Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Euromold y Turntec facilitan el camino hasta la pieza final
Es van celebrar l'1 al 4 de desembre

Euromold i Turntec faciliten el camí fins a la peça final

Ibon Linazisoro01/02/2005

Ho va dir Diana Schnabel, responsable de Demat, l'entitat organitzadora de Euromold, en la inauguració de la fira i és cert: no existeix, almenys a Europa, una fira amb aquest mateix concepte i d'aquestes dimensions. El seu valor, però, no és la seva dimensió, no almenys si es compara amb les fires alemanyes, habitualment properes al excés. La seva principal basa és el reunir en un mateix recinte a les empreses dedicades al disseny, als que fabriquen prototips o màquines per prototips, als constructors de motlles, als transformadors de plàstics i als constructors de màquines per a mecanitzar, així com a altres molts de softwares, CAD / CAM, etc. En l'edició 2004, a Frankfurt, com sempre, de l'1 al 4 de desembre va destacar de nou, igual que l'any passat, l'enfocament cap al "rapid manufacturing" i una major presència de màquines-eina.

Variaxis, de MAZAK
Variaxis, de MAZAK
Euromold és una fira en la qual un es pregunta, què fa una màquina d'electroerosió al costat d'una empresa que es dedica al disseny i que orienta tota la seva presència a mostrar les seves habilitats en aquest terreny. El que va començar més enfocat a la fabricació de motlles, d'aquí el seu nom, ha acabat sent una fira a la qual el nom se li ha quedat curt, perquè aquí, el protagonista és més extens: ni més ni menys que tota la cadena de producció des que a algú se li ocorre una idea fins que aquesta idea acaba sent una peça final. I aquí, és clar, conflueixen un nombrós grup d'empreses.

En aquesta ocasió el nombre d'expositors va baixar sensiblement respecte a l'any anterior, de 1530-1502, lleu descens atribuïble, segons Diana Schnabel, a les dificultats per les quals està passant la indústria. L'objectiu per al 2005 és assolir els 1.600 expositors, i en el cas de Euromold, es pot dir que és habitual que assoleixin els seus objectius. L'edició 2005 tindrà lloc del 30 de novembre al 3 de desembre.

Pel que fa a Turntec, la fira de tornejat que es celebra simultàniament en un altre pavelló del mateix recinte firal de Frankfurt, amb 353 expositors de 15 països l'edició 2004 va superar a la de l'any passat i va rebre gairebé 15.000 visitants un 47 cent més que l'any anterior. Sumat al 50 per cent més d'expositors que l'any passat van posar de manifest que aquesta fira, en la seva tercera edició, està encara en fase de creixement. A més Turntec 2004 està assolint uns alts nivells de participació internacional. Ostenta ia una participació internacional del 25 per cent.

Tal com es deia abans, no és cap d'elles una fira que destaqui per les seves dimensions, però tampoc ofereix xifres menyspreables: 74.800 metres quadrats d'exposició en aquesta edició de 2004 de Euromold, ocupats principalment per empreses alemanyes (69,2 per cent). La participació d'expositors no alemanys va baixar lleugerament en uns dos punts i Itàlia segueix mantenint-se com el país amb més representants, representant un 17 per cent dels expositors, seguit de la Xina (12,7%), Turquia (7,8%), França (6,9%) i Espanya i Holanda, amb un 5,3% cadascun. Va destacar especialment la notable reducció d'empreses de Portugal, que de representar el 8 per cent, han baixat al 4 per cent, una cosa que es va poder veure pels passadissos, perquè en edicions anteriors els motllistes portuguesos van acudir amb estands cridaners i captar l'atenció del visitant.

Com expositors espanyols a Euromold, al catàleg de la fira, es troben les següents empreses:

  • ABM Moldes,
  • Associació Gallega de Motllistes,
  • Bermaq,
  • Bolexp Normalitzats,
  • Cambra de Comerç de Vigo,
  • Construccions Mecàniques Solé,
  • Coproin,
  • Nicolás Correa,
  • Cumsa,
  • EPSA,
  • FEAMM,
  • Hispamoldes,
  • Indústries Lebario,
  • Irumold,
  • Laip,
  • Construccions Mecàniques Marés,
  • Molmasa,
  • Ona Electroerosió,
  • Tallers Almarcha,
  • Tallers Festes,
  • TROQUELERIA Ura,
  • Tromosa, i
  • Vert.
Imagen
Pel que fa al tipus de producte presentat, l'estructura de la fira ja és semblant en els últims anys: un 30,6 per cent dels expositors van ser motllistes. Els fabricants de models i prototips van representar un 11,3 per cent dels expositors, seguits de proveïdors de programari i maquinari (8,6%) i de màquina-eina (8,3%), eines (8,1%) o màquines per prototipat ràpid i "rapid tooling", un 7,2 per cent. Altres productes presents van enginyeries, materials i accessoris, disseny, metrologia, automatització, processos d'acabat ... Entre tots van fer cara al lema de la fira: "Des del disseny, passant pel prototip fins a la sèrie".

Euromold és una fira que també deixa espai per al gaudi i així ho van posar de manifest en aquesta ocasió les exposicions de motocicletes antigues, cotxes impossibles i vehicles estranys monoplaça, així com Twikes, híbrids de bicicletes i automòbils amb pedals i energia elèctrica. Al pavelló del costat, un centre de fresat baixava al visitant de nou al terra. Un visitant que, per cert, prové principalment del sector de l'automòbil (gairebé el 20%).

Imagen
En aquesta edició de Euromold va destacar la major presència de màquines-eina. Es van poder veure els models RXP 300 i RHP 600 de Röders (representada per MPE), Soraluce va anar amb un centre de taladrat i fresat TA A 20, Breton amb una Matrix 800, Sodick (representada a Espanya per LM Machinery) amb els seus models AQ300 L i AQ 327 L i Nicolás Correa amb la seva Euro 2000.

També va estar a Euromold Ona Electroerosió, per primera vegada, amb les seves màquines DB 300 i AE 300. Un altre nom conegut de la màquina-eina, Mori Seiki, va presentar tres màquines: un torn NL 1500 SY/500, un centre de mecanitzat NVD 400 DCG i una fresadora per micropeces

Altres com MAZAK (a Espanya, representada per Intermaher) i Haas (a Espanya Temaqser), van disposar de sengles estands a les fires Euromold i Turntec. Més en concret, MAZAK va exposar en Euromold una Variaxis 630-5X, mentre que a la fira de tornejat presentar dues torns: Quickturn Nexus 200 i Integrex 2000 II S.

Així mateix, Balzers va comptar també amb un estand cridaner des d'on va promocionar els seus productes habituals.

Imagen

Productes per al futur

Igual que l'any passat, juntament amb productes més habituals van destacar les tecnologies considerades fins fa poc com futuristes, que són ja una realitat. És el sector de les tecnologies "rapid" - "rapid prototyping" (fabricació ràpida de prototipus) i "rapid tooling" (fabricació ràpida de motlles) - així com "rapid manufacturing", la fabricació de peces finals sense passar pel procés convencional de fabricació de motlle i injecció de peces.
Imagen
Representada a Espanya per Aida, EOS és una de les empreses que ha fet del "rapid manufacturing" (la fabricació ràpida, flexible i econòmica directament a partir de dades electròniques) el protagonista del seu discurs. La veritat és que ja en l'edició anterior de Euromold, així com a la fira K de Düsseldorf, va bolcar els seus esforços en anar més enllà del prototip, per passar a fabricar peces mitjançant tècniques de sinteritzat. En aquesta mateixa revista hem publicat articles sobre aquest tema i en l'estand es van veure nombroses peces realitzades mitjançant sinteritzat amb làser, vàlides per a totes les fases del cicle de vida d'un producte. Ara tornen a presentar novetats: a més d'alguns materials, dos nous equips. La màquina Eosint M 270 amb el seu nou làser per al sinteritzat directe de metall per làser (DMLS) i, com a novetat mundial, la nova Eosint P 385 per al sinteritzat per làser de plàstic. Aquesta última pot fer capes encara més fines i compta amb un control del làser millorat, de manera que les peces que fa tenen una major resolució i una millor qualitat superficial. Més productivitat i una producció més ràpida de les peces són altres de les seves particularitats. És un sistema preparat per al "e-manufacturing", especialment per a peces petites, peces amb detalls com connectors o components electromecànics. Com és habitual, els models anteriors poden equipar-se amb aquestes novetats de la Eosint P 385.
Imagen

També s'ha millorat la Eosint P 700. Amb un volum de construcció de més de 150 litres i làsers dobles de 50 W aquesta màquina està demostrant les seves habilitats des de fa anys i ara ofereix una millor resolució i productivitat.

També es va poder veure la Eosint M 270 per DMLS, una tècnica que ja s'està utilitzant per fabricar motlles d'injecció i altres utillatges, així com prototips i, cada vegada més, utillatges per a producció. La màquina es va presentar per primera vegada el 2003 i s'està comercialitzant amb èxit des de l'estiu de 2004. Ara presenta nombroses innovacions, com un làser amb un diàmetre de focus molt petit, per aconseguir una millor resolució i qualitat de la peça. També s'ha millorat la tecnologia del focus variable i la rapidesa dels motors.

En el terreny dels materials, ha llançat una poliamida millorada, PrimePart, per a capes primes i alta resolució, que amplia la seva gamma de materials basats en poliamida. Un exemple interessant és també el del primer material amb retardant de flama per al sinteritzat per làser de plàstic.

Empreses o entitats relacionades

Bermaq
Intermaher, S.A.
Maquinaria de Producción Europea, S.L.
Ona Electroerosión, S.A. | Ona EDM
Soraluce, S.Coop.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Automatización y Componentes

    09/10/2024

  • Newsletter Automatización y Componentes

    02/10/2024

Enllaços destacats

Matelec - IFEMASick Optic-Electronic, S.A.UAdvanced FactoriesX Jornadas

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis