Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Construcción de una cubierta ecológica extensiva
La configuració de les ciutats en recintes cada vegada més compactes, ha reduït de forma dràstica els espais verds

Construcció d'una coberta ecològica extensiva

27/02/2002

El Grup Burés, dins de la seva línia d'investigació i desenvolupament ha prestat amb aquest projecte especial interès a la implantació de zones verdes en el nostre entorn urbà a través de cobertes ecològiques, com poden ser terrats d'edificis industrials, de cases, de blocs de pisos, de zones comunitàries, sobre aparcaments i sobre vies de trànsit cobertes, adaptant les tècniques de construcció i disseny a les nostres condicions climàtiques, com a única manera d'assegurar la viabilitat i èxit del projecte.

La tendència a l'aprofitament urbanístic de la major part del terreny deixa poc marge a les zones d'esbarjo i esplai de les grans urbs. Es tendeix a construir costat amb costat deixant per a l'últim acabat la creació d'un reducte de naturalesa, en ocasions suficient però en la major part dels casos no.

Submergits dins d'aquesta tendència ens trobem amb la necessitat de crear noves zones on la naturalesa pugui instaurar-se i on puguem gaudir d'ella allunyats de l'entorn purament urbà que ens envolta. Habilitant zones moltes vegades en desús i aportant alternatives a l'embellecimiento dels espais, creiem en la implantació de sistemes biològics i naturals. Es poden trobar diferents exemples de llocs on instaurar una zona verda com a terrats d'edificis industrials, de cases, de blocs de pisos, de zones comunitàries, sobre aparcaments i sobre vies de trànsit cobertes.

Encara que a les ciutats és on aquest fenomen és més necessari, no hem de limitar el seu abast. La seva aplicació pot estendre's a tots els hàbitats (urbans, rurals, costaners, litorals) perquè els seus avantatges traduïts en estalvis energètics, conservació i augment del nivell de vida són necessaris en tots els àmbits.

Aquest moviment àmpliament instaurat i consolidat en molts països europeus com Alemanya i Suïssa, està entrant de forma tímida al nostre país. Gran part de les experiències que ens arriben procedeixen d'aquests països. Encara que aporten informació i base, no deixen de ser zones molt diferents climàticament a les nostres d'ambient mediterrani. Aquest fet fa que sorgeixi la necessitat d'adaptar les tècniques de construcció i disseny a les nostres condicions com a única manera d'assegurar la viabilitat i èxit del projecte.

Per aquest motiu Burés S.A. ha volgut iniciar una línia de recerca i desenvolupament dins d'aquest camp, partint de principis de jardineria bàsics (els quals no deixen de ser pilars importants en el coneixement) que aplicats als nous corrents i tècniques donen com resultat la creació de sistemes més ferms i consolidats.

El nostre punt de partida, la construcció d'una coberta ecològica extensiva

El terme coberta ecològica extensiva prové de la traducció literal del terme alemany que defineix aquest tipus concret de cobertes. En l'actualitat es podrien diferenciar dos tipus d'ajardinamientos, l'intensiu i l'extensiu. Per oferir una idea senzilla i clara d'aquests dos termes, es podria dir que una coberta intensiva, és aquella que requereix d'un manteniment continu, en canvi en una coberta ecològica extensiva, el manteniment tendeix a ser mínim. A partir d'aquí sorgeixen un seguit de diferències de construcció, forma, elements integrants que no han de portar a engany i confondre's, perquè estètica i funcionalment les dues formes d'ajardinamiento són capaces d'oferir tot el que esperem d'un espai verd.

El per què de dissenyar una coberta ecològica extensiva i no intensiva, va ser condicionat per l'objectiu del projecte que no era un altre que establir un assaig amb diferents substrats i diferents tipus de plantes. La realització d'una coberta ecològica extensiva implica treballar sota uns criteris de sostenibilitat i equilibri amb el mitjà circumdant, que porten a crear un espai verd que evoluciona sota mínimes cures, sense deixar d'oferir per això tot allò que un busca en un jardí. Què millor  marco que sotmetre als elements a les seves mínimes condicions per provar la seva eficiència.



La construcció va tenir lloc sobre el terrat de l'empresa de Productes Energètics i Abonaments S.A. (Prodeasa), situada a Girona i dedicada a la producció i comercialització de terres i substrats.

La primera etapa del projecte va ser el disseny sobre el paper de les diferents capes que formen una coberta vegetal, conjugant les seves propietats perquè el conjunt aconseguís l'equilibri.

Es van analitzar propietats de materials de drenatge, de protecció, es van realitzar càlculs constructius i es va configurar el disseny que anava a presentar la coberta. Sobre la base de les condicions es van dissenyar una sèrie de substrats que van ser analitzats en laboratori i informàticament, amb l'objecte de definir un grup capaç d'aportar tot el que la vegetació necessita sobre una coberta, sense perdre les seves propietats i estructura.

Algunes de les propietats que han de tenir els substrats per al seu bon funcionament en cobertes establertes a la nostra zona són:
· Característiques de retenció d'aigua adequades
· Alta estabilitat en les seves propietats
· Baixa salinitat i alcalinitat
· Absència de patògens i males herbes

La selecció del material vegetal es va realitzar mitjançant l'estudi climàtic, les condicions del lloc i sota el criteri d'utilitzar planta mediterrània tapizante autòctona.

A l'hora de realitzar l'elecció també es va tenir en compte la seva:
· Gran capacitat de regeneració i desenvolupament ràpid.
· Poc o nul manteniment.
· Elevada capacitat de resistència a períodes de sequera.
· Resistència a fortes radiacions i elevades temperatures.
· No provocar risc d'incendi.
· Element estètic.

La segona etapa va ser posar en pràctica tota la teoria. És aquí on es va començar a construir físicament la coberta ecològica extensiva.

Com l'objectiu era experimental la configuració última de la coberta va ser la seva estructuració en diferents parcel·les d'idèntiques dimensions, que serien les unitats d'estudi i seguiment. Es va establir un disseny experimental que implantava els substrats a l'atzar en les parcel·les. Una vegada col·locat el suport va tenir lloc la plantació dins de cadascuna de les parcel·les seguint el mateix ordre de col·locació mitigant d'aquesta manera el nombre de factors no controlables i augmentar la fiabilitat del resultat. Es va establir un programa de manteniment mínim adaptat a les condicions basat en l'abonat inicial i un programa de reg. En el clima mediterrani la cura en les primeres fases de creixement és un dels factors a tenir en compte si volem que la nostra obra tingui èxit. Manteniments que s'aniran fent mínims a mesura que les plantes estiguin ben instaurades en el seu mitjà.

El projecte va acabar amb una tercera fase, durant la qual es va combinar el seguiment continu de la coberta, que es va ser espaiant a mesura que el mitjà anava evolucionant i consolidant, amb l'anàlisi posterior dels substrats en laboratori.
Les dades obtingudes van portar a uns resultats que acabaven resumint-se en l'aspecte visual que es veia sobre la coberta. La vegetació implantada anava cobrint la coberta i s'anava desenvolupant sense cap tipus de problema. Es va confirmar l'èxit en la formulació de substrats i l'encertada selecció del material vegetal.

En l'actualitat la coberta ha arribat a l'equilibri amb l'entorn que l'envolta, sense cap tipus de manteniment (no reg).

A partir d'aquests estudis, Prodeasa ha posat en el comprat substrats específics per a cobertes ecològiques extensives, fruit de la recerca pròpia.

Al programa de recerca de Burés S.A., aquests assajos, seran la base d'estudis posteriors i el punt d'inici per a l'anàlisi dels múltiples elements que intervenen en el disseny i desenvolupament d'una coberta.

Volem que a partir d'una base experimental la coberta ens ensenyi tots aquells aspectes que moltes vegades sobre el paper són difícils de predir, veure i entendre.

Empreses o entitats relacionades

Burés, S.A.U.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades