Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a España da la talla en el reciclado mecánico, pero no en el energético
Conclusions de la jornada “Sostenibilitat, Reciclat i Valorització dels Plàstics”

Espanya dóna la talla en el reciclat mecànic, però no en l'energètic

13/12/2012
El passat 20 de novembre Cicloplast i Aimplas van organitzar a València la jornada “Sostenibilitat, Reciclat i Valorització dels Plàstics”, en la qual representants de la indústria, entitats del sector i institucions van debatre sobre la realitat actual dels plàstics al final de la seva vida útil i les diferents opcions per canalitzar els residus plàstics. Inaugurada per Jaime Pujol i Víctor Zapata, presidents d'Aimplas, i Cicloplast respectivament, i pel secretari autonòmic d'Economia, Indústria i Comerç de la Generalitat Valenciana, José Monzonis, la jornada va tenir un gran acolliment entre els professionals del sector. “El paper dels plàstics i el seu reciclat en el debat europeu sobre l'eficiència dels recursos” va ser el tema inaugural, presentat per Helmut Maurer, del Departament de Residus, DG Medi ambient de la Comissió Europea. La resta de la jornada es va dividir en tres sessions: Ecodiseño, sostenibilitat i estalvi de recursos (moderada pel periodista Carlos Chacón), El valor dels plàstics al final de la seva vida útil (moderada pel director de Plàstics Universals / Interempresas, Ibon Linacisoro) i Casos pràctics de nous mercats de plàstic reciclat (moderada pel periodista de Canal 9 Abel Campos). Les conclusions, que publiquem íntegres a continuació, van ser a càrrec de Teresa Martínez, Directora General de Cicloplast.
(d'izda. a dta.). Jaime Pujol (Aimplas), José Monzonis (Generalitat i Víctor Zapata (Cicloplast), en la inauguració
(d'izda. a dta.). Jaime Pujol (Aimplas), José Monzonis (Generalitat i Víctor Zapata (Cicloplast), en la inauguració.

1. El plàstic és un material fascinant, ens deia el Dr. Maurer a primera hora del matí. Però els nostres hàbits de comportament amb el plàstic són millorables. Evitar el ‘littering’ per exemple és una de les nostres assignatures pendents encara. I solament podrem combatre-ho amb educació i sensibilització.

Moment de la presentació de SP Berner, en la segona sessió moderada per Ibon Linacisoro
Moment de la presentació de SP Berner, en la segona sessió moderada per Ibon Linacisoro.

2. En una economia sostenible i circular en la qual producte, recurs i residu són el mateix, l'enfocament de cicle de vida i la intel·ligència ecològica són les úniques eines serioses i completes per mesurar i reduir els impactes ambientals.

3. Des d'Ecoembes liderem a Europa el grup de 34 països que treballa per l'ecodiseño dels envasos. En matèria de reciclat de plàstics, Espanya ha complert, i fins i tot superat, els objectius de les successives Directives europees i Lleis nacionals. I la Comunitat Valenciana ha contribuït, decisivament, a això.

4. Estem en la mitjana europea de reciclat de material (26%) però encara tenim un ampli recorregut en aplicacions d'alt valor afegit, on algunes empreses i, a més espanyoles, ja estan oferint productes molt singulars a partir de plàstic reciclat des de l'ecoinnovació.

Teresa Martínez (directora general de Cicloplast) i José Antonio Costa (director general d'Aimplas)
Teresa Martínez (directora general de Cicloplast) i José Antonio Costa (director general d'Aimplas).

5. Per reciclar encara més plàstic, el camí de futur ja està traçat amb exemples molt concrets d'iniciatives voluntàries del propi sector de plàstics com és el compromís Vinyl Plus, a més de projectes d'investigació que s'estan realitzant a Espanya, amb la participació molt activa d'Aimplas i Cicloplast, per cert.

6. D'altra banda, el nostre índex de reciclat energètic per als plàstics (20%) està molt per sota del nivell d'altres països europeus (>50%). No podem ni hem de seguir enterrant energia. Energia que equival al 1% de la producció d'electricitat a Espanya. Altres països europeus amb majors recursos energètics que nosaltres aprofiten al màxim l'oportunitat de valor que els ofereixen els seus residus.

Temors infundats a l'ús de CSR en cementeras i taxes d'abocament molt baixes són dos dels principals obstacles a superar.

7. La indústria de plàstics a nivell europeu s'ha plantejat l'objectiu zero plàstics en abocador en el 2020. Això solament podrà aconseguir-se si apliquem un enfocament integral que combini, adequadament, el reciclat material i l'energètic. Per a això és necessari l'esforç i la voluntat de tots. Tant des de l'àmbit empresarial com del polític i social. Si ho complim, millorem el nostre medi ambient però també, contribuirem a la recuperació econòmica del nostre país.

8. Si arribéssim a Europa al 70% de reciclat mecànic en el 2020 el creixement en l'ocupació seria d'aproximadament 160.000 persones.

Es van complir les previsions d'assistència
Es van complir les previsions d'assistència.

9. El futur de la indústria i del nostre estat del benestar depèn de l'ús sostenible que fem dels nostres recursos, inclosos els recursos energètics. La indústria de plàstics juga un paper clau, perquè contribueix a l'eficiència dels recursos en moltes de les seves aplicacions.

10. Necessitem nous models de negoci, nous models de creixement, productes més intel·ligents i de major valor afegit. Però sobretot, necessitem recuperar un dels nostres valors culturals més clàssics, el principal que ens ha caracteritzat sempre i que un dels nostres industrials més il·lustres ens ha recordat avui: la passió.

Empreses o entitats relacionades

AIMPLAS - Instituto Tecnológico del Plástico
Cicloplast, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • VOLLMER VHybrid 260

    VOLLMER VHybrid 260

  • MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

    MonoThread – SFSE y SGF: Roscado con precisión

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Metal

    12/09/2024

  • Newsletter Metal

    10/09/2024

Enllaços destacats

Nebext - Next Business Exhibitions, S.L. - Advanced Machine ToolsAspromec - Asociación de profesionales para la competitividad del mecanizadoIndustry LIVEFundación FicobaEasyfairs Iberia - MetalMadrid

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis