Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Antonio Muñoz, subdirector general de Calidad y Seguridad Industrial y presidente de ENAC

Entrevista a Antonio Muñoz, sotsdirector general de Qualitat i Seguretat Industrial i president d'ENAC

Redacció QU01/06/2006

"La certificació de serveis està experimentant un fort auge a nivell internacional"

Antonio Muñoz Muñoz compatibilitza les seves responsabilitats com a subdirector general de Qualitat i Seguretat Industrial del Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç amb la presidència de l'Entitat Nacional d'Acreditació (ENAC). De la mateixa manera deté la presentació d'Espanya davant la Unió Europea en l'àmbit de la qualitat i la seguretat industrial, i en matèria de reglamentació i homologació de vehicles. També és membre del Comitè Permanent de l'Associació de Normalització i Certificació d'Aenor i membre distingit de l'Associació Espanyola per a la Qualitat (AEC). A tot això cal afegir la presidència del comitè organitzador del certamen comercial Qualimetrics, Fira de la Qualitat, Calibratge, Metrologia i Instrumentació, la segona edició se celebrarà a Fira València del 24 al 26 de maig de 2006.
Imagen

Quina funció pot tenir en el sector com a president de Qualimetrics?

Des de la meva experiència aquests anys, com a president de l'Entitat Nacional d'Acreditació, el suport i coneixement en benefici de convertir la trobada en una experiència enriquidora per a totes les entitats, organitzacions i empreses participants, cosa que, sens dubte, serà enriquidor per al propi creixement del sector d'avaluació de la conformitat.

Volem contribuir a reunir les empreses i institucions més importants i oferir al visitant una visió global i completa del sector, on pugui trobar les solucions que més s'adapten al seu perfil professional i, que a més, es pugui formar tant en l'aplicació d'aquestes solucions com en la normativa que li afecti. Espero que la trobada sigui professionalment profitós i motivador per a tots.

Quin és l'objectiu d'ENAC pel que fa a la seva participació en Qualimetrics?

L'objectiu d'ENAC és proveir el mercat espanyol d'una infraestructura d'organismes d'avaluació de la conformitat independents i competents, que compleixen requisits establerts internacionalment, de manera que es faciliti al fabricant l'accés al mercat global, en poder demostrar d'una manera única, fiable i reconeguda, tant al consumidor nacional com l'internacional, que els seus productes compleixen amb els requisits que els són d'aplicació.

ENAC té com a missió generar confiança al mercat ia la societat en la competència tècnica dels organismes d'avaluació de la conformitat acreditats, contribuint així a una millor protecció de les persones i del medi ambient i l'augment de la competitivitat dels productes i serveis espanyols .

En aquest context Qualimetrics constitueix un marc idoni per a mostrar el valor que aporta l'acreditació, com un instrument clau tant per a la iniciativa privada com per als poders públics en el desenvolupament de sistemes d'avaluació de la conformitat moderns, peces bàsiques perquè la societat espanyola gaudi de productes i serveis segurs que satisfan les cada vegada majors expectatives dels consumidors.

La nostra participació ens permetrà apropar al mercat, a través dels visitants professionals de la fira, els beneficis i avantatges de comptar amb els serveis de laboratoris d'assaig i de calibratge, entitats de certificació i inspecció acreditades per ENAC.

"Qualimetrics constitueix un marc idoni per a mostrar el valor que aporta l'acreditació"

Els sectors representats en Qualimetrics són, en general, usuaris i demandants de l'acreditació?

Sí De fet el sector industrial ha estat, en tot el món, el motor impulsor d'aquesta activitat. L'acreditació, dins de la Unió Europea sorgeix associada al procés de desenvolupament del mercat comú, com a eina que afavoreix l'eliminació de barreres tècniques, evolucionant fins convertir-se en el medi adoptat per la majoria dels països per generar confiança en l'actuació dels avaluadors de la conformitat com a element clau per facilitar el comerç internacional.

Les primeres experiències de la seva aplicació es van realitzar en el camp dels laboratoris d'assaig i de calibratge, en ser els avaluadors de la conformitat més directament implicats en la determinació de les característiques tècniques dels productes. Com a resultat de l'evolució abans esmentada, tant el nombre de laboratoris acreditats com el de les disciplines tècniques en què actuen ha crescut de forma contínua durant els darrers anys. I la demanda creix dia a dia.

Imagen

Quin tipus de serveis presten els avaluadors?

Actualment el rang de serveis que presten els avaluadors de la conformitat que accedeixen a l'acreditació és molt ampli. Avui qualsevol activitat d'avaluació de la conformitat, abans gairebé d'entrar en acció es planteja l'acreditació com una necessitat.
"El sector industrial ha estat, en tot el món, el motor impulsor de l'acreditació"
Aquest és el cas de la certificació de productes, processos i serveis, a la qual s'estan incorporant, no només els productes manufacturats tradicionals sinó els productes agroalimentaris. Aquest tipus de certificació sol comportar múltiples activitats d'avaluació com ara assajos, inspecció de processos de fabricació i, en ocasions, auditoria del sistema de qualitat i tot això orientat a cada producte.

També l'activitat de certificació de serveis està experimentant un fort auge a nivell internacional. El pes que aquest sector té en l'economia és cada dia major, i els ciutadans reben cada vegada més serveis per part tant de l'empresa privada com de l'administració. I el seu nivell d'exigència sobre la qualitat d'aquests serveis no fa més que créixer.

Un altre àmbit de certificació que accedeix a l'acreditació és la referida als sistemes de gestió, entre els quals hi ha la certificació de sistemes de gestió de qualitat-l'activitat més popularitzada pel que fa a la seva implantació en les empreses-, de gestió mediambiental, i de gestió dels sistemes de seguretat de la informació.

També en el camp de la inspecció es desenvolupa actualment una gran activitat. A l'acreditació de les entitats d'inspecció industrial reglamentària i d'Inspecció Tècnica de Vehicle s'han sumat les entitats que desenvolupen la seva activitat en altres sectors. Aquest és el cas del sector mediambiental (inspeccions relatives a la qualitat de l'aire, emissions i immissions, sorolls, etc.) I l'agroalimentari, en el qual les entitats d'inspecció verifiquen el compliment de requisits específics, com ara l'aplicació de determinades pràctiques agrícoles, adequació dels processos de fabricació, etc. Prestant els seus serveis tant a les entitats de certificació de producte com a la pròpia indústria.

Què pot seguir aportant l'acreditació d'ENAC a aquest sector en constant creixement?

ENAC va ser concebuda com una eina posada a disposició de tots els sectors econòmics, i amb aquesta vocació de servei a les administracions ia la iniciativa privada ha treballat.
"Desitjo que aquesta trobada es converteixi en una oportunitat perquè s'abordin les últimes novetats i tendències"
Les acreditacions d'ENAC, al sector reglamentari, són exigides o acceptades en diferents àrees de l'administració, en sectors tan variats com indústria, medi ambient, agricultura, alimentació, sanitat o defensa. Exemples d'això són les reglamentacions existents en matèria de seguretat industrial, inspecció mediambiental, denominacions protegides de productes alimentaris, certificació de projectes d'R + D + i, etc.

I més enllà del sector reglamentari?

En l'àmbit voluntari són múltiples els sectors on disposar de l'acreditació d'ENAC és un requisit del mercat nacional i internacional (certificació ISO 9000 i 14000, la certificació de productes agraris i alimentaris amb destinació tant al mercat espanyol com a l'exportació, etc. ) i és una peça fonamental per assegurar la cadena de traçabilitat en els laboratoris de calibratge.
Imagen

Quina és la posició del treball d'ENAC en el concert internacional?

El servei d'acreditació d'ENAC està, i ho ha estat sempre, en perfecta sintonia amb les directrius que van a inspirar la futura legislació que, sobre aquest tema s'està preparant actualment a la Comissió Europea i disposa de la màxima credibilitat en el concert internacional , en ocupar un paper destacat en les organitzacions internacionals d'acreditadors (EA a nivell europeu i ILAC i IAF a nivell internacional) i ser signant de tots els acords multilaterals de reconeixement establerts per aquestes organitzacions.

Seguirem donant resposta a les necessitats del mercat, oberts per acreditar les activitats d'avaluació de la conformitat que pugui demanar el mercat, cada vegada més global i exigent, conscients que l'acreditació representa un valor afegit per a qualsevol agent tècnic que vulgui demostrar la seva capacitat i rigor en el treball que realitzi.

ENAC seguirà dia a dia millorant el servei que dóna als seus clients, sent una eina cada vegada més eficaç al servei de la iniciativa privada i de les administracions públiques i establint cada dia relacions més intenses amb la societat a la qual serveix. Aquest és l'únic camí a seguir i és un compromís que comparteix tota l'organització que presideixo.

¿Quin missatge llançaria als sectors que acull Qualimetrics com a president del seu Comitè Organitzador de cara a la propera edició el maig?

Desitjo que aquesta trobada es converteixi en una excel lent oportunitat perquè s'abordin les últimes novetats i tendències. Per a tots serà una experiència enriquidora que ens permetrà reunir coneixements que ens ajudin a seguir aportant valor a aquest mercat. Són molts els sectors concurrents en Qualimetrics, i esperem que tots ells s'involucrin i contribueixin al desenvolupament de la qualitat del sector.
"Són molts els sectors concurrents en Qualimetrics, i esperem que tots ells s'involucrin en el desenvolupament de la qualitat del sector"
Estic convençut que és el lloc i el moment idoni perquè tot sector implicat pugui interrelacionar-se i, al seu torn, incrementi la seva cartera de clients amb mercats cada vegada més immersos en el procés de millora empresarial i desenvolupament continu de cara a buscar la seva diferenciació en un món cada vegada més competitiu i globalitzat.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Normalización y Certificación
Entidad Nacional de Acreditación

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Seguridad

    08/10/2024

  • Newsletter Seguridad

    01/10/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis