectius dels seus associats.
Fa gairebé 25 anys, quan encara les canonades plàstiques vivien la seva infància, sis empreses que estaven convençudes que "la unió fa la força", van decidir associar-se. L'esperit associatiu, no molt arrelat en aquells dies, s'ha anat fent més forta i avui són 16 les empreses que formen l'Associació, representant un percentatge molt majoritari del sector de canonades plàstiques a Espanya.
Malgrat, o més aviat, gràcies als moviments naturals del mercat i de la pròpia indústria, que han portat nombrosos canvis, especialment en els últims temps, les canonades plàstiques han arribat a l'adolescència, amb tota una vida per davant.
Les empreses de ASETUB ostenten més del 80 per cent de les Marques de Qualitat N d'AENOR existents en l'actualitat, sent pioneres en la certificació de producte com a garantia de qualitat. Aquesta garantia és essencial, no només per l'usuari, sinó per al propi fabricant que s'assegura mitjançant un control periòdic i continuat la perfecta aptitud dels seus productes per a l'aplicació a la qual es destinen.
A més de la qualitat, juga un paper fonamental en aquesta indústria la innovació, i des de l'inici del procés, és a dir la matèria primera. El desig de tots els fabricants és oferir canonades amb cada vegada més grans i millors prestacions, buscant productes diferenciats i ampliant el marc dels seus possibles usos, alguns d'ells impensables fa tan sols alguns anys.
Els fabricants de ASETUB creen canonades de molt diferents materials (PVC, PE, PER, PP, PRFV..) per a nombroses aplicacions: abastament, evacuació, reg, drenatge, aigua calenta sanitària i calefacció, conducció de gasos, canalització elèctrica, etc., a més dels accessoris necessaris per la instal lació del sistema complet per a la conducció de fluids.
En ASETUB existeixen grups de treball de materials on s'aborden els temes específics de cada un i grups comuns a tots ells per tractar aspectes generals tècnics i de màrqueting.

Dades de mercat

El consum real de plàstics el 2001 es va elevar a 4.167.134 tones. D'aquestes, es destinen a canonades un total de 429.735 tones que es reparteixen entre dos mercats de destinació: agricultura (amb 65.300 tones, fet que suposa un 4,8 per cent més que el 2000) i construcció (amb 364.435 tones, un 10 , 6% més que el 2000).
El consum de plàstics en construcció, es reparteix de la següent manera:

Beneficis dels plàstics en tubs

En els últims anys la importància dels tubs plàstics en el disseny de xarxes públiques, privades i industrials per a proveïment d'aigua i sanejament s'ha incrementat considerablement. Aquesta tendència demostra la confiança en els plàstics com a materials de canonada, a causa principalment als avantatges que ofereixen i al major coneixement i experiència que sobre els plàstics existeix actualment. A més, la tendència dels preus favorable fa que els plàstics siguin avui més competitius en el sector d'infraestructures d'obra pública i enginyeria civil.
Els plàstics són els materials idonis per a la construcció de canonades destinades abastament i sanejament. Són flexibles, sense oxidació, corrosió o incrustacions i de gran resistència química. La seva vida útil és molt més gran que la de qualsevol altre material.
No obstant això, persisteixen alguns conceptes erronis sobre els tubs plàstics com que el comportament flexible és un desavantatge o que la deflexió del tub disminueix la seva capacitat de càrrega i estanqueïtat. Per descomptat, aquestes dades no tenen cap fonament. En realitat són fàcils d'instal lar i mantenir, millor comportament hidràulic, lleugeres i resistents, resistents als corrents tel·lúriques i als àcids i bases i atòxics.
Les canonades plàstiques tenen una participació aproximadament del 30 per cent de la longitud de la xarxa de sanejament. Els plàstics permeten reduir els principals problemes que es presenten en aquest tipus de xarxes gràcies a totes les seves característiques ia més, són respectuosos amb el medi ambient ja que són materials completament reciclables, aptes per a transport d'aigua per a consum humà i durada mínima de 50 anys.
Tampoc cal oblidar la utilització de tubs plàstics en telecomunicacions. Encara que la història de la utilització de canonades de PVC i PE per conduccions de cables de comunicacions i elèctrics, es remunta a fa més de 40 anys, la major diversificació quant a qualitats i prestacions que es demanen a aquestes canonades plàstiques ha passat paral·lelament al desenvolupament, creixement i alliberament del sector de les telecomunicacions.
El polietilè reticulat, per les seves propietats particulars, confereix a les canonades una sèrie d'avantatges que el fan molt recomanable per a les canalitzacions d'aigua freda i calenta sota pressió

Tendències

Des ASETUB, una de les seves missions fonamentals és difondre les característiques, aptituds i avantatges dels productes fabricats pels seus associats.
Amb aquesta finalitat, realitza presentacions, edita publicacions, ia més participa activament en iniciatives estratègiques per millorar la indústria de canonades plàstiques.
A més de la clara aposta per la qualitat, el compromís de la indústria dels plàstics, incentivant i adaptant-se a les normatives que afavoreixen un desenvolupament sostenible, té la motivació de tots els moviments compromesos amb el medi ambient, que és el referent que permet un procés evolutiu, coherent i segur, per al futur de les nostres instal·lacions de sanejament.
El que les empreses pretenen és que els seus processos productius siguin cada vegada més respectuosos amb el medi ambient i que s'avanci en la investigació per millorar cada dia les principals solucions que aporten les canonades plàstiques a la societat, que fonamentalment són: facilitat d'instal lació, resistència mecànica, flexibilitat, estanquitat, resistència a l'abrasió, menor pèrdua de càrrega, absència d'incrustacions, inalterabilitat en el temps, resistència als agents químics i reciclabilitat.
En ASETUB existeixen grups de treball de materials on s'aborden els temes específics de cada un i grups comuns a tots ells per tractar aspectes generals tècnics i de màrqueting

Avantatges del polietilè

El polietilè és un dels materials plàstics més utilitzats per a canonades. Del PE d'alta densitat es destina un 10% a canonades i del PE de baixa densitat un 7%. Un altre dels materials més utilitzats és el PVC, del qual es destina a canonades el 55%. Els avantatges dels tubs de polietilè es poden resumir en:

    En concret, el polietilè reticulat per les seves propietats particulars confereix a les canonades una sèrie d'avantatges que el fan molt recomanable per a les canalitzacions d'aigua freda i calenta sota pressió. Les canonades de PEX presenten una superfície llisa, la qual cosa origina menys pèrdues de càrrega.

    Empreses o entitats relacionades

    Asociación Española de Fabricantes de Tubos y Accesorios Plásticos
    Asociación Española de Normalización y Certificación

    Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

    Contrasenya

    Marcar todos

    Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

    Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

    He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

    Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

    REVISTAS

    TOP PRODUCTS

    NEWSLETTERS

    • Newsletter Seguridad

      08/10/2024

    • Newsletter Seguridad

      01/10/2024

    ÚLTIMAS NOTICIAS

    Empreses destacades

    OPINIÓN

    ENTIDADES COLABORADORAS

    OTRAS SECCIONES

    Serveis