Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Madrid acoge con éxito la quinta edición del Academia Day de Zwick Roell Group
La trobada va comptar amb l'assistència del president de la companyia, Dr. Jan Stefan Roell

Madrid acull amb èxit la cinquena edició de l'Acadèmia Day de Zwick Roell Group

David Muñoz23/04/2014

L'Escola Superior de Ciències Experimentals i Tecnologia (Escet) de la Universitat Rei Juan Carlos de Madrid, va acollir el passat 9 d'abril la cinquena edició de l'Acadèmia Day de Zwick Roell Group, fabricadora de referència mundial en matèria d'equips i sistemes d'assaig. Després de les tres primeres edicions celebrades en diferents universitats d'Alemanya i una quarta organitzada a la Universitat de Mánchester (Regne Unit), aquesta trobada, l'objectiu pansa de la qual per fomentar l'intercanvi d'informació entre la indústria i l'àmbit acadèmic, va gaudir a Madrid d'un gran acolliment, amb ponents de talla internacional. La jornada va explicar a més amb l'atractiu afegit de ser l'escenari triat per al lliurament dels Zwick Science Awards 2013, que reconeixen els millors treballs en recerques sobre assaig mecànic de materials.

Per a la cinquena edició de l'Acadèmia Day de Zwick Roell Group es va escollir com a tema general 'Mechanical testing of lightweight materials', el qual va despertar un gran interès a tenor de la gran afluència de persones que van omplir l'Aula Magna de l'Escola Superior de Ciències Experimentals i Tecnologia (Escet) de la Universitat Rei Juan Carlos.

Vesteixi general dels assistents a la cinquena edició de l'Acadèmia Day de Zwick Roell Group

Vesteixi general dels assistents a la cinquena edició de l'Acadèmia Day de Zwick Roell Group.

La inauguració de la jornada va comptar amb la destacada presència del rector de la Universitat Rei Juan Carlos, el professor Fernando Suárez, qui reconeixia l'èxit de convocatòria que ha tingut aquesta cinquena edició de l'Acadèmia Day i l'honor que suposava per a aquest centre acollir una trobada com aquest el qual posa en valor la relació indústria-universitat.

En l'acte de benvinguda també van estar presents el professor Alejandro Ureña, catedràtic del Departament de Ciència i Enginyeria de Materials (Dcim) i responsable del Grup de Recerca en Materials Composts Avançats i Nanocomposites, i Imma Pascual, gerent de Zwick Ibèrica, tots dos coorganizadores d'aquestes jornades, els quals van agrair la presència de tots els assistents. També es va tenir l'honor de comptar amb l'assistència del CEO de Zwick Roell Group, Dr. Jan Stefan Roell, qui a més de felicitar a l'organització per aquest cinquè Acadèmia Day, va fer un petit resum de què és i a què es dedica el grup que presideix.

Amb uns orígens que es remunten a l'any 1876, Zwick Roell s'ha consolidat amb el temps com el gran referent mundial en la fabricació i venda d'equips i sistemes d'assajos, amb una facturació benvolguda per aquest any de 211 milions d'euros. A més dels assajos estàndard –tracció, compressió i flexió–, amb les màquines d'assajos de materials de Zwick, també es poden realitzar assajos multiaxiales, tals com a assajos de tracció biaxials i assajos de torsió, entre uns altres.

A dia d'avui, les principals destinacions dels equips i sistemes d'assaig Zwick són el sector del metall (24%), l'àmbit acadèmic (19%), l'automoció (17%) i el sector del plàstic (11%), tenint com un dels valors suprems del seu treball “la innovació”. El seu objectiu: subministrar equips d'assajos que puguin proporcionar mesuraments "veritables i precises".

Un cartell de grans professionals

La cinquena edició de l'Acadèmia Day de Zwick Roell Group va comptar amb un cartell de luxe, format per professors de prestigi internacional relacionats amb la recerca de materials lleugers. En primer lloc, el professor Joaquín Rams, director del Departament de Ciència i Enginyeria de Materials de la Universitat Rei Juan Carlos va fer un repàs per les línies de recerca en les quals està treballant aquest departament així com per les diferents instal·lacions amb les quals expliquen en aquesta universitat per poder desenvolupar tots aquests treballs (equipades en molts casos amb sistemes Zwick).

Acte d'inauguració. D'esquerra a dreta: professor Alejandro Ureña, catedràtic del Dcim de la Universitat Rei Juan Carlos, Dr...

Acte d'inauguració. D'esquerra a dreta: professor Alejandro Ureña, catedràtic del Dcim de la Universitat Rei Juan Carlos, Dr. Jan Stefan Roell, CEO de Zwick Roell Group, professor Fernando Suárez, rector de la Universitat Rei Juan Carlos, i Imma Pascual, gerent de Zwick Ibèrica.

Posteriorment, el professor Alejandro Ureña, responsable del grup de recerca en Materials Compostos Avançats i Nanocomposites a la Universitat Rei Juan Carlos, va desenvolupar els últims avanços que ha aconseguit el seu equip d'investigadors en matèria de monitoratge de la salut estructural dels materials, especialment en composites per a aplicació en el sector aeronàutic.

El professor Federico París, catedràtic de la Universitat de Sevilla i responsable del grup de recerca de Elasticitat i Resistència de Materials, va desenvolupar el tema dels assajos mecànics per a grans estructures fabricades amb materials composts, cridant l'atenció durant la seva intervenció en l'imparable creixement que tenen aquests materials en la fabricació dels nous avions: en l'Airbus A 330 un 11%, en l'A 380 un 25% i en l'A 350XWB, un 53%.

A continuació, el professor José Manuel Torralba, director adjunt de l'Institut Imdea Materials i catedràtic de la Universitat Carlos III de Madrid, va desenvolupar els últims avanços assolits en un material tan lleuger com és el magnesi, descrivint algunes de les seves propietats mecàniques i les proves que es realitzen per vetllar pel bon estat de la seva estructura.

Joaquín Rams, director del Departament de Ciència i Enginyeria de Materials de la Universitat Rei Juan Carlos

Joaquín Rams, director del Departament de Ciència i Enginyeria de Materials de la Universitat Rei Juan Carlos.

Després de la pausa del cafè, va anar el torn per al professor Josep Costa, catedràtic de la Universitat de Girona, president de l'Associació Espanyola de Materials Composts (Aemac) i director d'Amade, un grup de recerca i centre de transferència tecnològica en el qual s'integren investigadors dels departaments d'Enginyeria Mecànica i de la Construcció Industrial (Emci) i de Física. Durant la seva intervenció va donar informació detallada sobre com reconsiderar els mètodes d'assaig en la caracterització de la tenacitat a fractura interlaminar en materials composts laminatges.

El Dr. Robert Böhm, de l'Institut d'Enginyeria de Materials Lleugers i Tecnologia de Polímers (ILK) de la Universitat de Dresden (Alemanya), va descriure en la següent intervenció com realitza el seu departament la caracterització de danys en materials composts reforçats amb teixits d'altes prestacions mecàniques.

I, finalment, el professor Richard Dashwood, de la Universitat de Warwick (Regne Unit), va aprofundir durant la seva presentació, en l'aplicació d'assajos mecànics per a la fabricació de vehicles lleugers.

Federico París, responsable del grup de recerca de Elasticitat i Resistència de Materials de la Universitat de Sevilla...

Federico París, responsable del grup de recerca de Elasticitat i Resistència de Materials de la Universitat de Sevilla.

Lliurament dels Zwick Science Awards 2013

La cinquena edició de l'Acadèmia Day de Zwick Roell Group va incloure el lliurament dels Zwick Science Awards 2013, així com de la prestigiosa Medalla Paul Roell. A través d'aquests guardons Zwick vol reconèixer anualment els treballs més innovadors en el camp dels assajos de materials. Els premiats en aquesta ocasió han estat:

  • Primer premi i Medalla Paul Roell: Depruba Lahiri, de l'Institut Hindú de Tecnologia (IIT), Roorkee-Índia, pel treball titulat: ‘Carbon nanotubes: How strong is their bond with the substrate?’
  • Segundo premio: Beth Mortimer, de la Universitat d'Oxford (Regne Unit), pel treball ‘Forced Reeling of Bombyx mori silk: separating behavior and processing conditions’.
  • Tercer premi: Javier G. Fernández, de l'Escola d'Enginyeria i Ciències Aplicades d'Harvard (EUA), pel treball ‘Unexpected strength and toughness in Chitosan-Fibroin laminates inspired by insect cuticle’.
  • Quart premi: Jochen Hempel, de la Universitat de Friburg (Alemanya), pel seu treball titulat ‘SAW Strain Sensors: High precisió strain sensitivity investigation of xip-level'.

Tots ells van poder presentar al públic assistent les línies principals dels seus respectius treballs.

Imagen
Foto de grup amb els premiats i lliurament de la Medalla Paul Roell
Foto de grup amb els premiats i lliurament de la Medalla Paul Roell.

La cinquena edició de l'Acadèmia Day es va tancar, després del menjar, amb una visita guiada pels laboratoris amb els quals explica el departament de Ciència i Enginyeria de Materials de la Universitat Rei Juan Carlos

Dr. Jan Stefan Roell, CEO de Zwick Roell Group
Dr. Jan Stefan Roell, CEO de Zwick Roell Group.

Entrevista a Dr. Jan Stefan Roell, CEO de Zwick Roell Group

Imagino que, com a màxim responsable de la companyia, està satisfet per l'èxit d'aquesta cinquena edició de l'Acadèmia Day de Zwick Roell Group…

Sí, per descomptat, estic realment content per com ha resultat aquesta edició. En primer lloc, perquè està ben organitzada; en segon lloc, per la meravellosa ubicació que s'ha escollit; i en tercer lloc perquè sempre resulta molt interessant escoltar els treballs de recerca que s'estan realitzant en diferents camps relacionats amb estructures i materials lleugers.

Aquesta és la cinquena edició de l'Acadèmia Day de Zwick Roell Group. Les tres primeres es van celebrar a Alemanya, l'any passat es va fer en Mánchester i aquest any han triat Madrid. Quins són els principals objectius que es van marcar a l'hora de llançar aquest esdeveniment?

L'objectiu principal és proporcionar als investigadors una plataforma en la qual donar a conèixer els seus treballs i com empren en ells els equips d'assaig de materials. A més, reforcem aquesta trobada amb el lliurament dels nostres Premis, els quals suposen per als investigadors una motivació extra a l'hora de competir per aconseguir aquest reconeixement.

Dins de la presència global de Zwick Roell Group, quina importància té per a Vostès el mercat espanyol?

Com bé sap, el mercat espanyol ha travessat una difícil situació durant els últims anys, hagut d'en bona part a la caiguda soferta per la seva indústria. Però nosaltres no estem al mercat amb la intenció de buscar resultats a curt termini, sinó per consolidar la nostra presència per a les properes dècades. És a dir, nosaltres treballem amb vista al llarg termini, i per això seguim invertint en aquest país i seguim consolidant els nostres clients, tant amb empreses espanyoles com amb empreses foranes que tenen bases a Espanya. De totes maneres, sóc positiu i penso que Espanya està ja en el camí de la recuperació i Zwick Roell Group està preparat per augmentar la seva presència en aquest mercat.

Podria donar-nos algunes dades de Zwick Roell Group per fer-nos una idea de la dimensió aconseguida ja per la companyia?

Som un grup amb una plantilla d'unes 1.200 persones i els nostres ingressos estan aproximadament entre els 200 milions d'euros (l'objectiu per 2014 és aconseguir els 211 milions d'euros). Produïm a Alemanya (majoritàriament), Àustria i Anglaterra, i venem i donem suport al nostre producte en pràcticament totes les parts del món.

Finalment i com a resum, com veu el futur de Zwick Roell Group a Espanya i en la resta del món?

L'actual situació és molt millor que la que anticipàvem, per la qual cosa la companyia està creixent fortament durant aquest 2014. A mitjà termini, crec que, a causa de la cada vegada major necessitat del mercat d'estalviar en material i de comptar amb materials d'alta qualitat, s'està obrint un alt potencial de desenvolupament per a nosaltres a nivell mundial. Per tant, sóc molt optimista de cara a l'evolució del Grup en els propers mesos.

I respecte a Espanya, com li deia anteriorment, penso que el pitjor ja ha passat i que hi ha moltes iniciatives per desenvolupar. Els espanyols poden estar orgullosos de com han encarat aquesta difícil situació del mercat. A més, des del meu punt de vista, la gent jove a Espanya, a causa de l'alt nivell de desocupació que encara existeix, està molt motivada per seguir evolucionant, i aquest és un punt al seu favor. Com també ho és l'enorme potencial que té aquest país a l'hora de treballar i col·laborar amb Sud-amèrica, on hi ha països que ja estan experimentant un alt creixement.

Imma Pascual, gerent de Zwick Ibèrica
Imma Pascual, gerent de Zwick Ibèrica.

Entrevista a Imma Pascual, gerent de Zwick Ibèrica

Què destacaria d'aquesta cinquena edició de l'Acadèmia Day de Zwick Roell Group?

Sobretot que ha estat un acte amb un gran suport acadèmic. El fet que la Universitat Rei Juan Carlos hagi estat molt implicada en la seva organització, fins al punt que ha estat inaugurada pel seu propi rector, li ha donat un nivell molt alt.

Per a nosaltres ha estat un plaure poder acollir a Espanya aquesta cinquena edició, després de les tres primeres celebrades a Alemanya i l'anterior d'Anglaterra. Optem tres candidats a l'organització d'aquesta cinquena edició (França, Suïssa i Espanya) i al final van confiar en nosaltres.

Per què van triar com a temàtica per a aquesta edició ‘assajos mecànics de materials lleugers’?

Va ser una selecció compartida entre el professor Alejandro Ureña, coorganizador d'aquesta jornada, i nosaltres. Els materials composts són un tipus de materials lleugers però no volíem focalitzar-nos únicament en aquells. Buscàvem ampliar el ventall de l'audiència i de les possibles aplicacions. De fet, durant les diferents ponències també s'han tocat altres materials com pot ser el magnesi i altres aplicacions diferents a les tradicionals del sector aeroespacial.

Quin paper juga Zwick en les recerques amb materials lleugers?

Zwick, en tot el relacionat amb proves de materials lleugers, i més especialment en materials composts, sempre ha estat a l'avantguarda. Per exemple, en els últims anys ha desenvolupat el seu model de màquina Allround, una solució modular molt eficaç de 100 i 250 kN. Una única màquina cobreix 20 tipus diferents d'assaig i 100 normes.  També permet acoblar una càmera de temperatura disponible per a un rang entre -70 i +250 °C.

D'aquesta manera, a més dels assajos de tracció, compressió i flexió habituals, també es poden realitzar assajos bastant més complexos com són la determinació de la resistència al cisallament interlaminar (ILSS) fins al cisallament per solapamiento, passant per l'assaig de cisallament d'entalladura en V. A aquests, s'afegeixen els assajos de tenacitat al trencament i de compressió estàtics per al mesurament de la resistència residual, després de predañar una proveta de forma sistemàtica (Compression After Impact).

Fins i tot es poden combinar els mètodes 'carrega final' i 'càrrega de cisallament', de manera que, a elevats nivells de resistència de compressió per una millor distribució de la compressió, es puguin generar valors de trencament definits i, amb això, vàlids. Aquesta solució, coneguda com Hydraulic Composites Compression Fixture (HCCF), també és aplicable per a assajos de compressió amb entalladura (open hole compression, filled hole compression), segons AITM 1-0008.

Quina importància té l'àmbit acadèmic en la labor de Zwick?

És el nostre segon mercat més important, només per darrere de la indústria del metall. És en l'àmbit acadèmic on neixen molts dels nous materials i on comencen les primeres necessitats d'assaig. Per tant, la base de Zwick és saber què està passant en aquest àmbit, en quines línies s'està investigant, per poder treure al mercat noves solucions que puguin atendre aquestes necessitats.

Treballem molt prop de l'àmbit acadèmic, ajudant-los en tot allò que requereixin per a la seva activitat. De fet, per posar-li un exemple, disposem d'una versió del nostre programari testXpert amb un mòdul educacional que els oferim gratuïtament perquè puguin realitzar d'una forma òptima els seus assajos i poder connectar fins i tot una màquina d'assajos virtual que poden utilitzar els estudiants en la seva formació.

Considera que s'han vist molt afectades les recerques acadèmiques amb la crisi econòmica que sofreix Espanya?

La veritat és que sí. Si mirem el nivell d'inversió que està fent el Govern en l'àmbit acadèmic, en les seves partides de recerca aquest és un dels sectors més afectats. Segueix havent-hi inversions però no al mateix nivell que en 2007.

En quines aplicacions tenen, a dia d'avui, una major presencia els equips de Zwick?

Els nostres tres grans sectors són Metall, Plàstic i Automoció. Tenim una important presència en la indústria, i especialment tingui en compte que els grups d'empreses alemanyes, que ja que han treballat des dels seus orígens amb Zwick, quan transfereixen la producció a Espanya, volen realitzar els assajos  amb la mateixa qualitat que ho fan al seu  país, en el qual som clarament capdavanters de mercat.

Quins elements diferencials destacaria del producte i del servei de Zwick?

En primer lloc, que Zwick és una empresa alemanya que sempre empra la més alta tecnologia. A més, és una companyia que sempre s'ha caracteritzat per estar molt prop dels seus clients, oferint un accés total al coneixement dels experts. Expliquem, per exemple, amb un laboratori d'assajos, totalment disponible per a aquells clients que tenen dubtes sobre quina màquina utilitzar o quina capacitat necessita.

Organitzem demostracions per a clients, fórums anuals com la 23 edició de testXpo on es mostren prop de 250 màquines d'assajos… L'accessibilitat a tot el personal de Zwick és màxima, inclòs al seu president com s'ha demostrat en aquest Acadèmia Day.

Què futur li espera a Zwick Ibèrica?

Creo sincerament que hem fet una gran labor per donar-nos a conèixer encara més al nostre mercat durant aquests últims anys. A aquest esdeveniment, per exemple, han vingut 40 persones que no coneixíem prèviament. El nostre objectiu és, per tant, augmentar la nostra presència i volum de negoci en diferents àmbits i aplicacions, de la mà dels nostres clients.

Professor Alejandro Ureña, responsable del grup de recerca en Materials Composts Avançats i Nanocomposites de la Universitat Rei Juan Carlos...

Professor Alejandro Ureña, responsable del grup de recerca en Materials Composts Avançats i Nanocomposites de la Universitat Rei Juan Carlos.

Entrevista al professor Alejandro Ureña, responsable del grup de recerca en Materials Compostos Avançats i Nanocomposites de la Universitat Rei Juan Carlos

Què suposa per al seu Departament l'haver acollit la 5ª edició de l'Acadèmia Day de Zwick Roell Group?

Sens dubte, és una gran oportunitat per poder ajuntar professionals del món de la indústria, de la universitat i dels centres de recerca, analitzant en aquesta ocasió una problemàtica d'interès com és l'anàlisi i el comportament mecànic dels materials lleugers, fonamentalment per al transport (aeronàutic, automòbil...). A més, en incloure el lliurament dels Zwick Science Awards 2013, permet explicar també amb joves investigadors que estan en formació i que són el futur de nostra R+D a nivell europeu.

Entenc, per tant, que el balanç que fan d'aquesta trobada des de la Universitat Rei Juan Carlos és molt positiu, no és així?

Per descomptat. Aquesta és la primera vegada que s'ha fet l'Acadèmia Day de Zwick Roell Group a Espanya i la veritat és que ha estat tot un èxit. Es va proposar la nostra candidatura, que va ser lluitada amb altres universitats de prestigi que també volien acollir aquest esdeveniment, i al final la nostra universitat ha tingut el plaure de poder coorganitzar-la.

Quina relació manté el seu departament de Composites Avançats i Nanocomposites a la Universitat Rei Juan Carlos, amb Zwick?

Podríem definir-la com una relació doble. D'una banda, és una relació comercial perquè Zwick ens subministra alguns equips i tècniques d'assaig que utilitzem en les nostres línies de recerca. I per l'altre, és una relació de col·laboració en la difusió de les activitats de R+D+i que desenvolupem, a través de l'organització conjunta d'aquest tipus d'esdeveniments i jornades, del patrocini de les nostres pròpies activitats de recerca, el préstec d'equipament… Aquest és, sens dubte, un bon exemple de col·laboració indústria-universitat.

Finalment, podria resumir-nos a què es dedica el seu Departament?

La Universitat Rei Juan Carlos compta amb un Departament de Ciència i Enginyeria de Materials, que a més de ser el responsable de la formació acadèmica dels titulats de Grau i Postgrau en les assignatures relacionades amb el processament, el comportament i l'estructura dels materials; també desenvolupa la principal activitat de R+D+i en Ciència i Enginyera de Materials que té lloc a la Universitat. Dins del Departament, s'investiguen aspectes relacionats amb la fabricació de materials compostos avançats, l'aplicació de la nanotecnologia en el desenvolupament de materials, el recobriment i tractament  superficial de materials per a la millora del seu comportament enfront de corrosió i desgast, la soldadura i unió de materials, el processament d'aliatges lleugers (alumini i magnesi) i altres temes de recerca aplicada on és necessari l'optimització del comportament en servei dels materials.  Dins del Departament, existeix un grup d'investigadors que jo coordino  especialitzat en el camp dels materials composts avançats. El nostre principal objectiu és resoldre la problemàtica de la fabricació i el comportament en servei de materials compostos estructurals, que s'apliquen fonamentalment en el transport i la generació d'energia, alhora que s'aporta comportament multifuncional mitjançant la incorporació de nanomateriales (nanotubos de carboni, grafeno, etc). L'avanç en el desenvolupament d'aquests nous materials permetrà ser més eficient en els sectors abans indicats, la qual cosa contribuirà a aconseguir alguns dels reptes que la nostra societat persegueix relacionats amb aconseguir sistemes de transport o energia més nets i eficients.

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Laboratorios

    16/07/2024

  • Newsletter Laboratorios

    18/06/2024

Enllaços destacats

Pharmalog

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

Entrevista a Optimiza

“Nuestros expertos son capaces de diseñar, asesorar y apoyar proyectos de desarrollo de nuevos materiales o recubrimientos”

OTRAS SECCIONES

Serveis