Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Evaluación del riesgo ambiental en empresas del sector metalmecánico para la prevención del cambio climático II
2 ª part de la guia realitzada per Aimme per avaluar riscos ambientals associats al procés productiu i zones de risc

Avaluació del risc ambiental en empreses del sector metallmecànic per a la prevenció del canvi climàtic II

Ana Hurtado, UEN Medi Ambient, Aimme, Institut Tecnològic Metallmecànic21/03/2011

21 març 2011

Mitjançant aquesta guia es pretén promocionar i difondre entre les empreses del sector metall-mecànic una metodologia per valorar i prevenir el risc ambiental associat a l'activitat productiva, i d'aquesta manera atenuar l'efecte que sobre el canvi climàtic té aquest risc. Aquest projecte té una doble missió, d'una banda, contribuir a la valoració del risc ambiental, i d'altra traslladar als empresaris i treballadors senzilles operacions que poden aplicar-se, tant en el lloc de treball, com en l'àmbit privat, per prendre consciència de la importància de la Responsabilitat Ambiental i el Canvi Climàtic en tots els àmbits de la vida.
Aquest projecte ha estat finançat per l 'Impiva i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional dins el programa Foment a la Innovació en Instituts Tecnològics 2009.

Avaluació de riscos: dades generals

L'avaluació de riscos ambientals es defineix com un procés que analitza la probabilitat que es produeixin efectes ecològics adversos com a conseqüència d'una exposició a un o diversos agents contaminants. El procés d'avaluació de riscos ha de ser el més objectiu possible i ha de seguir procediments fiables i reconeguts de càlcul de risc. La norma UNE 150008:2008 ofereix exemples de metodologia aplicables.

L'avaluació o estimació del risc s'estableix com un producte entre dos factors, per la qual cosa risc = probabilitat x conseqüències. Els resultats d'aquesta equació presenten el risc associat a cada escenari d'accident. Com més gran sigui aquest valor, major serà el risc ambiental. El valor obtingut permet jerarquitzar els riscos en funció de la seva magnitud i decidir quines són acceptables i quins no.

Per tant aquest procés implica un judici sobre la tolerabilitat del risc i porta implícita una presa de decisions, de manera que l'avaluació de riscos és un procés que ha de ser aprovat per l'alta direcció.

Una característica que cal tenir en compte en aquest procés, és la incertesa associada a la mateixa, degut fonamentalment a la qualitat de les dades obtingudes, les estimacions i / o extrapolacions realitzades, el fet que el medi ambient sigui un sistema viu i per tant variable, etc. Per aquesta raó és imprescindible identificar les fonts d'incertesa i la seva contribució a l'estimació final del risc.

En la mesura del possible serà convenient utilitzar dades reals presos de mesures de camp, diagnòstics previs, etc. Les dades corresponents a agents químics es poden obtenir de fonts bibliogràfiques o de les fitxes de seguretat de producte. Les dades relacionades amb mecanismes de transport de contaminants es poden calcular mitjançant programes de simulació. En els altres casos, on les dades siguin desconeguts o difícils d'aconseguir és recomanable utilitzar estimacions conservatives. Per assegurar que el procés d'avaluació de riscos és transparent i raonable s'ha de citar les fonts de les dades preses i les estimacions realitzades.

Estimació de les conseqüències

Hi ha una gran varietat de mètodes qualitatius i quantitatius per a l'anàlisi de conseqüències, però en totes ells s'ha d'avaluar la gravetat en 3 entorns: natural, humà i socioeconòmic. Els mètodes quantitatius estan basats en la dosi del contaminant emès o en les concentracions del contaminant en la zona afectada i en el nivell.

Indicadors per a estimació de conseqüències
Indicadors per a estimació de conseqüències

En els mètodes qualitatius, com el proposat a la norma 150008:2008, les conseqüències es troben a través d'indicadors numèrics relacionats a través de les següents equacions:

  • Quantitat: Quantitat de substància emesa a l'entorn
  • Perillositat: Perillositat intrínseca de la substància emesa (toxicitat, possibilitat d'acumulació, etc)
  • Extensió: Superfície afectada per la substància emesa
  • Qualitat del medi: es considera l'impacte i la seva possible reversibilitat
  • Població afectada: nombre estimat de persones afectades
  • Patrimoni i capital productiu: valoració de per exemple el patrimoni històric, infraestructura, activitat agrària, instal·lacions industrials, espais naturals protegits, zones residencials i de serveis, etc.

Atenent a les consideracions anteriors, es determinarà la gravetat de les conseqüències en funció dels següents criteris:

Taula 1. Criteris de quantitat

Quantitat (t)

4

Molt alta

> 500

3

Alta

50 – 500

2

Poca

5-49

1

Molt poca

< 5

Taula 2. Criteris de perillositat

Perillositat

4

Molt perillosa

> 500

3

Alta

50 – 500

2

Poca

5-49

1

Molt poca

< 5

Taula 3. Criteris d'extensió

Extensió

4

Molt extens

Radio > 1 km

3

Extens

Radio < 1 km

2

Poc extens

Emplaçament

1

Puntual

Àrea afectada

Quant a l'avaluació de receptors del risc la norma només dóna referència sobre els criteris relatius als receptors humans:

Taula 4. Criteris de receptors de risc. Població afectada

Població afectada

4

Molt alt

> 100 persones

3

Alt

50 – 100 persones

2

Sota

5 – 50 persones

1

Molt baix

< 5 persones

Seguint la metodologia elaborada per Protecció Civil pel que fa al control de riscos d'accidents greus es poden obtenir criteris relatius a qualitat del mitjà:

Taula 5. Criteris de receptors de risc. Qualitat del mig

Qualitat del mitjà

4

Molt alt

Espècies en perill d'extinció. Espècies sensibles

3

Alt

Espècies vulnerables

2

Sota

Espècies d'interès especial

1

Molt baix

Espècies sense categoria de protecció

Aquest tipus d'informació disgregada per províncies es pot obtenir de la pàgina web del Ministeri de Medi Ambient o del Banc de Dades de Biodiversitat de la Generalitat Valenciana.

Quant a afectació de patrimoni i capital productiu els criteris fan referència a béns immobles d'interès i activitats econòmiques relacionades directament amb el medi ambient i a infraestructures. Com a exemple es mostra una taula de la metodologia elaborada per Protecció Civil:

Taula 6. Criteris de receptors de risc. Patrimoni i capital productiu

Patrimoni i capital productiu

4

Molt alt

Béns d'interès cultural

3

Alt

Béns amb qualsevol altre tipus de categoria de protecció

2

Sota

 

1

Molt baix

Cap de les anteriors

Seguint aquesta metodologia, cada escenari pot presentar un valor mínim gravetat de 5 i un valor màxim de 20. Finalment el valor de gravetat obtingut, es corregeix previ al càlcul de risc, mitjançant assignació d'una puntuació d'1 a 5 a la gravetat de les conseqüències en cada entorn segons el barem de la taula següent:

Taula 7. Correcció del valor de gravetat

Valor

Valoració

Valor assignat

Crític

20-18

5

Greu

17-15

4

Moderat

14-11

3

Lleu

10-8

2

No rellevant

7-5

1

A continuació es mostra en forma de taula un exemple d'aplicació del càlcul d'estimació de les conseqüències:

Taula 8. Estimació de conseqüències. Entorn natural

ENTORN HUMÀ

Nº

Escenari de Risc

Quantitat

Perillositat

Extensió

Qualitat del mitjà

Gravetat

Valoració gravetat

M

P

I

Q

C=M+2P+I+Q

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Fugida d'oli de maquinària

1

2

1

2

8

2

2

Incendio Magatzem

1

3

3

2

12

3

3

Abocament fora de límits

2

2

2

2

10

2

 

Taula 9. Estimació de conseqüències. Entorn humà

ENTORN HUMÀ

Escenari de Risc

Quantitat

Perillositat

Extensió

Població afectada

Gravetat

Valoració gravetat

 

M

P

I

Q

C=M+2P+I+Q

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fugida d'oli de maquinària

1

2

1

1

7

1

 

Incendio Magatzem

1

3

3

3

13

3

 

Abocament fora de límits

2

2

2

1

9

2

 

Taula 10. Estimació de conseqüències. Patrimoni i capital productiu

ENTORN SOCIOECONÒMIC

Escenari de Risc

Quantitat

Perillositat

Extensió

Patrimoni

Gravetat

Valoració gravetat

 

M

P

I

Q

C=M+2P+I+Q

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fugida d'oli de maquinària

1

2

1

1

7

1

 

Incendio Magatzem

1

3

3

1

11

3

 

Abocament fora de límits

2

2

2

2

10

2

 

Estimació de la probabilitat

En tota anàlisi de riscos, cal considerar l'oportunitat de concurrència d'un esdeveniment. Per tant és necessari calcular la probabilitat dels escenaris d'accident analitzats.

Igual que ocorria amb l'estimació de les conseqüències, el mètode de càlcul pot ser quantitatiu o semiquantitatiu. Independentment de la tècnica utilitzada, l'organització ha d'assignar una probabilitat a cada succés iniciador.

El càlcul de probabilitats d'ocurrència d'accident es realitza a partir de la composició de les probabilitats dels successos bàsics recollits en l'arbre d'errors.

Els registres històrics d'incidents i accidents solen ser les dades més fiables per realitzar la millor estimació. També poden ser d'utilitat els registres de no conformitats i els parts de manteniment i / o neteja (canvi d'unions o de peces desgastades, neteja de fuites o vessaments, etc.).

En el cas que no es disposin de dades reals en la instal lació estudiada, la probabilitat es pot estimar seguint diversos criteris com:

  • Dades històriques del sector o activitat
  • Bases de dades d'històric d'accidents
  • Bibliografia especialitzada
  • Informació de fabricants, proveïdors, etc.

En tots els casos, la informació ha de ser contrastada i fiable, i s'han d'indicar les fonts de les estimacions realitzades.

Es poden reflectir tant valors de probabilitat com de freqüència de fallades o d'aparició de successos, ja que totes dues estan relacionades mitjançant funcions de distribució de probabilitat. Això permet la transformació d'un valor en un altre en funció de la necessitat d'aplicació.

Tenint en compte la metodologia proposada per la norma 150008:2008, es poden determinar valors de probabilitat semicuantitativos seguint els criteris establerts en la taula que es mostra a continuació:

Taula 11. Criteris de valoració de la probabilitat - freqüència

Valor

Probabilitat

Freqüència

5

Molt probable

Una vegada al mes

4

Altament probable

Una vegada al mes – Una vegada a l'any

3

Probable

Una vegada a l'any - Una vegada cada 10 anys

2

Possible

Una vegada cada 10 anys - Una vegada cada 50 anys

1

Improbable

> Una vegada cada 50 anys

A continuació es mostra en forma de taula un exemple de la freqüència d'aparició dels escenaris d'accident:

Taula 12. Estimació de la freqüència d'aparició d'escenaris d'accident

Escenari d'accident

Freqüència d'aparició

Fugida d'oli de maquinària

1 vegada cada 3 mesos

Incendio Magatzem

Més d'1 vegada cada 50 anys

Abocament fora de límits

1 vegada a cada 5 anys

Estimació del risc

Com s'ha comentat anteriorment, el producte de la probabilitat i la gravetat de les conseqüències anteriorment estimades permet l'estimació del risc ambiental.

Estimació del risc ambiental
Estimació del risc ambiental

En funció de l'estimació que s'hagi fet de la magnitud del risc, es poden donar tres possibles situacions:

1) El risc és intolerable i ha d'eliminar.
2) El risc és elevat i s'ha de reduir. D'acord amb la fórmula plantejada anteriorment, la reducció del risc pot enfocar de dues maneres diferents:
  • Disminució de la probabilitat de la conseqüència (exemples de mesures: invertir en seguretat, manteniment preventiu)
  • Reducció de la intensitat del dany una vegada que s'ha produït (exemple de mesures: mitjans de contenció d'abocaments, mitjans de protecció contra incendis)
3) El risc és baix, de manera que no cal emprendre mesures (exemple: risc per abocament accidental en una zona adequadament pavimentada i proveïda de cubeta de contenció).

A continuació es mostra en forma de matriu la distribució de riscos en funció dels valors de gravetat i probabilitat:

Matriu de distribució de riscos. Entorn Natural
Matriu de distribució de riscos. Entorn Natural.
Matriu de distribució de riscos. Entorn Humà
Matriu de distribució de riscos. Entorn Humà.
Matriu de distribució de riscos. Entorn Socioeconòmic
Matriu de distribució de riscos. Entorn Socioeconòmic

Aquesta matriu també permet avaluar la tolerabilitat de l'els riscos analitzats i jerarquitzar-los, la qual cosa permet establir prioritats a l'hora d'aplicar mesures preventives o de mitigació.

Hi ha algunes normatives com el RD 9 / 2005 de declaració de sòls contaminats, on apareixen dades quantitatives de definicions de situacions de risc acceptable en sòls.

S'adjunta un exemple d'utilització de la metodologia, per simplificar s'escull únicament la gravetat en l'entorn natural.

Imagen

Taula 13. Exemple d'utilització de la metodologia

Nº Escenari

Descripció d'escenari

Gravetat de l'entorn natural

Freqüència d'aparició

1

Fugida d'oli de maquinària

2

4

2

Incendio Magatzem

3

1

3

Abocament fora de límits

2

3

La disposició d'aquests escenaris en la matriu de distribució de riscos seria:

Matriu de distribució de riscos ambientals. Exemple d'utilització
Matriu de distribució de riscos ambientals. Exemple d'utilització.

Els escenaris d'accident E1 i E3, presenten un risc ambiental moderat, mentre que l'escenari d'accident E2 presenta un risc ambiental baix.

Aquesta matriu permet identificar riscos tolerables i intolerables, prioritzar els escenaris d'accident, establir objectius de millora i prendre accions immediates en cas que sigui necessari.

Les zones de risc alt o molt alt són zones de risc intolerable, no es pot treballar en aquestes condicions i és necessari prendre mesures costi el que costi. A les zones de risc mitjà o moderat, el risc és tolerable, encara que cal fer estudis i actuacions que permetin reduir el risc al mínim possible. Les zones de risc baix són zones segures on es poden treballar sense realitzar cap tipus de modificacions.

Freqüència de la realització d'estudis d'estimació del risc

La normativa aplicable no estableix la freqüència amb què realitzar l'anàlisi de riscos, però és evident que aquesta anàlisi ha d'estar actualitzat i ha de ser revisat periòdicament.

Cal tenir en compte que canvis en l'empresa deguts a utilització de noves matèries primeres, introducció de maquinària, canvis en processos de producció, etc poden deixar sense validesa l'anàlisi de riscos original.

En qualsevol cas, sempre que es produeixin canvis significatius en l'empresa, caldrà revisar l'anàlisi inicial.

Mesures de reducció de riscos

Les matrius de distribució de riscos segons els valors de gravetat i probabilitat permeten identificar i jerarquitzar els escenaris amb major incidència ambiental. Per tant, aquests escenaris han de ser l'objectiu prioritari de l'empresa en l'aplicació de mesures de prevenció i de mitigació.

Un cop seleccionats els escenaris sobre els quals es va a actuar, cal establir propostes de mesures de reducció de riscos que poden emmarcar-se en els següents àmbits:

  • Eliminació del risc
  • Reducció del risc
  • Reducció de la freqüència d'aparició de l'escenari d'accident

L'avaluació de les mesures i la selecció de les més adequades per a reduir els riscos ambientals serà una decisió que haurà d'estar fonamentada en criteris ambientals, tècnics, de seguretat i eficiència econòmica.

  • Els criteris ambientals, inclouen l'estimació de la reducció bé qualitativa o bé quantitativa del risc ambiental i les seves repercussions sobre l'empresa
  • Criteris tècnics i de seguretat. L'empresa haurà d'analitzar la possibilitat d'aplicació de les diferents mesures possibles amb els mitjans tècnics que disposa (maquinària, instal·lacions, etc) o que li ofereix el mercat
  • Criteris econòmics. L'empresa ha de determinar les inversions i despeses necessàries per a la implantació de les mesures i les repercussions que tindrà en l'empresa.

Després de l'estudi de les mesures de reducció de riscos, i la selecció de les més adequades, l'empresa ha d'establir un programa d'implantació i fixar uns objectius de prevenció / mitigació. El plantejament d'aquest programa pot incloure:

  • Codi i identitat dels escenaris d'accident
  • Descripció d'accions a prendre
  • Termini de consecució d'accions
  • Responsable a l'empresa
  • Recursos humans, tecnològics i financers per aconseguir les accions proposades

Per tal de garantir la implantació d'aquests objectius, detectar possibles desviacions (per causes pròpies de l'empresa o per causes alienes) i fer un seguiment és convenient establir també un pla de control a través d'indicadors.

Aquestes accions s'han de reflectir, per exemple a través de fulls de control per tal de comprovar els nivells d'indicador, les dates de control i el percentatge d'assoliment de l'actuació prevista.

A continuació es mostra un exemple de format per a l'elaboració de mesures de reducció de riscos.

Taula 14. Format per a l'elaboració de mesures de reducció de risc

Títol de mesura

 

Nombre de mesura

 

Descripció de mesura

(Accions a realitzar)

 

Recursos necessaris

(Humans, tècnics, econòmics)

 

Fites

(Etapes, període d'aplicació)

 

Indicadors de control

 

Responsable

 

Avaluació de la mesura

 

Selecció de la mesura Si - No

Reparació de danys

L'objectiu tant de la directiva com de la llei sobre Responsabilitat Ambiental, és la reparació dels danys causats al medi ambient, de manera que es mantingui la provisió de recursos naturals i de serveis ambientals.

La reparació dels danys implica retornar els recursos naturals danyats al seu estat inicial, per assolir aquest propòsit, s'han d'identificar el tipus, la quantitat, la durada i ubicació de les mesures reparadores necessàries.

Algunes comunitats autònomes, així com el Ministeri de Medi Ambient, disposen de models geogràfics en què es proporciona el valor econòmic total de cada punt del territori. Projectes com VANE (Valoració dels actius naturals d'Espanya) i el projecte MORA, persegueixen el mateix objectiu. Altres ordres ministerials com ara l'Ordre MAM 85/2008 té per objecte determinar els criteris tècnics per a la valoració dels danys ocasionats al domini públic hidràulic.

Hi ha tres tipus de mesures per a la reparació de danys ambientals: primàries, complementàries i compensatòries.

En les mesures de reparació primària, es restitueixen els recursos naturals i els serveis que aquests presten al seu estat bàsic, en el lloc on es va produir el dany. La reparació primària pot consistir en:

  • Eliminació, retirada o neutralització del dany
  • Contenció o neteja
  • Reposició o regeneració del recurs afectat, etc.

Quan no és possible retornar els recursos naturals al seu estat bàsic per mitjà de la reparació primària, o quan el temps o el cost necessari siguin desproporcionats en relació amb el benefici ambiental a obtenir, s'aplica la reparació complementària.

Per tal de compensar les pèrdues provisionals de recursos naturals o serveis de recursos naturals durant la recuperació, es poden, a més, aplicar reparacions compensatòries.

Tant les mesures compensatòries com les complementàries, consisteixen en la creació de recursos o serveis naturals que no existien abans de produir el dany ambiental. Aquestes mesures, també poden consistir en l'extensió de la reparació primària a serveis o recursos addicionals.

Empreses o entitats relacionades

Instituto Tecnológico Metalmecánico, Mueble, Madera, Embalaje y Afines

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

  • MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

    MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    12/09/2024

  • Newsletter Metal

    10/09/2024

Enllaços destacats

Nebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsIndustry LIVEEasyfairs Iberia - MetalMadridFundación FicobaAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizado

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis