Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Al hilo de los Premios Nacionales de Hostelería

Al fil dels Premis Nacionals d'Hostaleria

José María Rubio, president de la Federació Espanyola d'Hostaleria (FEHR)

21/11/2013
Imagen

En un entorn excepcional, el Teatre Campoamor d'Oviedo, hem celebrat dies passats, la setena edició dels Premis Nacionals d'Hostaleria, que com cada any, tenen com a objectiu guardonar a persones, empreses i institucions relacionades amb el nostre sector, i que han destacat en la labor realitzada en les diferents categories que consten els premis.

En un escenari econòmic difícil, molt difícil, com el qual convivim en els últims anys, el treball que realitzen els qui han estat premiats, és si cap, més significatiu i important que mai, i demostra la vitalitat, la fortalesa i la capacitat de transformació i innovació del sector hostelero i sobretot de les persones que ho componen. Referent a això, vull aprofitar l'ocasió per transmetre la meva opinió personal sobre la situació econòmic-empresarial del sector.

M'agradaria que tots els hosteleros tinguéssim clar que l'hostaleria és un gran sector. És sens dubte el més important dels quals conformen el turisme: econòmicament suposa un 7% del PIB nacional (més que la suma de l'agricultura, ramaderia i pesca), manté al voltant d'1.400.000 llocs de treball, i els nostres bars, cafeteries i restaurants són el centre de la relació social dels ciutadans.

“Al meu entendre la crisi ja ha acabat, i la seva principal conseqüència és el canvi d'hàbits i de comportament del client”

Però dit això, com a empresaris devem reflexionar sobre quin és la situació general del sector, i especialment la de les nostres pròpies empreses. En els últims anys, han tancat a Espanya al voltant de 50.000 bars i més de 10.000 restaurants, i amb tota seguretat, aquesta sagnia d'establiments continuarà aquest 2013 i també en 2014. La gran majoria d'ells eren microempreses regentades per famílies d'autònoms que no van poder assimilar els resultats negatius d'aquesta crisi que hem sofert. I dic que hem sofert, perquè, al meu entendre, la crisi ja ha acabat, i la seva principal conseqüència és el canvi d'hàbits i de comportament del client.

Avui el client té, en general, menys possibilitats econòmiques, però a més, o potser per aquest motiu, és més exigent, vol més per menys cost, està molt informat, sap ben el que busca i és menys fidel a l'establiment. Si el mercat ha canviat, perquè hi ha més competència, i el client ha canviat, és de lògica que en les nostres empreses no podem seguir fent les coses com les hem vingut fent.

És cert que molts empresaris hosteleros han estat conscients d'aquesta necessitat de readaptar les seves empreses al que ens demanda el consumidor actual, però encara són milers els que segueixen esperant a una recuperació que ens porti a la situació anterior a 2008, sense entendre que aquest és un canvi de cicle, amb una nova situació que ha arribat per quedar-se, i que l'única alternativa per seguir mantenint els nostres locals és entendre el nou funcionament del mercat. Oblidem ja la paraula crisi, i intentem adaptar-nos a aquesta nova situació.

Sempre ha estat important gestionar les empreses amb eficàcia, però ara, és imprescindible una impecable gestió del negoci, si es vol tenir possibilitats de mantenir-ho obert. Per subsistir, hem d'evolucionar, i est deu ser el principal objectiu de tots els que tenim i volem seguir tenint empreses.

El nostre segueix sent un sector amb futur. A curt i mig termini seguiran augmentant les xifres de turistes estrangers que ens visiten, i també a mitjà termini millorarà el consum intern dels espanyols. Això portarà com a conseqüència un augment de les vendes en l'hostaleria, però que ningú tingui dubte del canvi experimentat pel client i que així seguirà per molt temps.

En aquesta línia, les nostres associacions empresarials (als directius de les quals i professionals els expresso el meu reconeixement per la labor que desenvolupen) deuen incentivar i facilitar als associats les eines per aconseguir el necessari reciclatge empresarial, però és responsabilitat dels propis hosteleros decidir-se i implicar-se per aconseguir el necessari canvi en les seves empreses.

Molts dels empresaris que lamentablement han hagut de tancar les seves empreses reflexionaran sobre el que podrien haver fet i no van fer, però els qui encara mantenim oberts els nostres establiments necessitem prendre decisions ja si volem seguir mantenint vius els nostres locals.

“L'única alternativa per seguir mantenint els nostres locals és entendre el nou funcionament del comprat”

Aquests premis es concedeixen a persones i empreses que han destacat per les seves trajectòries empresarials o pel seu compromís amb la responsabilitat social, la innovació, la seguretat alimentària, la qualitat, la promoció de la cultura, la responsabilitat mediambiental així com pels treballs i actuacions realitzades en benefici de l'hostaleria.

Per això, els premiats són el reflex i la mostra del que és el nostre sector, un sector gran, madur, socialment responsable, solidari, professional, fort i importantíssim per a l'economia i per al futur d'aquest país, i que a més demostra valors com els quals els guardonats representen.

Les qualitats professionals i la labor realitzada en cadascuna de les categories per les quals han estat guardonats, dóna prestigi a l'hostaleria, transmet a la societat els valors que tenim com a sector i fa que tots els que ho integrem estiguem orgullosos de ser hosteleros. Gràcies a tots pel vostre treball i per l'exemple que representeu.

Empreses o entitats relacionades

Federación Española de Hostelería

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Hostelería

    18/09/2024

  • Newsletter Hostelería

    10/07/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis