Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Aplicaciones docentes de Realidad Virtual en Ingeniería de Fabricación
Altres

Aplicacions docents de Realitat Virtual en Enginyeria de Fabricació

EM Rubio Alvir (1), MA Sebastián Pérez (1), A. Sanz Lobera (2)
(1) Departament d'Enginyeria de Construcció i Fabricació. ETS Enginyers Industrials de la UNED

Apartat de Correus 60.149. 28080-Madrid

Tfn.: 91. 398.82.26. correu electrònic: erubio@ind.uned.es

(2) Departament de Materials i Producció Aeroespacial. ETS Enginyers Aeronàutics de la UPM01/12/2002

1. Introducció

Dins l'àmbit de l'Enginyeria de Fabricació, l'ensenyament dels processos de mecanitzat per eliminació de material automatitzats cobra especial rellevància per requerir etapes de formació teòrica i pràctica.

L'etapa de formació pràctica sol portar associades una sèrie de dificultats específiques relacionades, principalment, amb els costos derivats de l'adquisició i manteniment dels equips i amb la manipulació d'aquests.

La Realitat Virtual es presenta com un dels millors mitjans que existeixen actualment per pal·liar en part aquests problemes.

Per aquesta raó, en aquest treball s'ha desenvolupat una metodologia que permet la creació d'aplicacions de Realitat Virtual genèriques.

Aquesta metodologia s'ha particularitzat per al cas dels processos de fabricació abans esmentats. En concret s'ha creat una lula Virtual de fabricació flexible com la mostrada a la figura 1.

2. Desenvolupaments

L'aplicació virtual creada es pot considerar en dos parts atenent al grau d'interacció que li està permès a l'usuari.

La primera és un entorn virtual passiu que permet observar la lula en funcionament, mentre que la segona és un entorn virtual actiu en el qual, a més, podran manipular els seus principals components com si fossin objectes reals. El programari emprat en la realització del treball, Virtools Dev 2.0, és una suite de desenvolupament en la qual la programació es pot realitzar unint blocs de construcció pre-programats amb què compta entre els seus recursos.

3. Conclusions

La lula Virtual de fabricació flexible creada ha permès constatar que la Realitat Virtual és una eficaç eina per a la docència tant presencial com per a aquella que empra la metodologia a distància.

L'elaboració d'aquest treball ha possibilitat, a més, establir les bases per a la creació de laboratoris virtuals més complexos i obrir nous horitzons en la realització de classes pràctiques.

Figura 1. Cèl·lula Virtual de fabricació flexible
Figura 1. Cèl·lula Virtual de fabricació flexible

4. Referències

[1] Rubio Alvir, EM (2002). Aplicació de tècniques de Realitat Virtual a l'estudi del comportament de Sistemes Flexibles de Fabricació. Tesi Doctoral. UNED. Madrid.

[2] Sanz Lobera, A.; Rubio Alvir, EM; Sebastián Pérez, MA (2001). Aplicació de tècniques de Realitat Virtual en la utilització de Màquines-eina de control numèric. Actes del V Congrés Internacional d'Enginyeria Mecànica. Mèrida (Veneçuela).

[3] Mc Carthy, C.; Callede, D. (2001). Virtools Dev User Guide. Virtools. París.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Seguridad

    08/10/2024

  • Newsletter Seguridad

    01/10/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis