Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Isómero puro del ácido linoleico conjugado
Exemple de recerca a l'empresa en el sector de l'agroalimentació

Isòmer pur de l'àcid linoleic conjugat

OTT-CSIC Barcelona01/04/2006
La investigació bàsica sobre el paper dels enzims desaturases ha generat resultats d'interès per al sector agroalimentari. L'empresa Biopolis i l'empresa Natraceutical han continuat la investigació iniciada al CSIC per portar al mercat l'isòmer pur de l'àcid linoleic conjugat, un compost que cada vegada desperta més interès en la indústria agroalimentària i farmacèutica.
Imagen
L'àcid linoleic conjugat és un àcid gras molt freqüent en els olis vegetals com l'oli de blat de moro, soja o gira-sol. També es troba en el greix animal, concretament en la carn dels animals remugants i en la seva llet. En els darrers anys s'ha generat un gran interès per aquesta molècula ja que nombrosos estudis científics suggereixen els seus beneficis sobre la salut. Entre d'altres, ajudaria a reduir els nivells de colesterol i de triglicèrids, tindria beneficis sobre el sistema immunitari i efectes antioxidants.

En els laboratoris de l'Institut d'Investigacions Químiques i Ambientals de Barcelona, del CSIC, estudien des de fa temps el paper dels enzims desaturases, responsables de crear dobles enllaços en els àcids grassos. "És un mecanisme d'adaptació dels organismes", explica Gemma Fabri, investigadora del laboratori. "Quan fa fred, aquests enzims transformen els àcids grassos creant dobles enllaços, de manera que d'àcids grassos saturats es converteixen en insaturats". Aquest mecanisme, que confereix a les membranes cel lulars "més flexibilitat", és una forma d'adaptació biològica que es dóna en organismes diversos, des de mamífers fins a plantes, bacteris i llevats.

La transferència de tecnologia va ser possible gràcies a la col·laboració d'ambdues empreses

Transferència de tecnologia

Els investigadors del CSIC estaven interessats en el paper d'aquests enzims i en el seu funcionament. Durant la investigació, l'equip dirigit per l'investigador Francesc Camps va descobrir que un tipus de llevat amb la qual treballaven habitualment podia transformar un àcid gras comercial (vaccenico) en àcid linoleic conjugat. El inusual és que la transformació era summament eficaç, ja que s'aconseguia exclusivament l'isòmer que tenia les propietats d'interès.

Normalment, l'àcid linoleic conjugat té molts isòmers (molècules iguals en la seva composició però amb els seus àtoms disposats de diferent manera), però només un d'ells és el que té les propietats d'interès. L'àcid linoleic conjugat que es troba de forma natural en els aliments (olis vegetals i en el greix animal) està format per aquesta barreja de diferents isòmers.

La possibilitat d'obtenir un mètode de síntesi de l'isòmer d'interès obria possibilitats molt interessants per a la indústria alimentària i agrícola.

L'àcid linoleic conjugat es troba en olis vegetals
L'àcid linoleic conjugat es troba en olis vegetals
Biopolis, primera empresa participada pel CSIC, es va interessar a finals del 2003 pel descobriment, que havia estat patentat i va prosseguir la investigació a partir d'aquell punt. "Desenvolupem a partir del mètod'original, un procés optimitzat de síntesi d'un isòmer de l'àcid linoleic conjugat i en col·laboració amb el nostre client, Natraceutical, es va patentar", explica Ignacio González, gerent de Biopolis.

La transferència de tecnologia va ser possible, explica González, gràcies a la col·laboració d'ambdues empreses. "Nosaltres, per la nostra especial relació amb el món de la investigació, tenim coneixement científic i investigadors per a desenvolupar la tecnologia i obtenir la molècula però no tenim capacitat per portar-la al mercat d'una manera quantitativament rellevant. Això, en canvi, sí que pot fer-ho una empresa consolidada en el mercat com Natraceutical ". Per aquest motiu les dues firmes s'embarquessin juntes en el projecte, una fórmula de la qual ambdues parts es mostren satisfetes.

L'àcid linoleic conjugat té molts isòmers però només un d'ells és el que té les propietats d'interès
Recentment finalitzar les proves de toxicitat i ara ja tenen el desenvolupament en fase preindustrial. Ja disposen de la tecnologia necessària per obtenir l'isòmer pur de l'àcid linoleic conjugat o, també, en la forma d'extracte de llevat. Biopolis també desenvolupa aplicacions del compost i la forma d'incorporar a diferents productes.

Per la seva banda, l'equip del CSIC continua actualment investigant en el camp de les desaturases de lípids i recentment ha clonat i expressat un enzim multifuncional que produeix un àcid gras triinsaturado a partir d'un totalment saturat.

Empreses o entitats relacionades

Consejo Superior de Investigaciones Científicas

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Química

    03/10/2024

  • Newsletter Química

    26/09/2024

Enllaços destacats

TechsolidsSmagua - Feria de ZaragozaAECQAWA Show2be

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis