Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La Metrología Dimensional en España vista desde la Normalización
Enginyeria de Qualitat

La Metrologia Dimensional a Espanya vista des de la Normalització

Maria Ana Sáenz Nuño, Álvaro Quiñones Miguel
Universitat Pontifícia Comillas de Madrid (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria ICAI)

C) Alberto Aguilera 23-28015 Madrid

TLF: 91 542 28 00 (ext 2476)

Correu electrònic: msaenz@dim.icai.upco.es01/12/2002

1. Introducció

A finals de 1999, el Subcomitè 2 "Metrologia Dimensional", del Comitè Tècnic de Normalització 82 caminava poc a poc, sense poder fer front a l'extraordinari moviment que tenien els seus referents, dins de l'ISO / TC 213 Geometrical Product Specification and Verification i CEN / TC 290 .

En aquesta comunicació es presenten les fases per les quals ha passat aquest subcomitè en el seu camí els darrers quatre anys. Els seus èxits i progressos. Els seus objectius i les seves estratègies. En resum, un esbós de la història de la Metrologia Dimensional a Espanya des del punt de vista de la Normalització.

2. Història prèvia

Partint del que fins ara s'havia realitzat a Espanya en l'àmbit de la metrologia Dimensional, es va prendre consciència de la necessitat d'obertura cap a Europa. I és llavors quan es comença a participar en l'ISO / TC 213, reactivat tan sols 3 anys abans. El corrent d'innovació de ISO havia arribat a Espanya també.

3. Èxits i progressos

Després d'un període de letargia, era necessari reprendre l'activitat en Normalització. D'una banda quedaven les antigues normes i procediments de calibratge. Així, mentre l'antic MINER en col·laboració amb el Centre
Figura 1 Documents normatius elaborats en el SC 2 entre finals de 1999 i del 2001
Figura 1 Documents normatius elaborats en el SC 2 entre finals de 1999 i del 2001.
Espanyol de Metrologia actualitzava els procediments del SCI, el Subcomitè 2 d'AENOR sobre Metrologia Dimensional feia ressò de les inquietuds internacionals. Cal ressaltar que molts dels membres experts participants col·laboren en ambdós projectes.

En la següent gràfica es mostra un esbós de la tasca desenvolupada des de principis de 1999.

4. Estratègia

Tot i que les noves tecnologies de la informació són ja una eina habitual en moltes empreses, no succeïa el mateix amb el funcionament d'aquest subcomitè. La primera estratègia va ser actualitzar la forma de comunicació entre els membres, renovar els procediments, fins i tot creant nous, però sempre prenent com a referència el Comitè Internacional.

Així es va constituir l'organigrama, la distribució de tasques segons les àrees d'interès de cada participant i es va crear la pàgina web suport de l'intercanvi d'informació. En resum, es va optimitzar la comunicació.

5. Conclusions.

No obstant això encara queda molt per fer, i alguns dels reptes per al futur són: la difusió nacional de la nova filosofia GPS a la normalització de la Metrologia Dimensional, la col·laboració internacional amb països de parla hispana, l'actualització de la normativa espanyola i l'expansió del subcomitè a un major nombre d'experts.

6. Referències

[1] M.A. Sáenz, A. Quiñones, Revista UNE (publicació d'AENOR, Associació Espanyola de Normalització i Certificació), 157 (2001) p. 25

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Normalización y Certificación

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Seguridad

    08/10/2024

  • Newsletter Seguridad

    01/10/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis