Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El consumo aparente de la máquina-herramienta en España creció un 3,6 por ciento
La petita dimensió de les empreses espanyoles és un obstacle

El consum aparent de la màquina-eina a Espanya va créixer un 3,6 per cent

Ibon Linacisoro01/06/2006
El passat 28 d'abril, AFM, l'Associació de Fabricants de Màquines-Eina va celebrar la seva Assemblea General. Com és habitual, AFM convocar a la premsa abans de l'assemblea per presentar les dades més actuals del sector. En aquesta ocasió, a més, l'Assemblea va servir per fer pública la designació del nou president de AFM, Koldo Arandia, la jubilació del seu director general, Alberto Ortueta i l'ocupació per Xabier Ortueta d'aquest càrrec.
Alberto Ortueta (centre), director general d'AFM, va anunciar la seva jubilació a l'abril. Koldo Arandia (a la esquerra...
Alberto Ortueta (centre), director general d'AFM, va anunciar la seva jubilació a l'abril. Koldo Arandia (a la esquerra.) Va ser nomenat nou president de AFM i Xabier Ortueta (a la dreta.), Nou director general.
L'any 2006 ha arrencat amb dificultats per als fabricants de màquina-eina. No obstant això, encara que la situació no afecta per igual a tots, s'estan produint signes que apunten a una millora. "Si les coses segueixen així-va dir Koldo Arandia, nou President de AFM i Director Gerent de Ibarmia-la producció a finals del 2006 haurà estat bona i registrarà un increment d'entre el 5 i el 8 per cent. De tota manera, no podem tancar els ulls a la incertesa que es percep, amb una competència de països com Japó, Corea i Taiwan que preocupa perquè estan augmentant la seva capacitat productiva ".

Després d'un any 2004 en el qual només es van mantenir les xifres de l'any anterior i uns 2002 i 2003 de descensos significatius de la producció, el 2005 llança xifres positives.

El 2005 la captació de nous comandes per als fabricants espanyols de màquina-eina va créixer al voltant del 2 per cent, sumant-se a la millora en la cartera de comandes dels darrers mesos de l'any 2004.

Com a resultat de tot això, el 2005 la producció del sector en xifres definitives va créixer en un 10,1 per cent respecte a l'any anterior, arribant als 904.400.000 d'euros. Aquesta quantitat queda encara per sota de la màxima assolida pel sector el 2001 amb un total de 990 milions d'euros.

Imagen
Les exportacions el 2005 van representar el 55,1 per cent del total de la producció, aconseguint els 498.700.000 d'euros, un 19,4 per cent més que el 2004. La cobertura de les exportacions en relació a les importacions és d'un 109,5 per cent.

Els principals destinacions de l'exportació espanyola el 2005 van ser Alemanya, seguida de França, Itàlia, Mèxic, Portugal, Estats Units, la Xina i el Brasil.

El consum aparent de la màquina-eina a Espanya va créixer un 3,6 per cent, fins als 861.500.000 d'euros. Les vendes del sector en aquest mercat han crescut en un 0,4 per cent.

Aquestes xifres positives del sector el 2005 no amaguen les dificultats i deteriorament dels resultats econòmics per a les empreses, que han vist reduïts els seus marges comercials, pels increments de costos en matèries primeres i energia, al costat d'una inflació de preus que duplica en els últims anys la mitjana dels països més competitius de la UE. D'altra banda, s'han notat els efectes de la deslocalització d'empreses i de les dificultats del sector de l'automòbil a Europa i Estats Units. En aquesta tessitura, es dóna la circumstància que enfront d'empreses que han vist consolidada la seva marxa, altres han patit serioses dificultats fins al punt de veure compromesa la seva viabilitat futura.

En els altres països de la Unió Europea aquesta millora relativa va començar a notar-se a la segona meitat de l'any 2004 i es va confirmar el 2005. Les previsions per als quinze països europeus que integren CECIMO xifren entorn del 7 per cent l'augment de producció en 2005 i en un 13 per cent la millora de les exportacions.

Pla estratègic fins al 2010

Amb l'objectiu de millorar de forma contínua la competitivitat del sector, l'estratègia de AFM es centra en incrementar els esforços i mitjans en les línies d'actuació prioritàries establertes en el Pla Estratègic de AFM 2005-1910, entre les quals cal destacar les següents:

Internacionalització del sector, Innovació Tecnològica i Millora de Producte (destaca el projecte CENIT), Millores en Gestió i Organització de l'Empresa,

Innovació i desenvolupament

La participació de AFM-INVEMAR en els projectes i iniciatives relacionats amb la innovació i el desenvolupament tecnològic de la màquina-eina ocupen un lloc rellevant en l'estratègia de R + D del sector, tant en l'àmbit internacional, com a través de les iniciatives de promoció i participació en projectes tecnològics de l'Administració central espanyola i d'Institucions autonòmiques:

Entre els nombrosos projectes de R + D presentats davant les administracions públiques (Next, Mantys, Manufuture, Prolima i Zenit), de competència central o autonòmica, es pot destacar el macroprojecte anomenat Cenit, presentat al CDTI, el desembre de 2005 i aprovat el passat 21 de març de 2006. CENIT impulsaria un salt tecnològic sense precedents en el sector espanyol de màquina-eina. El sector de la màquina-eina i en concret un consorci de 22 empreses liderat per Nicolás Correa, que representen més del 60 per cent de la producció del sector, s'han posat d'acord per preparar aquest projecte sobre "Tecnologies avançades per als equips i processos de fabricació del 2015: e-suficient; E-gica; e-màquina (EEE) ".

Aquestes 22 empreses compten amb un total de 17 organismes d'investigació per a treballar en quatre línies principals:

• Eco-màquina (líder: Nicolás Correa)

• E-màquina - màquines intel ligents

(Líder: Fagor Automation)

• Nous processos (líder: Etxe-tar)

• Precisió i productivitat (líder: Danobat).

Augmentar la mida d'empresa

Com ja s'ha assenyalat en altres ocasions des de AFM, la dimensió de les empreses espanyoles que fabriquen màquines-eina és un obstacle que s'ha de superar. Aproximadament un 50 per cent de les empreses són de caràcter familiar. Les fusions, poc probables, com la de Nicolás Correa amb Anayak produïda el 2005, es veuen amb bons ulls des de AFM. Però hi ha moltes altres accions possibles que es poden fer conjuntament, fins i tot entre competidors: comprar, investigar, assistències tècniques, exposició en fires ... Koldo Arandia es va referir fins i tot a la participació d'entitats financeres per avançar en el factor dimensió, citant l'entrada d'aquestes entitats en els capitals de les empreses com un exemple possible.

Aquesta és la línia d'acció en la que cal perseverar per augmentar la mida mitjana de les empreses, el que ajudarà a superar els reptes competitius.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Fabricantes de Máquinas-herramienta, Accesorios, Componentes y Herramientas, AFM
Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial
Danobat, S.Coop.
Fagor Automation, S.Coop.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

  • MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

    MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    05/09/2024

  • Newsletter Metal

    03/09/2024

Enllaços destacats

Nebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsFundación FicobaAMB24Industry LIVEEasyfairs Iberia - MetalMadridAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizado

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis