Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Calculo de Costes para un sistema CAD/CAM de punzonado
Deformació

Càlcul de Costos per a un sistema CAD / CAM de punxonat

E. Costa, S. Mateos, C. Ric
Dept Construcció i Enginyeria de Fabricació. Universitat d'Oviedo

Campus de Viesques - Edif Departamental Oest número 5-33204 Gijón - Astúries

Tel: 985182136 email: ecuesta@correo.uniovi.es01/12/2002

1. Introducció

La tecnologia actual de xapa, en petits i mitjans gruixos, es fonamenta en gran mesura en els processos de punxonat i plegat sobre maquinària CNC. Ambdós processos han experimentat un recent auge introduint una alta flexibilitat a causa de dos fenòmens: d'una banda les actuals millores en les màquines, útils i eines i per un altre a les millores en els Controls Numèrics i en els sistemes CAD / CAM per a la seva programació automàtica . Aquests últims han sabut implementar i optimitzar l'ús dels moderns tipus d'eines així com totes les possibilitats de les punxonadores i plegadores CNC.

No obstant això, des del punt de vista del càlcul de costos i estudi de temps de fabricació, els sistemes CAM per xapa, i en concret per punxonament, no han seguit el mateix desenvolupament. Els avenços en flexibilitat tant d'útils com de màquina, com poden ser el reposicionament de xapa, ús de multitool, eines autoindexadas (autoindex), accionament automàtic de trapa expulsora de retalls, etc. no ha fet sinó complicar i afegir una enorme sèrie de paràmetres, que anteriorment no eren tinguts en compte, i que allunyen les estimacions de càlcul de temps i costos dels valors reals que es produiran a l'hora de la fabricació (punxonament) real la xapa o xapes que conformen la comanda.

2. Factors que afecten el càlcul de costos

Per citar algunes de les variables principals, s'inclouen aquí:

• La possibilitat de conformar, roscar, destalonar i fins i tot embotir amb útils especials, operacions que porten amb si uns temps totalment diferents entre si i diferents al seu torn dels "cops solts"

• Les operacions de gravat i el mecanitzat per mastegat (nibling), que es realitzen amb velocitat, desplaçament i zona de tall totalment diferents de les que tindria el mateix útil en el cas de cop solt. Això pressuposa equacions de vida d'eina totalment diferents quan es fan servir en un (mastegat) o un altre sentit (cop solt).

• Possibilitat que la comanda el conformin diverses xapes de partida, amb diferents materials i gruixos i fins i tot que s'utilitzin màquines combinades làser-punxonament, amb canvi de capçal fins i tot sobre la mateixa xapa.

I si a aquests factors li afegim la necessitat de poder referir el cost (i el temps) total a cost per peça o cost per lot, comprendrem que el nombre de sistemes CAM per punxonament que hagin desenvolupat i incloguin mòduls de costos sigui extremadament reduït i amb solucions molt bàsiques.

El present treball se centra en l'estudi, definició i càlcul dels costos i temps associats a treballs de punxonament de xapa tenint en compte tots aquests factors, i proposant un algorisme que doni solució a la major part de les filosofies i formes de treball de cada empresa.

3. Referències

[1] JC Rico, E. Costa, S. Mateos, CM Suárez, Anàlisi mitjançant un sistema integrat CAD / CAM dels temps i costos associats al tall de xapa, Deformació Metàl·lica, n º 229, p. 33-42, 1996.

[2] E. Costa, JC Rico, S. Mateos, CM Suárez, Times and Costs analysis for sheet-metall cutting processes in an integrated CAD / CAM system, Int Journal of Production Research, Vol 36, p. 1733 - 1747, 1998

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Seguridad

    08/10/2024

  • Newsletter Seguridad

    01/10/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis