Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Embalajes y palets de gran calidad a partir de material recuperado
Tarpack, filial de Ribawood, és l'encarregada de materialitzar el procés

Embalatges i palets de gran qualitat a partir de material recuperat

Cristina Ventura Esteve
Professora d'envàs i embalatge Universitat Cardenal Herrera-CEU - cventura@uch.ceu.es
01/08/2003
A partir de l'aprovació de l'ordre en matèria mediambiental i especialment en gestió de residus d'acord amb la Directiva Comunitària 91/156/CEE de residus i la seva transposició a l'ordenament espanyol Llei 10/98, de 21 d'abril, de residus, tenint en compte els aspectes econòmics i ambientals amb clar balanç positiu en comparació amb alternatives de gestió existents per al tractament d'aquests residus, l'empresa Ribawood, ha proposat la realització d'un sistema innovador de reciclatge de plàstics.
Imagen
El sistema que Ribawood proposa es basa en plàstics procedents de rebuigs generats en la fabricació de vehicles per a l'obtenció d'embalatges i palets, productes cent per cent reciclables, cent per cent recuperables i cent per cent reutilitzables utilitzant una tecnologia d'injecció a baixa pressió, per modelat per transferència triada sobre la base de l'heterogeneïtat dels productes de partida, els diferents punts de fusió del polièster i polipropilè i l'existència de fibres que cal tractar adequadament per evitar el seu deteriorament.

Els objectius ...

D'aquesta manera, s'aconsegueix fer desaparèixer un residu de difícil eliminació mitjançant els mètodes tradicionals i sobretot, es posa al mercat un producte nou, que substitueix als palets tradicionals de fusta, amb els avantatges ambientals que això suposa, a mig i llarg termini. Entre aquests avantatges podem destacar:

• Disminució de la utilització de fusta, recurs natural limitat, la sobreexplotació està creant greus problemes mediambientals a escala global. Per cada 7 palets de fusta fabricats es necessita un arbre, és a dir, per cada 7 palets de plàstic posats al mercat s'evita tallar un arbre.

• Aquest nou producte no genera residus. A causa de les característiques del procés, on el plàstic no pateix danys estructurals d'importància, la possibilitat de reciclar una i altra vegada el material usat fa que aquests palets tinguin un comportament mediambiental òptim.

• Tant les restes de plàstic propis utilitzats, com la fibra i envasos recollits d'altres empreses, són materials la destinació actual és l'abocador de residus urbans. Això comporta impactes com la incidència paisatgística en els abocadors, l'ocupació i contaminació del sòl d'aquests, les emissions a l'atmosfera per incendis incontrolats i com a conseqüència, una millora sobre els ecosistemes que es veuen alterats per cada un dels impactes anteriorment descrits. Amb l'execució del projecte s'evitarà el dipòsit en abocador d'una quantitat aproximada de 3.000 tones anuals de restes de plàstic.

• Els costos mediambientals (emissions, soroll, risc, despesa en combustibles fòssils, etc.) Deguts al transport fins al'abocador, són també, eliminats al gestionar directament els residus generats a la pròpia empresa.

• El projecte contribueix al VI Programa d'Acció Comunitària en matèria de Medi Ambient que estableix com a objectius prioritaris la reducció al màxim de la quantitat de residus destinats a eliminació, fomentant la recuperació, i especialment el reciclatge.

• Al mateix temps contribueix a la millora global en la gestió de residus que permetrà marcar les pautes per a l'adopció, pública i privada, de paràmetres d'actuació ambientals en pro de la sostenibilitat i de l'eficiència en l'ús d'uns materials els residus estan en continu creixement.

El procés ...

L'interès central del projecte és la posada en marxa d'un procés de reciclatge de residus plàstics, utilitzant tecnologia d'última generació, injecció a baixa pressió, per modelat per transferència amb la finalitat d'obtenir productes destinats al sector de l'embalatge cent per cent reciclables.

El procés consisteix a barrejar i aglomerar tèrmicament els residus plàstics, generant una gransa d'alta densitat, per a posteriorment alimentar amb aquest material una extrusora que injecta el producte a una unitat d'emmotllament per transferència que treballa a baixa pressió, on es dóna forma definitiva a els productes de plàstic d'alta qualitat obtenint un producte 100% reciclable, 100% recuperable i 100% reutilitzable. A causa de les característiques del procés, on el plàstic no pateix danys estructurals d'importància, la possibilitat de reciclar una i altra vegada el material usat fa que aquests productes tinguin un comportament mediambiental òptim. Aquests productes tenen l'avantatge de Residu 0para el client, ja que els palets i el material d'embalatge deteriorats es recompren i un cop triturats entren en el procés productiu de nou.

Cal destacar, que durant tot el procés de fabricació, el plàstic no pateix cap pèrdua d'energia. El procés continu des de l'inici fins a donar forma al article final, està energèticament compensat de forma ideal i està comprovat que el deteriorament del material és molt limitat en comparació amb altres tècniques.

El nou producte ...

L'empresa Tarpack, filial de Ribawood, dedicada des de la seva constitució el 1990 a la fabricació i disseny de palets i safates per al sector de l'embalatge industrial és l'encarregada de materialitzar el procés mitjançant la fabricació de tres tipus diferents de palets, que es corresponen a els tres tipus de motlles previstos en el procés final d'injecció-compressió:

• Palet de dimensions 800 x 1.200 mm. i 1.000 x 1.200 mm.

• Peces similars a les anteriors però amb base plana.

• Palets amb patins de dimensions 1.200 x 100 x 25 mm.

Aquests productes estan optimitzats mitjançant les oportunes anàlisis i assaigs previs amb el material de partida, comprovant els límits de càrrega del producte i assegurant una optimització de la resistència al xoc mitjançant un adequat disseny de la seva geometria.

El disseny d'aquests productes s'ha basat en els procediments d'assaig recollits en la norma ISO 8611 que està actualment en procés d'avaluació en la unitat d'embalatge i transport de Aidima.

Imagen
foto

Empreses o entitats relacionades

Instituto Tecnológico Metalmecánico, Mueble, Madera, Embalaje y Afines

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

  • MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

    MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    12/09/2024

  • Newsletter Metal

    10/09/2024

Enllaços destacats

Nebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsIndustry LIVEEasyfairs Iberia - MetalMadridFundación FicobaAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizado

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis