Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Canarias, el huésped exótico del Congreso PARJAP 2011
El proper congrés tindrà lloc a la ciutat de Lleó del 29 de maig al 2 de juny de 2012 i portarà el títol 'Ciutat, art i natura'

Canàries, l'hoste exòtic del Congrés Parjap 2011

Redacció Interempreses26/04/2011

26 abril 2011

Uns 350 experts en zones verdes urbanes van participar en el XXXVIII Congrés Nacional de Parcs i Jardins Públics (Parjap 2011) que va tenir lloc a Las Palmas de Gran Canària del 16 al 19 de març. Durant quatre dies la ciutat va acollir aquest esdeveniment en el qual es van donar cita tècnics de tot el país per donar a conèixer les últimes novetats del sector. L'alcalde de Las Palmas de Gran Canària, Jerónimo Saavedra, i el president de l' Associació Espanyola de Parcs i Jardins Públics , Félix Morán, van ser els encarregats d'inaugurar aquesta trobada, que va convertir l'auditori Alfredo Kraus al centre neuràlgic del debat sota el títol 'Del Jardí de les Hespèrides a la ciutat d'avui'.
La primera jornada de les ponències ofertes als congressistes va girar al voltant de la jardineria en condicions singulars. Es van donar a conèixer exemples procedents de grans ciutats, com el de Londres, el Guayaquil a l'Equador o el mateix cas de la capital de Gran Canària. La ponència de Miquel Àngel Padró, cap del Servei de Parcs i Jardins de Las Palmas de Gran Canària, va posar de manifest com els factors humans, climàtics i econòmics influeixen en les fases de planificació, disseny, execució i manteniment en els projectes de jardineria pública . Tots ells reverteixen de manera decisiva en el posterior manteniment i conservació.
L'auditori Alfredo Kraus de la capital de Gran Canària va acollir el XXVIII del Congrés Parjap
L'auditori Alfredo Kraus de la capital de Gran Canària va acollir el XXVIII del Congrés Parjap.
Com a exemple de la capital britànica es van posar els seus Royal Parks, compostos per paisatges diversos amb un elevat valor en diversitat biològica, i que compten amb una gran reputació internacional. Visitats per milions de turistes cada any, cada parc requereix un model de gestió específic que compleixi una funció en la comunitat en la qual està ubicat i que aconsegueixi la seva perpetuació en el temps.

Segons l'exposat per Simon Richards, director de l'Richmon Park londinenc, a partir dels anys 90 el govern va transferir el seu manteniment al sector privat, aconseguint un sòlid sistema en què la separació de la direcció estratègica i la operacional dels parcs que li atorguen un segell d'alta qualitat en els serveis. Segons Richards, el repte per al futur el determinen tres factors: l'humà, l'econòmic i l'ambiental.

Durant quatre dies es van donar cita a Las Palmas de Gran Canària tècnics de tot el país per donar a conèixer les últimes novetats del sector
La tercera de les ponències, a càrrec de Douglas Dreher Andrade, arquitecte i cap del Taller d'Arquitectura Projecte de Regeneració Urbana (Fundació Malecón 2000), va mostrar als assistents com en el procés de regeneració urbana de la ciutat equatoriana de Guayaquil intervenen diferents sectors que s'integren en una visió estratègica per al desenvolupament de la ciutat: evitar la migració des del centre, el deteriorament del medi ambient i l'abandonament dels seus espais públics. Amb el projecte Malecón 2000, desenvolupat per diverses institucions, es pretén catalitzar la regeneració urbana creant un model de gestió i un mecanisme de desenvolupament sostenible per a regenerar l'estat d'abandonament del principal vora fluvial de la ciutat.

El projecte contempla una sèrie d'objectius generals (millora del medi ambient, creació d'imatge de pertinença, preservació del patrimoni, propiciar la convivència ...) en base a les següents estratègies: atreure la inversió privada, augmentar la qualitat de vida amb la creació de noves àrees verdes i espais públics, i la posada en valor del centre històric, millorant la vialitat mitjançant l'ordenament urbà.

Imagen
La jornada vespertina va estar marcada per les activitats programades a l'exterior, entre les quals s'incloïa una visita al Jardí Botànic Viera y Clavijo, un passeig de vianants pel nucli històric de la ciutat de Las Palmas i la recepció oficial a la casa consistorial.

'Biodiversitat vs Sanitat' centra el debat en la segona jornada

La 'Phoenix canariensis' o palmera canària va ser la principal protagonista durant la segona jornada del congrés. Experts de les diferents administracions i universitats canàries van donar a conèixer als congressistes les principals característiques, usos i amenaces d'aquesta espècie endèmica de les illes i símbol de la seva identitat, que només a Gran Canària compta amb 250 palmerars naturals.

Durant la primera ponència del matí, Arnoldo Santos, cap de la Unitat de Botànica del ICIA, va posar de manifest el valor de la flora canària com a recurs ornamental, al qual encara se li pot treure molt partit. David Bramwell, director del Jardí Botànic Viera y Clavijo, va exposar la imprescindible eina que suposa per a la biodiversitat el manteniment i cura de jardins botànics com els que ell dirigeix. L'actual modernització dels jardins botànics, de la qual el jardí botànic Viera y Clavijo constitueix un notable exemple, permet potenciar el seu paper en la protecció de la biodiversitat vegetal, i desenvolupar les seves funcions com a reserva de germoplasma, investigació i educació ambiental.

Es va mostrar el valor de la flora canària com a recurs ornamental, al qual encara se li pot treure molt partit
Al Parc Doramas de la capital de Gran Canària es va plantar l'arbre commemoratiu del congrés
Al Parc Doramas de la capital de Gran Canària es va plantar l'arbre commemoratiu del congrés.
Una ponència múltiple sobre aspectes diversos relacionats amb la palmera canària va servir per aprofundir en l'espècie més coneguda de tots aquests endemismes de les illes. Les seves múltiples aprofitaments van molt més enllà del seu ús ornamental. No obstant això, la situació actual la situa en una delicada posició enfront de diverses amenaces, com són la hibridació amb la 'Phoenix dactylifera', i l'extensió d'importants malalties, entre les quals destaquen les Fusariosis i les podridures causades per 'Thelaviopsis spp' . Per evitar la proliferació d'aquestes és molt important l'establiment de mesures preventives, i la coordinació de les diferents entitats implicades en la gestió.

Una multiponencia sobre nous productes i sistemes, i una visita tècnica al Parc Doramas amb la corresponent plantació de l'arbre commemoratiu va posar punt i final a la segona jornada en la cita anual de l'Associació Espanyola de Parcs i Jardins Públics.

Equipament i l'ús d'espais verds marquen l'última sessió

Els exemples de Madrid o Barcelona es van posar sobre la taula en l'última jornada per abordar qüestions més tècniques, com l'equipament i l'ús dels espais verds a les ciutats. Enric Batlle, doctor en Arquitectura i professor de la Universitat Politècnica de Barcelona, en la seva ponència "L'equipament dels espais públics: la singularitat enfront de la generalització" va emfatitzar en com el verd urbà continu és la conseqüència lògica de promoure les necessàries connectivitats urbanes , ecològiques i metropolitanes. Els recorreguts verds, corredors urbans, vies i camins poden arribar a ser l'element principal dels nostres espais públics, permetent recuperar les connexions perdudes amb el paisatge que envolta la ciutat.
José Antonio Corraliza, doctor en Psicologia i catedràtic en Psicologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Madrid, es va referir en la seva ponència a la manera com els humans percebem i fem servir els espais verds urbans. Segons Corraliza, "a les nostres ciutats, la naturalesa urbana adquireix una gran importància com a recurs per millorar la qualitat de vida. Els espais verds urbans juguen un paper que va més enllà de la consideració d'aquests com un mer ornament, i són necessaris per garantir la salut física i mental dels seus habitants. "

L'última de les ponències va estar dedicada a l'accessibilitat dels nostres parcs i jardins urbans. El director general de l'empresa Socytec, José Antonio Juncà, va definir l'accessibilitat universal com la capacitat de concebre aquests espais sense excloure ningú, és a dir, tenint en compte les necessitats i requeriments de cada persona, amb independència de la seva edat, malaltia, discapacitat o qualsevol altra circumstància que pugui condicionar la seva interacció amb l'entorn. Així doncs, el disseny universal pretén satisfer la diversitat humana.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Parques y Jardines Públicos

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Jardinería

    26/09/2024

  • Newsletter Jardinería

    25/09/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis