Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Cicloplast responde

Cicloplast respon

15/03/2006

Vaig poder llegir en premsa a la primera setmana de març un article titulat "el miratge del contenidor groc". En ell es planteja la situació dels sistema de gestió de la figura del contenidor groc i, per tant dels plàstics, com ineficient i descoratjadora. És aquesta la realitat de la situació actual?

No No és aquesta la realitat de la situació a Espanya.

Pel que fa als residus plàstics és molt el que s'ha fet i avançat per a la gestió d'aquest flux de residus. Si el mal funcionament es basa en no aconseguir que es gestioni el 100% dels residus llavors sí pogués plantejar-se la situació que va poder llegir. La realitat de la gestió d'aquests i qualsevol altre residu, és diametralment diferent. La quimera del 100% de gestió no només no és assolible, sinó que s'ha demostrat en nombroses ocasions que pogués arribar a ser fins i tot contraproduent. La gestió mediambiental dels residus plàstics ha de basar-se en criteris de Eecoefiiciencia o dit d'una altra manera el cost ambiental ha d'anar de la mà del cost econòmic i fins i tot del cost social que aquestes accions puguin derivar.

La gestió dels residus plàstics a Espanya, no només dins l'àmbit del contenidor groc (envasos domèstics), sinó de l'àmbit total d'aquests que s'ha desenvolupat des de fa anys ha estat important. Espanya ha complert els objectius legals que se'ns han marcat dins l'àmbit europeu. Superant fins i tot el que estableix aquestes legislacions ambientals. Espanya gestiona 712.000 tones de residus plàstics de les quals 420.810 tones, ho són a través de processos de reciclatge, és a dir, prop de mig milió de tones de residus plàstics no han acabat en abocadors. Les noves legislacions impliquen un nou esforç que els residus plàstics a Espanya estan supòsits a realitzar.

La gestió mediambiental dels residus plàstics porta associada accions complementàries a la gestió directa dels seus residus. La prevenció en la generació de residus en una arma de gran utilitat per garantir la gestió ecoeficient d'un producte. En aquest camp els plàstics brillen amb llum pròpia. Des de la dècada dels anys 70, data d'auge en la utilització dels plàstics a Espanya la mitjana de reducció en pes dels plàstics ascendeix al 46.8%, o el que és el mateix de manera general els plàstics pesen a Espanya la meitat del que pesaven. Hi ha casos destacables com les bossa de plàstic que han aconseguit reduir el seu pes en un 73.3%. Una bossa de plàstic que es fabrica emprant 20 grams de plàstic, és capaç de suportar un pes de 5 quilos de productes al seu interior, o el que és el mateix, un percentatge de 1250% el seu propi pes.

Tot el dalt indicat demostra que la panoràmica de la gestió dels residus a Espanya, i en el cas dels residus plàstics més concretament, no és tan descoratjadora com podria semblar. Tot el contrari, es tracta d'una activitat amb gran auge de la qual no haurem de descuidar la seva millora contínua per garantir que la gestió ecoeficient dels mateixos ens ofereixi un futur encoratjador tant mediambiental, legal, com pràcticament.

La gestió empresarial del medi ambient a l'empresa em sembla un valor afegit que qualsevol empresa hauria plantejar-se. A la nostra empresa comptem amb les certificacions ISO 9001 i ISO 14001. M'agradaria conèixer quin és l'estat de Certificació de les egresar espanyoles en relació amb el medi ambient

Les empreses espanyoles són les terceres del món en certificació ambiental ISO.

L'Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR) ha presentat a l'octubre a Espanya l'Informe 2004 de l'Organització Internacional de Normalització (ISO) sobre certificació de qualitat i gestió mediambiental. Aquest informe recull la classificació per països respecte al nombre de certificats ISO 14001 i ISO 9001 en el món, en què Espanya ocupa el 3 º i 5 º lloc respectivament. AENOR és el membre espanyol de ISO i representa els interessos de les empreses i la societat espanyola en aquest organisme internacional de normalització.

En gestió ambiental, les empreses espanyoles ocupen el 3r lloc de la classificació mundial amb un total de 6.473 certificats ISO 14001, 1613 més que el 2003. El nostre país encapçala la llista al costat de Japó i la Xina (1 º i 2 º respectivament). El país que més s'ha ressentit en aquesta classificació ha estat Regne Unit que, tot, d'haver crescut ha estat avançat per la Xina i Espanya fins a situar en el seu actual 4 º lloc.

A aquest gestió obria de sumar un altre tipus de certificació com ara EMAS, OHSAS (seguretat i salut) o SA 8000 (responsabilitat social).

Atès que en breu es plantejarà una reforma fiscal per a l'estat espanyol, es planteja la possibilitat d'incloure algun tipus d'impost mediambiental a la mateixa?

El Ministeri d'Hisenda retocarà la fiscalitat mediambiental aprofitant la propera reforma tributària prevista per a finals d'any 2005, principis de l'any 2006, amb l'objectiu d'elevar la tributació als contribuents, empreses o individus que més contaminen.

L'anunci el va fer a finals de l'any passat el vicepresident econòmic del govern, Pedro Solbes. Es tindran en compte per a això, entre altres assumptes, els compromisos del protocol de Kyoto. No obstant això es va insistir que no hi ha decisió concreta adoptada sobre si tractarà de taxa o d'alguna altra forma de tribut.

En l'actualitat no hi ha cap impost estatal de caràcter merament ecològic.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Normalización y Certificación
Cicloplast, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Seguridad

    08/10/2024

  • Newsletter Seguridad

    01/10/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis