Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Optimización del fresado a alta velocidad en 5 ejes
Control i Planificació

Optimització del fresat a alta velocitat en 5 eixos

MA Salgado, J. Muñoa, LN López de Lacalle, A. Lamikiz, A. Comte.
Departament d'Enginyeria Mecànica

Escola Tècnica Superior d'Enginyers Industrials

c / Alameda de Urquijo s / n E-48013 Bilbao, Espanya

correu electrònic: imasagam@bi.ehu.es, tf: +34-94-601421601/12/2002

1. Introducció

Tot i que el fresat en 5 eixos és una tècnica que existeix des de fa diverses dècades, les grans dificultats que implica l'ús d'aquest tipus de procés ha limitat la seva aplicació a tallers molt especialitzats. No obstant això, la contínua exigència per part de sectors com l'aeronàutic o el biomèdic de peces de geometria cada vegada més complexa i amb toleràncies més estretes, juntament amb el desenvolupament dels controls numèrics i dels sistemes de CAM, fa del mecanitzat en 5 eixos un procés d'enorme futur per a la fabricació de components d'alt valor afegit.

Però, tot i amb aquests avenços, el mecanitzat de peces emprant totes les capacitats d'una màquina de 5 eixos comporta grans dificultats, sobretot a causa de la possibilitat de col·lisions ia la dificultat de transferir els programes generats en els sistemes de CAM a la màquina ( postprocessat).

En aquest article es desenvoluparà, partint d'una revisió de l'estat actual de l'art d'aquest procés, una metodologia per al mecanitzat en 5 eixos, des de la programació de trajectòries, passant per la simulació virtual fins el mecanitzat de les peces.

Per acabar es plantejarà la validació de la metodologia anterior mitjançant el mecanitzat de tres peces típiques representatives de sectors que tradicionalment empren aquest procés com són els sectors aeronàutic, automoció i energia.

2.Equipo experimental

La part més rellevant de l'equip de què es disposa per dur a terme el treball consta d'una màquina de 5 eixos Ibarmia ZV-25U programari de CAD / CAM amb el qual s'han generat les trajectòries (Unigraphics v17.0) paquets de disseny ( CATIA v5.0) software de creació de l'entorn virtual de mecanitzat (Vericut 5.0) a més d'altres centres de mecanitzat per a preparació de peces i utillatges

3. Resultats i Discussió

El principal resultat que s'extreu del treball realitzat és la necessitat d'una programació de trajectòries molt depurada juntament amb un control molt estricte de tot el procés.

Un avanç que es presenta és la generació d'un entorn virtual, on es verifiquen les trajectòries i l'absència de col·lisions.

4. Conclusions

Sectors com l'aeronàutic, el d'automoció, el biomèdic, o el de generació d'energia exigeixen peces de geometria molt complexa, inaccessibles per màquines convencionals de tres eixos, això, juntament amb la precisió exigida en altres peces que es realitzen mitjançant diversos amarratges condueix al mecanitzat amb més de tres eixos (En anglès el terme multiaxis Machining)

En tots els casos s'imposa la necessitat d'un control absolut del procés, ja que un error pot portar a grans pèrdues materials a causa del valor de màquina i peça.

Els moviments de la màquina de 5 eixos no són intuïtius a partir de les trajectòries generades, per la qual cosa es fa necessària una verificació completa de les trajectòries abans de realitzar el mecanitzat real de les peces.

5. Referències

[1] R. - S. Llegeix, C.-H. She "Developing a Postprocessor for Three Types of Five-Axis Machine Tools". International Journal of Advanced Manufacturing Technology (1997) 13: 658-665

[2] P. Gray, S. Bedi, F. Ismail, N. Rao, G. Morphy "Comparison of 5-Axis and 3-Axis Finish Machining of Hydroforming Die Inserts. International Journal of Advanced Manufacturing Technology (2001) 17:562-569

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Seguridad

    08/10/2024

  • Newsletter Seguridad

    01/10/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis