Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a José Luis Gaytán, creador y director de Fitness19
“Els nostres centres low cost ofereixen un consum intel·ligent; l'usuari paga pel que realment va a usar”

Entrevista a José Luis Gaytán, creador i director de Fitness19

Javier García12/12/2012

Fitness19 és una cadena espanyola de gimnasos low cost que permet l'ús de les sales, equipaments i classes, “i tot sense limitacions”, per una quota estàndard de només 19,90 euros + IVA al mes. La cadena va sorgir en 2009 després d'estudiar les tendències de futur en sectors més madurs i veure l'evolució del mercat del fitness en altres països pioners en aquest tipus de negoci, especialment a EUA, Centre Europa i Regne Unit. “Aquest model ja ha provat el seu èxit en els seus dues primeres instal·lacions i al gener obrirem dos nous centres a Villalba i L'Elipa, Madrid”, explica el seu creador i director, José Luis Gaytán.

José Luis Gaytán, director i creador de Fitness19
José Luis Gaytán, director i creador de Fitness19.

Què és un gimnàs low cost?

És un centre fitness que ofereix els serveis els usuaris demanden, llevant aquells que no necessiten i pels quals no volen pagar. Gràcies a això, els permet realitzar activitat física a un preu molt reduït. El low cost no és una moda passatgera, ni és un producte de l'actual situació econòmica mundial. És una nova manera de viure de el ‘consum intel·ligent’ de la nova societat del segle XXI, en la qual un consumidor no està disposat a pagar més per elements que no li aporten valor, i utilitza els seus diners i el seu temps en altres serveis i activitats més satisfactòries.

Els gimnasos i centres de fitness en general juguen amb marges de beneficis molt ajustats. Com pot la seva proposta de gimnàs ‘low cost’ baixar tant els preus? Dit d'una altra manera, com pot ser rendible?

D'una banda, ajustem els serveis a el ‘core’ de l'activitat, al fitness, eliminant tot tipus de serveis prescindibles com a tovalloles, cafeteria, spa, etc. Maximitzem l'espai d'ús específic per a la pràctica esportiva, augmentant el ràtio d'usuaris per metre quadrat.

D'altra banda, low cost és un negoci de volum, volum de clients per centre i volum de centres. Només sota l'empara d'un grup gran poden ser rendibles els centres low cost. Una unitat independent ho tindrà molt difícil.

“Comptem amb espais on la gent jove se sent a gust”, explica Gaytán
“Comptem amb espais on la gent jove se sent a gust”, explica Gaytán.

Diu que aquest tipus de negoci se centra únicament en el fitness. Quins serveis ofereixen? Amb quin equipament expliquen?

Oferim maquinària i equipaments per entrenar i classes dirigides. A més de vestuaris i dutxes. Gens més, el bàsic per posar-te en forma, la qual cosa demanda la major part dels usuaris. Això sí, la qual cosa oferim, ho oferim bé. L'equipament i la maquinària són de primer nivell, i competim en instal·lacions amb centres de quotes molt més altes. Low cost significa menys coses, no pitjors.

Quines activitats pot oferir exactament un Fitness19?

Destinem grans espais a l'entrenament funcional, zones equipades amb Crossgym i sacs de boxa. Grans sales de pes lliure i impartim classes dirigides de 30 minuts. Estem bastant atents a les tendències del sector i para això solem viatjar per conèixer de primera mà les activitats que la gent demanda.

I a quin tipus de públic estan dirigits?

El nostre target són els joves d'entre 20 i 30 anys i fins i tot usuaris molt per sota d'aquesta edat. De totes maneres, Fitness19 està fet perquè tots els públics realitzin activitat física d'una forma accessible sense importar l'edat que tinguin.

Gaytán: “L'equipament i la maquinària de Fitness19 són de primer nivell, i competim en instal·lacions amb centres de quotes molt més altes”...
Gaytán: “L'equipament i la maquinària de Fitness19 són de primer nivell, i competim en instal·lacions amb centres de quotes molt més altes”.

Però potser l'estètica dels centres es dirigeix a aquest públic més jove…

Sí, la imatge corporativa, el disseny industrial i urbà dels locals ha funcionant de forma espectacular. Comptem amb espais on la gent jove se sent a gust. Busquem fugir dels estereotips dels actuals centres de fitness i wellness que estan orientats a un públic sènior.

La inversió d'un centre de fitness sol ser molt elevada. Quant pot trigar el franquiciado a recuperar aquesta inversió?

La inversió es recupera al 100% entre un i dos anys. Amb una inversió mitjana de 350.000 euros —que inclouen l'equipament, l'obra i la maquinària— i amb un sistema de finançament atractiu sense intermediació bancària, l'èxit està assegurat per a aquells que decideixen apostar per Fitness19. Amb 70.000 o 90.000 euros és suficient per engegar el negoci. Per a la resta tenim acords de finançament amb proveïdors, i es pot autofinançar amb les campanyes de prevenda. Un cost molt baix que permet una ràpida expansió quant a centres, i una ràpida tornada de la inversió.

Paguen cànon els franquiciados? Què li ofereix Fitness19 al franquiciador a canvi d'aquest cànon?

El cànon d'entrada és de 21.000 euros. Amb això, nosaltres li guiem al llarg de tot el procés, des de la recerca del local i estudi de mercat, un estudi de viabilitat, formació de tot el personal tant tècnicament com en processos comercials, preparació campanyes preapertura, disseny d'espais del local, determinació d'equipaments… En realitat, tot el que necessita saber per engegar un centre low cost. Només amb els acords amb proveïdors o en els estalvis en material, aquest cànon l'hi estalvia l'inversor amb escreix.

Posteriorment, es paga un royalty mensual de 0,7 euros per soci al mes. Inclou la gestió del community management, pàgina web i xarxes socials, campanyes comercials i de màrqueting de forma mensual i, sobretot, formació contínua setmanal en processos comercials i tècniques de venda, com la tècnica mensual en sistemes de fitness.

Els centres compten amb classes dirigides i maquinària i equipaments per entrenar
Els centres compten amb classes dirigides i maquinària i equipaments per entrenar.

En quina mesura els ha afectat la recent pujada de l'IVA per a aquest tipus d'establiments?

Per ser sincer, ens afecta positivament. Malgrat que, com deia abans, el low cost no és fruit de l'actual crisi econòmica, ha suposat una acceleració en el seu desenvolupament en gairebé tots els sectors, implantant-se en la ment del consumidor i canviant els seus hàbits de consum. Ja no és qüestió de poder adquisitiu, es tracta de consum intel·ligent, de pagar pel que vols usar i de treure el màxim profit als teus diners.

Quines accions han dut a terme per pal·liar els seus efectes? Han incrementat la quota a l'usuari o l'han assumit vostès?

La nostra quota estàndard és de 19,90 euros + IVA. Inclou ús de les sales, equipaments i classes, i tot sense limitacions. Nosaltres no tenim serveis fora de quota i aquí radica l'èxit de Fitness19: la gent creu en nosaltres.

Amb quants establiments explica la franquícia? Quin és la previsió per 2013?

Actualment, comptem amb dos centres, Boadilla de la Muntanya i Sant Sebastià dels Reis, que és el primer centre franquiciado. Al gener obrirem a Villalba i L'Elipa, tots a Madrid. Hem començat els projectes d'altres tres nous centres en el nord, Balears i Llevant. A més, estem iniciant també la nostra expansió a Portugal i Llatinoamèrica.

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades