Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El uso de plástico reciclado en envases para contacto alimentario
Legislació i panorama actual

L'ús de plàstic reciclat en envasos per contacte alimentari

Eva Verdejo Andrés, responsable de Línia de Negoci Reciclatge i Medi Ambient de Aimplas29/10/2009

29 octubre 2009

Després de més d'un any des de l'eliminació de la prohibició d'ocupació de material reciclat en envasos destinats a contacte alimentari a Espanya, es fa necessari recapitular quin és el panorama actual i analitzar si hi ha hagut realment canvis importants en la indústria relacionats amb aquest.

Per entendre el panorama actual de l'ús de plàstic reciclat en envasos per contacte alimentari cal parlar de la prohibició expressa que existia des de l'any 1983 a Espanya, legislada a través del Reial Decret 1425/1988 (I) i que s'ha mantingut durant gairebé 20 anys. Durant aquests anys, només existia un altre país a Europa que mantenia una prohibició similar: Itàlia. La resta del continent, d'una o altra manera, podia fer servir material reciclat en contacte amb aliments, alguns en contacte directe i indirecte (com era el cas d'Alemanya) i altres només en contacte directe (com Portugal). En la següent taula es mostren les diferents situacions relacionades amb aquest tema en el cas de PET reciclat en diferents països.

Països amb contacte de PET-R-aliment (2007). Font: Karel Wendl (II). (A) Sense contacte directe, darrere d'una capa de plàstic verge...
Països amb contacte de PET-R-aliment (2007). Font: Karel Wendl (II). (A) Sense contacte directe, darrere d'una capa de plàstic verge.

Diferències entre països

Aquestes diferències entre països van fer que durant tots aquests anys la situació fos una mica irregular, ja que no es tractava d'un mercat europeu comú amb les mateixes lleis. En alguns casos, les plantes nacionals de transformació de plàstics van tenir problemes de competència amb plantes de fora d'Espanya per la diferència de preus de les matèries primeres. Cal no oblidar que el preu de material reciclat és més baix i, en general, més estable que el preu de les matèries verges. A més, aquesta prohibició nacional estava fins i tot en contra de l'esperit de legislacions tan importants com la Directiva 94/62/CE (III) d'envasos i residus d'envasos, i la seva modificació, la Directiva 2004/12/CE (IV).
L'any 2008 tota la situació va canviar i es van unificar les obligacions per a tots els països de la Unió Europea. Va aparèixer el Reglament 282/2008 (V), on s'establien els requisits que havia de complir el material reciclat i, en general, el seu procés d'obtenció per poder estar en contacte amb aliments.
Aquest reglament estableix, entre altres punts, la necessitat d'autorització de la planta de reciclatge. La nova legislació va tenir una repercussió immediata en la legislació espanyola. En tot just un parell de mesos, es deroga el Reial decret 1425/1988, mitjançant el Reial Decret 866/2008 (VI), eliminant definitivament la prohibició de l'ús de material reciclat en contacte amb aliments.
La porta de les possibilitats es va obrir en aquell moment per al transformador de matèries plàstiques que podria emprar material reciclat en els seus productes. Si bé, i pel fet que en aquest moment no hi havia cap reciclador espanyol autoritzat, hauria de comprar el material reciclat fora de les nostres fronteres.
La situació espanyola ha anat canviant ràpidament i les primeres autoritzacions s'esperen per al 2011. Falta poc temps, fins a finals de 2009, perquè es tanqui la primera remesa de recepció d'expedients de sol·licitud per l'autorització. Mentrestant, es consideren autoritzades, com a mesura transitòria, les plantes de reciclatge que tenien autorització en els seus respectius països.
Lògicament, Espanya no posseïa aquest tipus d'autorització perquè estava prohibit el seu ús i el reciclador espanyol encara segueix esperant la seva veritable oportunitat amb l'aparició de les autoritzacions europees.
L'ús plàstic reciclat en envasos per contacte alimentari permet la disminució d'ús de matèries primeres...
L'ús plàstic reciclat en envasos per contacte alimentari permet la disminució d'ús de matèries primeres, disminueix el dipòsit en abocador i redueix les emissions de CO2, entre altres aspectes.

Altres possibilitats

Cal assenyalar que hi ha altres possibilitats, com el reciclatge procedent de l'anomenat retall net i l'ús de reciclatge després barrera funcional. Aquesta última possibilitat pot ser una opció molt interessant. El seu ús es va fer possible a Espanya quan es va eliminar la prohibició d'ús de reciclat en contacte amb aliments, encara que ja estava regulat amb anterioritat per la Directiva 2002/72/CE (VII). La barrera funcional es descriu com la "barrera que està constituïda per una o diverses capes de matèries plàstiques que garanteix que el material o l'objecte final compleixen el que estableix l'article 3 del Reglament (CE) número 1935/2004 (VIII) del Parlament Europeu i del Consell ". Després de la barrera es poden utilitzar substàncies no autoritzades sempre que compleixin certs criteris (substàncies cancerígenes, mutagèniques, ni tòxiques per a la reproducció) i la seva migració romangui per sota de 0,01 mg / kg en els aliments o en els simulants corresponents.
L'ús de material reciclat és una possibilitat molt interessant que permet mantenir el nivell de seguretat alimentària que oferia el material verge, però amb una millora notable pel que fa al seu impacte ambiental
Així, si hi ha barrera funcional, es pot posar material reciclat amb unes condicions molt menys controlades que les que persegueix el Reglament 282/2008, però amb el mateix nivell de seguretat alimentària.
Ara, cal treballar per definir què barreres són adequades i sota quines condicions. Per exemple, cal assenyalar que la FDA (IX) reconeix que un material de tipus PET amb un gruix major de 25 micres és una barrera funcional per al mateix PET (que podria ser reciclat) amb una temperatura d'ús ambient o inferior, necessitant-se un gruix superior a 50 micres per a un ús a temperatures més elevades.
L'ús de material reciclat en contacte amb aliments és una possibilitat molt interessant que permet mantenir el nivell de seguretat alimentària que oferia el material verge, però amb una millora notable pel que fa al seu impacte ambiental. Aquesta millora es deu al fet que, com cal recordar, permet la disminució d'ús de matèries primeres, disminueix el dipòsit en abocador i redueix les emissions de CO2, entre altres aspectes. A més s'aconsegueix tancar el cicle, usant-se en la mateixa aplicació, o similar, en què es va produir el residu.
Com evolucionarà el sector, quin és l'acceptació del material per part del transformador, l'envasador i el consumidor, són preguntes que encara queden per respondre, passat un any de l'eliminació de la prohibició, les possibilitats d'ús de material reciclat cada vegada estan més definides, encara que queda encara molt per fer.

Bibliografia

I Reial decret 1425/1988, de 25 de novembre, pel qual s'aprova la Reglamentació tecnicosanitària per al'elaboració, circulació i comerç de materials plàstics destinats a estar en contacte amb productes alimentaris i alimentaris.

II Post-Consumer PET in Direct Food Contact Applications "Karel Wendl. WRAP Conference London UK. Febrer 2007.

III Directiva 94/62/CE del Parlament Europeu i del Consell, del 20 de desembre de 1994, relativa als envasos i els seus residus.

IV Directiva 2004/12/CE del Parlament Europeu i del Consell, d'11 de febrer de 2004, per la qual es modifica la Directiva 94/62/CE relativa als envasos i residus d'envasos - Declaració del Consell, de la Comissió i del Parlament Europeu.

V Reglament (CE) No 282/2008 de la Comissió del 27 de març de 2008 sobre els materials i objectes de plàstic reciclat destinats a entrar en contacte amb aliments i pel qual es modifica el Reglament (CE) no 2023/2006.

VI Reial Decret 866/2008, del 23 de maig, pel qual s'aprova la llista de substàncies permeses per a la fabricació de materials i objectes plàstics destinats a entrar en contacte amb els aliments i es regulen determinades condicions d'assaig.

VII Directiva 2002/72/CE de la Comissió, del 6 d'agost de 2002, relativa als materials i objectes plàstics destinats a entrar en contacte amb productes alimentaris.

VIII Reglament (CE) No 1935/2004 del Parlament Europeu i del Consell, del 27 d'octubre de 2004, sobre els materials i objectes destinats a entrar en contacte amb aliments i pel qual es deroguen les directives 80/590/CEE i 89 / 109/CEE.

IX 'Use of Recycled Plastics in Food Packaging: Chemistry Considerations' US Department of Health and Human Services Food and Drug Administration Center for Food Safety and Applied Nutrition (CFSAN). August 2006.

Empreses o entitats relacionades

AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    12/09/2024

  • Newsletter Plástico

    05/09/2024

Enllaços destacats

Plastics & RubberEnfriadoras Inteco, S.L.U.Fundación Andaltec I+D+i

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis