Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Realidades y retos del reciclado mecánico de plásticos

Aimplas reuneix a especialistes en una jornada d'anàlisi a Paterna (València)

Realitats i reptes del reciclat mecànic de plàstics

Redacció Interempresas08/07/2011

8 de juliol de 2011

El reciclat de pneumàtics fora d'ús, la legislació que regeix la gestió dels residus plàstics i del cautxú, l'estalvi energètic, l'ús de plàstic reciclat per a la construcció o l'ús d'aquest tipus de material per a envasos alimentaris. L'Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas) va barrejar el present i el futur d'aquests i altres temes durant la jornada ‘Reciclat Mecànic de Residus Plàstics i Cautxú’.

L'Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas) va analitzar el repte logístic del reciclat de pneumàtics en la jornada tècnica ‘Reciclat mecànic de residus plàstics i de cautxú’, organitzada per l'institut al juny amb l'objectiu de donar a conèixer les oportunitats, tendències i reptes, presents i futurs, als quals s'enfronta aquest sector professional.

Empresaris i especialistes durant la jornada tecnica celebrada a València
Empresaris i especialistes durant la jornada tecnica celebrada a València.

El repte logístic del reciclat de pneumàtics va ser tractat per José María Bermejo, director de Desenvolupament de Mercats de Valorització de Signus, qui va assenyalar que “a causa dels més de 30.000 punts de recollida de pneumàtics i de l'optimització de la seva gestió, s'ha pogut reduir el seu cost. Les aplicacions del reciclat de pneumàtics usats, que en 2010 va ser 192.070 tones, se centren, principalment, en farciment de gespa artificial, llosetes i modificació de mostres bituminosas”.

José María Bermejo (Signus): “Les aplicacions del reciclat de pneumàtics usats se centren, principalment, en farciment de gespa artificial, llosetes i modificació de mostres bituminosas”

Reciclatge que supera els mínims europeus

Alberto Caldeiro, director tècnic de l'empresa Cicloplast, va manifestar que “a Espanya s'estan reciclant plàstics per sobre dels objectius establerts per la Unió Europea, sent els sectors que presenten un major reciclat el d'envàs i embalatge, l'agrícola, i l'elèctric-electrònic. Actualment, ens enfrontem a reptes com el compliment de la futura legislació, l'ús de material reciclat en contacte amb aliments, la necessitat de crear/potenciar sistemes de gestió per a altres sectors, i el reciclat energètic”.

Per la seva banda, Eden León, responsable de l'Observatori de Mercat d'Aimplas, va establir les estratègies i factors clau d'èxit del sector del reciclat com “els ecològics, els polítics, els econòmics o els tecnològics. Així, cal tenir en compte factors com les reformes estructurals, el Pla Nacional Integrat de Residus i polítiques mediambientals, el preu de l'energia i matèries primeres, la conjuntura econòmica, l'estalvi energètic o la conscienciació en gestió de residus, entre uns altres”.

Calcular la petjada de carboni

Ángela Osma, cap del departament Tècnic de l'Associació Espanyola d'Industrials de Plàstics (Anaip), va analitzar la iniciativa del Ministeri de Medi ambient, Rural i Marí per incloure la petjada de carboni en la compra pública. “Aquesta iniciativa va alineada amb la política europea de mitigació del canvi climàtic i des de desembre de 2010, quan es va crear el grup de treball, s'està treballant per definir la metodologia i l'abast de la mateixa. Encara existeixen dubtes, com què se li va a demanar als productes importats; però sí que se sap que es crearà una eina per al càlcul de la petjada de carboni, que estarà a la disposició de les empreses i que ara com ara només està en el marc de l'Administració General de l'Estat”.

Luis Horaci Rodríguez, cap de subàrea de Fermes, Adreça i Innovació tecnològica d'Acciona, va destacar “la possibilitat d'introduir residus plàstics i de cautxú en barreges asfàltiques, així com els seus corresponents reciclats, amb la finalitat de millorar propietats dels mateixos, buscar una sortida ambientalment correcta per als mateixos i obtenir un resultat viable econòmicament”.

Ángela Osma (Anaip): “Se sap que es crearà una eina per al càlcul de la petjada de carboni, que estarà a la disposició de les empreses i que ara com ara només està en el marc de l'Administració General de l'Estat”

El plàstic i els aliments

Sergio Giménez, responsable de Negoci i Desenvolupament de Mercats d'Aimplas, va comentar les possibilitats d'ús de material reciclat en contacte amb aliments, des del punt de vista legal i d'aplicació. Per a això va plantejar set casos, tant des del punt de vista del reciclador com del transformador i usuari de material reciclat, relacionats amb la possibilitat d'ús del material reciclat després de barrera funcional i l'autorització de les plantes recicladoras per a l'ús alimentari. “Aquestes possibilitats ja són un fet a Europa i comencen a ser-ho a Espanya, encara que s'espera un major creixement a curt o mig termini”, va explicar.

La II Jornada Tècnica de Reciclat Mecànic de Residus Plàstics i de Cautxú se celebrarà a València en 2013.

Empreses o entitats relacionades

AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

  • MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

    MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    12/09/2024

  • Newsletter Metal

    10/09/2024

Enllaços destacats

Aspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoFundación FicobaIndustry LIVEEasyfairs Iberia - MetalMadridNebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine Tools

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis