Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Lo mejor de dos soluciones
Nova generació de sondes de palpació d'Heidenhain

El millor de dues solucions

Wolfgang Grün, responsable de Producte de Sondes de Palpació d'Heidenhain18/03/2013
Avui dia ja no es pot excloure l'ús de sistemes de palpació en l'escurçament dels temps morts en màquina-eina. En combinació amb el control numèric, les sondes de palpació registren de forma precisa la posició i la situació de les peces. Aquesta informació permet alinear de forma senzilla la peça a mecanitzar i fixar un punt de referència.

Alguns desenvolupaments fonamentals, tals com el sensor òptic amb funcionament sense desgast mecànic, la primera unitat emissora/receptora totalment integrada en el cos del capçal de la màquina, el dispositiu de bufat per a la neteja de la zona a palpar, o la primera sonda amb generador d'energia integrat, mostren les innovacions precursores d'Heidenhain —que porta més de més de 25 anys desenvolupant sistemes de palpació per al mesurament de peces i eines en màquina-eina— en el camp dels sistemes de palpació.

Ara apareix una nova generació: les noves sondes de palpació TS 640 (sonda de palpació de peces) i TT 460 (sonda de palpació d'eines) treballen amb dues maneres de transmissió: infrarojos i ràdio. La interacció dels avantatges del sistema d'infrarojos (màxima precisió i ràpida transmissió del senyal) i del de ràdio (elevat abast i gran quantitat de dades) fan a les noves sondes de palpació altament utilitzables en múltiples aplicacions. Segons les condicions de cada cas es tria la manera de transmissió més indicat.

Els senyals de palpació han de ser transmeses al control numèric de forma ràpida i segura. Això no sempre s'aconsegueix. Quan les distàncies són grans, per exemple, quan la sonda s'introdueix en una peça de grans dimensions, pot interrompre's el senyal. En aquest cas no arriba cap informació. La nova generació de sistemes de palpació TS 640 (sonda de palpació de peces) i TT 460 (sonda de palpació d'eines) treballa per això amb dues maneres de transmissió: la transmissió per infrarojos i la transmissió per ràdio. Amb això no hi ha limitació alguna en l'ús de la sonda, ja sigui en fresadores, torns o rectificadores, centres de mecanitzat tancats o grans màquines obertes. També són possibles noves aplicacions: Els nous sistemes de palpació poden, per exemple, submergir-se totalment dins d'un cilindre sense que el senyal desaparegui.

La sonda de peça TS 460 treballa tant per radi com per infrarojos. Com a unitat emissora/receptora es necessita tan sols l'ES 660. Foto: Heidenhain...
La sonda de peça TS 460 treballa tant per radi com per infrarojos. Com a unitat emissora/receptora es necessita tan sols l'ES 660. Foto: Heidenhain.

Els avantatges de cadascun de les maneres de transmissió del senyal s'aprofiten en funció del tipus de senyal. Senyals no crítics des del punt de vista temporal, com la connexió i desconnexió, es transmeten generalment per ràdio. El senyal de commutació es transmet de forma ràpida i segura mitjançant ràdio (per a distàncies llargues) o mitjançant infrarojos. En cas de no desitjar-se la transmissió per radi, la sonda pot operar-se també exclusivament en manera infraroja i combinar-se amb qualsevol unitat emissora/receptora actual.

Paral·lelament s'ha pogut reduir de forma notable el consum de corrent dels aparells. Depenent del tràfic de radi, la durada de funcionament, en comparació de la sonda TS 440, s'ha gairebé duplicat. En aquest aspecte, la manera standby, que s'aconsegueix per graons, té també un efecte d'estalvi de corrent. Al cap de mitja hora s'aconsegueix ja la manera de major estalvi. I en cas que la bateria s'arribi a buidar, aquesta pot substituir-se sense necessitat de cap eina, utilitzant tan sols una moneda.

A la nova generació pertany també la nova unitat emissora/receptora ES 660. Segons l'aplicació, la unitat emissora/receptora es munta a l'espai de treball (si s'utilitza infrarojos i ràdio) o bé fora de la màquina (si s'utilitza només la transmissió per radi). L'ES 660 pot extreure's del seu suport mitjançant un senzill clip per poder així ajustar de manera confortable la manera de funcionament corresponent. A més, la unitat ofereix la possibilitat d'escanejar el tràfic de ràdio circumdant, a fi de poder seleccionar un canal adequat.

Al costat de la nova transmissió combinada del senyal, les noves sondes de palpació ofereixen millores addicionals, tals com l'adaptador de protecció enfront de col·lisions. En espais de treball amb mala visibilitat pot donar-se el cas d'una col·lisió de la sonda de palpació amb la peça o el dispositiu d'amarri. Un adaptador entre la sonda i el con, de nou disseny, permet que petites col·lisions siguin encara admissibles. En una col·lisió, que comporta la commutació d'un contacte en l'adaptador, s'indica al control numèric que ha de detenir-se immediatament. D'aquesta forma la sonda no sofreix danys i l'operari pot seguir treballant després d'una nova re-calibratge. D'altra banda, les noves sondes són més petites i compactes, la qual cosa els confereix una considerablement major llibertat de deflexión. El valorat sensor òptic lliure de desgast mecànic incorpora un sistema de lents de nou desenvolupament, havent-se integrat a més un pre-amplificador. Igual que en totes les sondes de palpació de peça, les noves sondes incorporen també un dispositiu de bufat: amb ajuda d'aire comprimit o del doll de líquid refrigerant es neteja d'impureses la zona a palpar, una important aportació a la seguretat del procés.

Sistemes de palpació adaptats a la pràctica

Transmissió per infrarojos o per ràdio – tot en un mateix aparell. Amb aquest nou desenvolupament l'usuari gaudirà de molts avantatges. Al costat de l'elevada precisió de repetitividad de la nova generació de sondes de palpació, aquests aparells estan perfectament ideats i adaptats a la pràctica. Quan el nombre de palpacions és elevat, com és el cas en els treballs de rectificat, el sensor òptic sense desgast mecànic mereix la pena. A més, amb les sondes de palpació Heidenhain l'operari de la màquina arriba més ràpidament al resultat: amb les sondes d'eina TT 160/TT 460, per exemple, no és necessari cap ajust, podent-se començar a treballar immediatament després del muntatge i del calibratge. L'abast de la transmissió per infrarojos s'ha pogut més que duplicar, aconseguint ara els 7 m de distància.

Sonda de palpació d'eines TT 460 (esquerra) i sonda de palpació de peça (dreta)...
Sonda de palpació d'eines TT 460 (esquerra) i sonda de palpació de peça (dreta). La transmissió combinada del senyal unifica els avantatges de ràdio (abast elevat i gran quantitat de dades) amb infrarojos (màxima precisió i transmissió ràpida del senyal). Això permet utilitzar una única versió de la sonda en diferents tipus de màquina i de diferents grandàries. Foto: Heidenhain.

Avantatges de la transmissió per ràdio

Amb una freqüència de 2,4 GHz, la transmissió per radi disposa d'un gran abast de fins a típicament 15 m, si bé en la pràctica i en condicions ambientals ideals són possibles distàncies superiors. El protocol de radiotransmissió estàndard, com per exemple WLAN, no requereix autorització. Un adreçament unívoc fa la confusió de senyals gairebé impossible. L'emissor no necessita estar col·locat en una distància òptica visible, la qual cosa permet l'ocupació de la sonda també a l'interior de peces grans.

Avantatges de la transmissió per infrarojos

La segura transmissió per infrarojos subministra valors de mesurament precisos, ja que el senyal de commutació es transmet de forma ràpida i constant. El nou protocol d'infrarojos és resistent enfront d'interferències de llum.

foto

Empreses o entitats relacionades

Dr. Johannes Heidenhain GmbH

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Plástico

    17/10/2024

  • Newsletter Plástico

    10/10/2024

Enllaços destacats

Plastics & RubberEnfriadoras Inteco, S.L.U.Fundación Andaltec I+D+iAECQTechsolids

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis