Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Formación de técnicos en calidad industrial en Fremap
La formació de tècnics especialistes en aquestes activitats redunda en un control precís i la implementació de millores en la producció.

Formació de tècnics en qualitat industrial a Fremap

per Juan Antonio Rueda Montero
Responsable del Laboratori de Metrologia Dimensional de FREMAP
01/10/1999
En un sistema industrial de producció i d'intercanviabilitat de productes, és fonamental garantir que les múltiples cotes d'una peça es troben dins dels límits de tolerància, i que les mesures efectuades són totalment traçables amb les efectuades en qualsevol altra fàbrica del país o de l' món. La traçabilitat de la mesura és fonamental, aquesta es garantirà amb una adequada calibratge de l'equip que podem realitzar en la fàbrica o encarregar a un laboratori de metrologia acreditat.

La Readaptació Professional

El conveni 159 de l'Organització Internacional del Treball (OIT), en l'article 12, diu que tots els seus membres han de considerar com a finalitat de la readaptació professional que la persona minusvàlida, obtingui, conservi i progressi en la seva ocupació, promovent així la seva integració en la societat. Aquesta és la finalitat de FREMAP Mútua d'Accidents de treball i malalties professionals número 61 de la Seguretat Social, des del seu servei de Readaptació Professional.
El procés complet consta de diverses etapes, durant les quals tot el conjunt de professionals, tant metges rehabilitadors, terapeutes, psicòlegs, assistents socials, experts en formació professional, etc., Treballen en total coordinació-sempre comptant amb la indispensable col·laboració de la persona que pateix la situació d'incapacitat-, tractant d'estudiar les possibilitats de l'accidentat, tant per motiu de capacitat personal com per les oportunitats que podria tenir a la zona on viu, a l'hora d'accedir al lloc en què se li forma.
La Readaptació Professional és l'última etapa del procés de rehabilitació integral en FREMAP, i el seu objectiu és completar el període rehabilitador d'aquestes persones que en situació d'incapacitat per accident o malaltia professional, pateixin seqüeles físiques que els incapaciten per a l'exercici de la seva activitat professional anterior, possibilitant així la seva reinserció laboral i social.
El servei de Readaptació Professional de FREMAP ofereix 12 àrees de formació, amb 22 especialitats diferents. L'àrea de qualitat industrial, respon al sector industrial formant personal en llocs relacionats amb la Metrologia (control de qualitat, verificació, calibratge ,...), Assaig de Materials i Metal · lografia. Per això compta amb un laboratori industrial acreditat per l'Entitat Nacional d'Acreditació (ENAC) en Metrologia Dimensional amb els números 11/LC032 i 11/LC032-I per calibratges a les empreses.
Aquesta experiència professional és el punt clau de la formació en FREMAP, el contacte directe de cadascuna de les especialitats amb la realitat es produeix des del mateix centre de formació.

Desenvolupament

Quan en 1979 es posa en funcionament l'àrea de qualitat industrial el marc curricular de cadascuna de les àrees incorpora l'experiència professional com a factor primordial i competitiu amb què compta el nostre alumnat a l'hora de reincorporar-se a la vida laboral.
La tecnologia de totes les instal·lacions és d'avantguarda, posant a l'abast de l'alumnat el material més modern, la qual cosa és de gran ajuda de cara a la seva integració laboral.
A l'Àrea de qualitat industrial s'atén a les següents tasques.
  • Formació d'accidentats de treball
  • Calibratge d'equips de mesura a la Indústria
  • Realització de cursos i seminaris sobre temes d'interès general per a la indústria
  • Col·laboració en el camp metrològic amb empreses i institucions
  • Estudi i posada al dia de processos basats en l'experiència i avenços tecnològics
  • Participació en intercomparacions

Acreditacions

Con la experiencia acumulada desde su puesta en marcha, se solicitó del Ministerio de Industria y Energía la calificación y clasificación del Laboratorio de Metrología como parte del Sistema de Calibración Industrial (SCI), donde fue acreditado en 1985 como uno de los primeros laboratorios de la xarxa (núm. 011), a partir del qual realitza un treball real per a la indústria, a part del docent, emetent certificats oficials.
Quan el 1994 neix amb les competències en matèria d'acreditació de laboratoris l'Entitat Nacional d'Acreditació (ENAC), el Laboratori de Metrologia de FREMAP accedeix a aquest nou estatus ampliant l'abast de la seva acreditació a la seva capacitat actual.
Quan el 1994 neix amb les competències en matèria d'acreditació de laboratoris l'Entitat Nacional d'Acreditació (ENAC), el Laboratori de Metrologia de FREMAP accedeix a aquest nou estatus ampliant l'abast de la seva acreditació a la seva capacitat actual.

Participacions

El Laboratori és sensible i permeable al desenvolupament industrial pel que participa en els fòrums on es marquen les directrius metrològiques:
- Subcomitè tècnic n º 3 d'ENAC - Comitè de metrologia de l'Associació Espanyola per a la Qualitat (AEC) - AENOR
Aquesta inquietud de millora contínua s'intenta despertar en totes les àrees d'influència que afecten el laboratori de Metrologia de FREMAP, mitjançant el compromís amb les línies de treball per al desenvolupament de la norma ISO 9002 a FREMAP, la tutoria d'ex-alumnes en els seus nous treballs i l'assessorament a clients en formes de treball que impliquen objectius de qualitat.

Formació de Tècnics en qualitat industrial

La finalitat última de l'Àrea de Qualitat Industrial de FREMAP és la formació de tècnics en Qualitat Industrial. Per això es va dissenyar un curs que en l'actualitat consta de cinc mòduls que abasten des dels aspectes més bàsics de la metrologia, qualitat total o organització de laboratoris fins al disseny de plans de calibratge, maneig de mesuradores de tres coordenades o creació de processos específics de calibratge. Complementant el curs amb assignatures comunes a altres especialitats com l'aritmètica, geometria i dibuix industrial.
El curs de formació en qualitat industrial dura deu mesos amb horari de 8:30-16:30 fitxant en règim de treball normalitzat, i amb un màxim de 6 alumnes per any. En total són més de 1300 hores de treball-formació.
La capacitació tecnològica i pràctica dels alumnes es complementa amb la capacitació professional dels mateixos mitjançant unes proves específiques que permeten a l'alumnat accedir a pràctiques professionals, realitzant tasques de calibratge dels equips que ens envien de la indústria i que és la millor garantia per que la seva adaptació laboral sigui més eficaç i competitiva.
La capacitació tecnològica i pràctica dels alumnes es complementa amb la capacitació professional dels mateixos mitjançant unes proves específiques que permeten a l'alumnat accedir a pràctiques professionals, realitzant tasques de calibratge dels equips que ens envien de la indústria i que és la millor garantia per que la seva adaptació laboral sigui més eficaç i competitiva.

Expectatives

El 2 juny 1999 vam rebre l'últim reconeixement a la tasca que desenvolupem obtenint el premi a l'excel lència en metrologia de la signatura Brown & Sharpe. Aquests reconeixements ens impulsen a seguir en la nostra línia de treball al confirmar en els nostres criteris d'actuació, però sens dubte el nostre veritable impuls el obtenim quan rebem la notícia de que els nostres alumnes tornen a treballar sentint-se útils per a si mateixos i la societat.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Normalización y Certificación
Entidad Nacional de Acreditación
Hexagon Manufacturing Intelligence

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Seguridad

    08/10/2024

  • Newsletter Seguridad

    01/10/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis