Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a José Luis Regás, socio-director Oficinas en NCI Consultores Inmobiliarios
“Fins a finals de 2013 no veurem la (lenta) recuperació del mercat d'oficines”

Entrevista a José Luis Regás, soci-director Oficines en NCI Consultors Immobiliaris

Esther Güell29/08/2012
José Luis Regás porta sobre les seves esquenes molts anys de professió al mercat d'oficines, els suficients per haver viscut, i sobreviscut, diverses crisis, “perquè el mercat és cíclic”, encara que reconeix que aquesta crisi és diferent: “Quan comencem en NCI, el mercat funcionava molt bé, hi havia molta demanda i l'oferta s'absorbia sense problema”.
Imagen

José Luis defineix aquests anys com molt positius però constata que “portem 4 anys en caiguda lliure i el problema és que no li veiem sortida”. “Els que encara resistim és perquè potser sí vam saber veure-ho, vam ser més conservadors i no malbaratem innecessàriament”, afegeix Torres.

Una crisi que va esclatar en el sector residencial però que amb el temps, com tsunami, va acabar aconseguint sectors a priori més estables, com l'industrial o el d'oficines, i que la majoria de professionals no van preveure, “o almenys no es veia venir d'una manera tan sagnant”. Carles Torres afegeix que els qui realment no van saber preveure la que s'aveïnava són els que ara han fracassat estrepitosament. “I molts no ho van veure venir perquè no eren bons professionals”, perquè una altra de les xacres amb les quals han hagut de bregar els consultors de professió ha estat l'intrusisme professional, tal com ens confirma José Luis Regás, en part per falta d'una regulació del mercat i per la falta d'un Col·legi que emparés als professionals del sector, en paraules de Torres: “No ha estat fins ara, després de 9 anys de la creació de NCI, que la Generalitat de Catalunya no s'ha decidit a exigir un carnet professional o una titulació d'ho acrediti. En canvi, entre 1980 i 1990 des del meu lloc en una consultora industrial de primer nivell, sí ens dedicàvem a denunciar l'intrusisme al Col·legi d'Agents de la Propietat, presidida aleshores per Hipòlit González, en una època en què les fronteres encara no estaven obertes. Posteriorment es va liberalitzar el mercat, permetent operar a tot aquell vinculat amb el món de la intermediació, com a advocats o arquitectes. El problema és que no se ciñó únicament a ells i qualsevol va poder vendre una nau, per exemple”.

“Els bancs són els últims a sumar-se a la festa”

José Luis Regás afegeix també la competència que en aquest sentit estan exercint moltes entitats bancàries a l'hora de comercialitzar immobles, que es troben amb un important, i indesitjat, estoc que volen treure al mercat, i que en molts casos, en paraules de Carles Torres, resulta una “competència deslleial”. En aquest sentit, apunta també que des de NCI sempre han estat oberts a la cooperació entre professionals, “no tenim enemics, som una empresa petita i que solem col·laborar amb agents locals o grans multinacionals. Però si alguna vegada hem discriminat, ha estat amb els intrusos”.

El futur, al lluny

A la pregunta de rigor, para quan la recuperació?, la resposta més prudent possible, i és que a hores d'ara, ningú s'atreveix ja amb les previsions. Regás apunta a una recuperació cap a finals de 2013 i a ritme lent, amb una estabilització a mitjan proper any i amb un creixement mínim. “No tornarem als preus ni els moviments de fa temps durant molts anys”. Per àrees, els edificis de les zones més exteriors de la ciutat guanyaran en importància en el futur, estan molt més preparats i ofereixen majors estalvis energètics, mentre que a la zona “prevalgui”, “on no cap tothom, s'instal·laran només aquells que puguin pagar-ho i en aquells edificis que es mantinguin per a aquest ús”, en referència a tots aquells que s'han reconvertit en hotels en els últims temps. D'altra banda, Regás també apunta a un cert desplaçament de la zona anomenada prevalgui a àrees més allunyades del centre, destacant dos especialment “22@ de Barcelona i la Plaça Europa en L’Hospitalet.

Empreses o entitats relacionades

NCI - Asesores Inmobiliarios

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Naves

    01/10/2024

  • Newsletter Naves

    03/09/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis