Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La industria cárnica mueve en España 19.000 millones de euros en 2008
El sector, el quart en importància al nostre país, s'ha d'esforçar a desenvolupar projectes empresarials d'inversió en R + D + i, individuals o en cooperació, segons afirma Confecarne

La indústria càrnia mou a Espanya 19.000 milions d'euros el 2008

Jaume Blancafort, president de la Confederació d'Organitzacions Empresarials del Sector Carni d'Espanya ( Confecarne )12/01/2009

12 gener 2009

La indústria càrnia és el quart sector industrial del nostre país, només per darrere de sectors de la dimensió de la indústria automobilística, la indústria del petroli i combustibles i la producció i distribució d'energia elèctrica. El nostre sector, format per escorxadors, sales d'especejament i indústries d'elaborats amb una estructura molt majoritària de petites i mitjanes empreses, ocupa amb diferència el primer lloc de tota la indústria espanyola d'aliments i begudes, representant una xifra de negoci d'uns 19.000 milions d'euros, un 20 per cent de tot el sector alimentari espanyol, que al seu torn, no ho oblidem, és el primer sector industrial d'Espanya.

Els 19.000 milions d'euros de la indústria càrnia suposen pràcticament el 2 per cent del PIB total espanyol (a preus de mercat) i el 14 per cent del PIB de la branca industrial, i l'ocupació sectorial directe de les nostres empreses, prop de 90.000 treballadors , representa igualment una mica més del 20 per cent de l'ocupació total de la indústria alimentària espanyola. Tampoc és menyspreable assenyalar que la indústria càrnia exporta per valor de més de 2.300 milions d'euros anuals a mercats de tot el món, amb una balança comercial molt positiva (taxes de cobertura del 200-300 per cent), una dada que molt pocs sectors econòmics rellevants poden presentar, i que contribueix a pal·liar el tradicional dèficit comercial del nostre país.

La indústria càrnia ha suportat durant el 2008 el cost creixent del seu principal matèria primera, la carn de porcí, fruit d'una complicada situació dels mercats ramaders. El preu del porc viu ha experimentat la pujada dels últims set anys, un 11,2 per cent respecte al preu mitjà de 2007 i la canal de porcí ha augmentat un 11,1 per cent. Per fer-se una idea clara de l'impacte d'aquests preus en l'activitat de les indústries cal assenyalar que el 2007 el porc viu va baixar un 9,6 per cent en relació amb l'any anterior i el preu mitjà de la canal va experimentar un descens del 10, 7 per cent respecte a 2006.

L'increment de la factura energètica i uns alts preus del combustible han dibuixat un difícil panorama de marges i rendibilitat

Un comportament similar han tingut la resta d'inputs que marquen l'estructura de costos de les indústries, com la factura energètica, que ha experimentat un important increment en el cas de l'electricitat i uns alts preus del combustible (fins al descens del petroli a l'última part de l'any). A tot això, s'ha unit l'impacte creixent dels costos laborals i de nous costos de naturalesa reglamentària, a nivell comunitari i espanyol, que generen càrregues administratives i econòmiques importants per a les empreses.

Tot això ha dibuixat un difícil panorama de marges i rendibilitat, atès que escorxadors i indústries no han pogut traslladar de manera fluïda aquests increments al preu final dels productes als seus clients. De fet, mentre que el preu de la canal (retribució al ramader) s'ha incrementat un 11 per cent, l'especejament utilitzat per la indústria ho ha fet en un percentatge molt exigu (per exemple, els preus de dues de les peces principals, pernils i lloms, només han augmentat un 2 per cent), el que il·lustra la resistència de la distribució a la repercussió de costos.

A més, l'extrema concentració del sector de la gran distribució comercial ha continuat presentant un any més un escenari asimètric de relacions comercials amb la indústria proveïdora d'aliments, amb dilatats terminis de pagament-tot i la nova normativa de comerç-, difícils condicions d'entrada i manteniment en els lineals, deteriorament de les marques del fabricant davant l'imparable avanç de les marques blanques i pròpies de la distribució, altíssima competència, etc. D'altra banda, la significativa retracció del consum en la segona meitat de l'any, després de la "oficialització" de la crisi econòmica, tampoc ha contribuït de manera favorable a la millora de la situació.

El difícil accés de les indústries al finançament bancari que ve marcant la crisi econòmica en què ens trobem, ha dificultat d'altra banda la situació financera de les empreses, només pal · liada en part en els últims mesos de l'any el descens del preu del petroli, i suposarà un fre a la inversió i els projectes de desenvolupament de la nostra indústria.

Avenços en producció i comerç exterior

Malgrat que tots els indicadors assenyalats no han facilitat el que les empreses hagin pogut desenvolupar la seva activitat amb certa comoditat, la nostra indústria càrnia ha navegat durant el 2008 mantenint les seves posicions en el madur mercat interior i consolidant el seu avanç en les vendes exteriors, tot això en una conjuntura complicada per tirar endavant els projectes d'inversió, recerca i desenvolupament estratègics per al sector. De fet, s'ha incrementat moderadament l'ocupació en el sector, i tant la producció de carns i elaborats com el comerç exterior donen xifres sensiblement positives.

A falta de disposar de les dades definitives de produccions i exportacions per al'any 2008 complet, amb les projeccions de les xifres ja disponibles, podem dir que l'any passat la producció espanyola de carns va créixer moderadament pel que fa als volums sacrificats el 2007, produint- un augment del 3-4 per cent en carn de porcí (que podrà superar els 3,5 milions de tones) i en boví (un 5 per cent, fins a les 670.000 tones) mentre que la carn d'oví consolida la seva tendència decreixent amb una baixada important.

Pel que fa a l'activitat exterior, amb les dades dels nou primers mesos de l'any, la indústria càrnia espanyola millora encara més la positiva balança comercial de 2007, presentant una taxa de cobertura (valor de les exportacions enfront de les importacions) de gairebé el 300 per cent, enfront de poc més del 200 per cent en l'any 2007. En conjunt, es va produir un important increment del 23 per cent en volum i del 21 en valor de les nostres exportacions de carns i elaborats amb relació al mateix període de l'any anterior. I en aquest sentit, és important destacar el fet que el 2008 Espanya ha superat per primera vegada el milió de tones de productes carnis venuts en els mercats exteriors.

Les vendes exteriors de tot tipus d'elaborats van créixer al voltant d'un 7 per cent. Foto: Mario Carangi
Les vendes exteriors de tot tipus d'elaborats van créixer al voltant d'un 7 per cent. Foto: Mario Carangi.
En exportació, les carns de porcí van créixer al voltant d'un 25 per cent tant en volum com en valor i la carn de boví progressar en aquest períod'un 35 per cent

En detall, el nostre principal producte d'exportació, les carns de porcí, va créixer al voltant d'un 25 per cent tant en volum com en valor (el que portaria a xifres de gairebé 800.000 tones per import de 1.500 milions d'euros per als dotze mesos de l'any ). Per la seva banda, la carn de boví progressar en aquest períod'un 35 per cent en volum i valor (el que suposaria 145.000 tones i 430 milions d'euros) encara que, tot i millorar de forma significativa la negativa evolució del 2007, encara té una taxa de cobertura de només el 70 per cent.

L'evolució general dels nostres productes de més valor afegit és més moderada, i les vendes exteriors de tot tipus d'elaborats van créixer al voltant d'un 7 per cent, fins a arribar a prop de 90.000 tones i 400 milions d'euros. En tot cas, cal destacar de forma molt especial la progressió dels nostres productes més emblemàtics, els pernils curats (tant els de porc blanc com els ibèrics), que, amb un important creixement del voltant del 17 per cent, es van situar en 25.500 tones exportades.

En relació amb la nostra activitat exterior cal deixar constància que durant el 2008 han continuat els avenços en l'obertura o consolidació de mercats amb importants expectatives, com la Xina, Japó, Austràlia, Estats Units, Mèxic, Canadà, Brasil, Singapur, etc. en els que les nostres empreses han d'apuntalar el futur del sector, davant d'un mercat interior europeu saturat i amb taxes de creixement de difícil evolució.

Font: Confecarne (amb dades 2007 de INE, Agència Tributària, AESAN)
Font: Confecarne (amb dades 2007 de INE, Agència Tributària, AESAN).
Davant d'un mercat fortament globalitzat i el panorama de crisi econòmica, és essencial per a la indústria càrnia millorar la seva posició competitiva, la fluïdesa financera i la millora del coneixement i imatge dels productes carnis

Els nous reptes per al 2009

Davant d'un mercat fortament globalitzat i el panorama de crisi econòmica, resulta essencial per a la indústria càrnia millorar la seva posició competitiva, la fluïdesa financera i la millora del coneixement i imatge dels productes carnis.

El foment de la innovació en la indústria càrnia és una activitat sectorial estratègica. El desenvolupament de projectes empresarials d'inversió en R + D + I, individuals o en cooperació, és fonamental perquè les indústries assegurin la seva supervivència i viabilitat a llarg termini, responent als reptes de futur pel que fa a nous requeriments nutricionals, de salut i seguretat, de nous productes i formats, etc. Per això, el 2008 la indústria càrnia s'ha incorporat a la Plataforma Tecnològica Espanyola per tal de facilitar la participació de les empreses en els programes nacionals i internacionals d'innovació, acostar-les als centres de recerca i tecnològics, tant públics com privats, millorant el coneixement mutu i les possibilitats de col·laboració.

Durant el passat any, el sector carni ha seguit treballant sota els paràmetres de la "Estratègia NAOS", posada en marxa pel Ministeri de Sanitat i Consum amb l'objectiu de contribuir de forma decidida a la millora i l'equilibri nutricional de la població espanyola ia la promoció de la salut. Cal seguir aprofundint en la tasca d'un millor coneixement per part de la població del paper fonamental de la carn dins d'una dieta equilibrada, saludable i desitjable.

La indústria càrnia dedica importants recursos i treballa conjuntament amb l'Administració amb l'objectiu d'incrementar els nivells de seguretat alimentària i els sistemes de traçabilitat i control en l'àmbit de la cadena de producció de carns i derivats. En aquesta direcció, és molt necessari que s'incrementin els mecanismes de control de les produccions ramaderes per evitar les amenaces a la seguretat alimentària, que es generen en la major part dels casos en la fase de producció primària (el recent cas de la carn de porcí amb dioxines a Irlanda és bon exemple d'això) i que repercuteixen de forma directa i greu en la indústria.

En el nostre sector tenen un paper especial les mesures reglamentàries, que habitualment comporten importants costos per a les empreses. Caldrà, doncs, actualitzar certes mesures ja superades en relació amb l'EEB, com és la prohibició generalitzada de l'ús de proteïnes animals, al costat de la derogació de les normes nacionals, tant de requisits higienicosanitaris com de qualitat, que no tinguin un suport en la normativa comunitària. Al mercat únic les regles de joc han de ser també úniques, o es produirà una indesitjable distorsió de la competència.

En canvi, sí que seria interessant aprofitar les possibilitats que la legislació de la Unió Europea ofereix per donar suport a la diferenciació i aportar valor afegit a les produccions de qualitat diferenciada, com és el cas de la projectada Indicació Geogràfica Protegida del porc ibèric extensiu.

En els aspectes econòmic-financers és obligat moderar l'augment dels costos de producció, amb especial preocupació pel desmesurat increment de la factura elèctrica, i caldrà adoptar mesures que assegurin l'accés de les empreses al finançament, la dificultat està en la base de la crisi econòmica en què ens trobem immersos. L'escurçament dels terminis de pagament, per la seva banda, contribuirà a alleujar les necessitats financeres de les pimes.

També caldrà fomentar una major eficiència de la cadena alimentària, reduint costos innecessaris, que només encareixen els productes per als consumidors, i contribuir a augmentar la transparència i l'equilibri en les relacions comercials.

Finalment, s'hauria d'aconseguir un major suport i coordinació pública en la promoció exterior, que com s'ha vist és un element clau en sectors amb tan clara vocació exportadora com el carni.

Empreses o entitats relacionades

Confederación de Organizaciones Empresariales del Sector Cárnico de España

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Envasadora al vacío de carga y descarga automática  EVC-A-30

    Envasadora al vacío de carga y descarga automática EVC-A-30

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Industria alimentaria

    08/10/2024

  • Newsletter Industria alimentaria

    01/10/2024

Enllaços destacats

TechsolidsAWA Show2beSIAL France

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis