Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Estudio de los problemas de adhesión en el torneado
Mecanitzat

Estudi dels problemes d'adhesió en el tornejat

JM Sánchez, M. Álvarez, MS Carrilero, JM González, J. Cano, M. Marc
Universitat de Cadis. Enginyeria Mecànica i Disseny Industrial. ESI.

C / Xile s / n, 11003-Cadis. Tel 956015123. e-mail: mariano.marcos @ uca.es01/12/2002

1. Introducció

El mecanisme d'adhesió és un dels principals responsables del desgast d'eines de tall, presentant-se en un ampli rang de temperatures. Per aquest mecanisme, partícules de l'eina de tall poden quedar adherides a la encenall o la peça mecanitzada. No obstant això, aquest procés d'adhesió pot donar-se també en sentit contrari, mitjançant la incorporació de fragments de material de la peça a la superfície de l'eina. Generalment, aquests fragments són mecànicament inestables poden arrencar partícules de l'eina provocant el seu desgast. El material de la peça adherit a la superfície de despreniment de l'eina pot donar-se en forma de tall recrescut (Built-Up Edge, BUE) o estenent-se a zones més àmplies de la cara de despreniment de l'eina, originant l'anomenada capa adherida ( built-Up Layer, BUL), [2,3].

A partir de consideracions sobre la distribució de temperatures en l'eina, en [1] s'estableixen les diferències entre els mecanismes de formació de tots dos efectes per a la mecanització de l'aliatge AA2024.

En aquest treball es contrasta aquesta hipòtesi per al tornejat de l'aliatge AA7050.

2. Experimental

Es van tornar amb eines de TiN barres cilíndriques de l'aliatge AA7050 durant períodes de temps de 0,1 a 10 segons, emprant velocitats de tall entre 30 i 180 m / min i avenços entre 0,05 i 0,3 mm / rev., amb una profunditat de passada de 2 mm.

Les eines assajades van ser estudiades mitjançant SEM i EDS, a fi d'analitzar la microestructura i composició del material adherit. Per a cada assaig es va emprar una eina nova.

3. Resultats

A la Figura 1 es mostra la imatge de la cara de despreniment d'una de les eines emprades. En la mateixa es pot apreciar l'adhesió de material a la zona més propera al tall (BUE) i una extensió de gruix menor allunyant-se d'aquest (BUL).

L'anàlisi mitjançant EDS de les dues zones ha posat de manifest que el BUE està format pel mateix material de l'aliatge mentre que la composició del BUL és propera a la de l'alumini pur.

4. Conclusions

D'acord amb [1], aquestes dades confirmen que la formació del BUL es deu al reblaniment de la matriu d'alumini que queda soldada a l'eina i l'arrossegament dels intermetàl per l'encenall, mentre que el BUE es forma sobre aquesta capa en les zones més properes al tall per efectes d'adhesió mecànica.
Figura 1. Imatge SEM de la cara de despreniment d'una de les eines emprades
Figura 1. Imatge SEM de la cara de despreniment d'una de les eines emprades.

5. Referències

[1] M.S. Carrilero et al. Int J. Mach. Tools & manuf., 42 (2002) 215.

6. Agraïments

Treball finançat per CICYT (DPI2001-3747) i la Junta d'Andalusia

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Seguridad

    08/10/2024

  • Newsletter Seguridad

    01/10/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis