Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a FEHR: “2012, mal año para el sector hostelero”
Segons la federació, el sector de restauració registra cinc anys consecutius de pèrdues de vendes i una caiguda propera al 6% en 2012

FEHR: “2012, malament any per al sector hostelero”

Redacció Interempresas08/02/2013
L'any 2012 s'ha vist marcat per la forta caiguda del consum intern accentuada pels increments impositius, la qual cosa ha afectat de forma especial al subsector de restauració. Al llarg de l'any, els restaurants, cafeteries i bars han vingut sofrint una pèrdua d'ingressos, amb descensos que s'han accentuat a partir del mes de setembre, coincidint amb la pujada de dos punts de l'IVA que ha afectat a tot el sector hostelero. Segons la Federació Espanyola d'Hostaleria (FEHR) sobre la base de les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), a partir d'aquest mes la caiguda ha superat el 7% en el subsector de restauració, produint-se el major descens a l'octubre, del 9,2%.

En la mitjana de l'any fins a novembre (segons les últimes dades de l'INE) els restaurants i bars han sofert una caiguda de la facturació d'un 5,7% respecte a l'any anterior, la pitjor dada en els últims cinc anys de pèrdues que vénen acumulant aquest subsector, només darrere de 2009 en què va caure un 7,5%.

L'allotjament s'ha començat a ressentir també en 2012, després de la bona evolució que va seguir l'any anterior influït per la favorable evolució del turisme. En els primers mesos de l'any encara va mantenir xifres positives, encara que va caure en els dos següents i es va mantenir a partir de maig pràcticament sense variacions respecte a l'any anterior, gràcies a les bones xifres del turisme durant la temporada de l'estiu. A partir de setembre, no obstant això, coincidint amb la pujada de l'IVA, va començar a caure de forma acusada, aconseguint al novembre la dada més negativa de l'any (-7,4%). En la mitjana de 2012 fins a aquest mes s'ha produït un descens de les vendes en aquest subsector del 0,9%, comparant amb l'any anterior en què van créixer un 7,5%.

Foto: Pop Catalin
Foto: Pop Catalin.

L'ocupació va caure un 5%

La desfavorable evolució de les vendes, s'ha vist reflectida en l'ocupació del sector. En 2012 el conjunt de l'hostaleria va comptar amb una mitjana d'1,3 milions de treballadors ocupats, segons l'Enquesta de Població Activa (EPA), la qual cosa suposa una pèrdua respecte a 2011 propera als 70.000 treballadors. El descens es va produir en els dos subsectores de l'hostaleria, amb una caiguda en el conjunt d'un 5%. L'allotjament va ser el que major reculada va sofrir, a causa que la demanda s'ha anat afeblint progressivament provocant un canvi de tendència respecte a l'any anterior. En aquest any s'han produït fortes caigudes de l'ocupació en cadascun dels quatre trimestres, tancant-se l'any amb un descens mitjà d'un 12,3%, la qual cosa suposa una pèrdua de 44.100 ocupats respecte a l'any anterior. La pèrdua de treballadors de 2012, no obstant això, pràcticament compensa la forta pujada de l'any anterior, en el qual l'ocupació va ascendir un 11,7%.

En les empreses de restaurants i bars l'ocupació va seguir caient, com en anys anteriors, amb un descens mitjà l'any d'un 2,5%, la qual cosa significa prop de 26.000 treballadors menys que l'any anterior. No obstant això, malgrat que la caiguda aquest any ha estat major en allotjament, en l'acumulat des de l'inici de la crisi en 2008 el descens de l'ocupació és més acusat en restauració. En total des d'aquest any s'han perdut en aquest subsector 117.125 treballadors, enfront dels 13.350 que han descendit en l'allotjament.

Els preus, per sota de l'IPC

A tota aquesta situació cal afegir a més que els preus de venda no estan variant. L'hostaleria en general, però especialment la restauració, sembri havia estat un sector en el qual els preus pujaven més que l'IPC. No obstant això, ara porta 34 mesos en els quals evoluciona a la meitat de l'IPC, la qual cosa significa que no s'estan pujant els preus, malgrat l'important creixement que s'ha produït en els costos (energia, salaris, etc.) i la pujada de l'IVA del mes de setembre, amb el que això suposa de pèrdua de marges comercials.

Durant 2012 els preus de restauració no han arribat a pujar del 1%, amb un augment mitjà l'any del 0,9%. L'allotjament, per la seva banda, ha reduït els preus un 1,7% respecte a l'any anterior, a causa de la menor demanda que s'ha vingut produint al llarg de l'any.

Empreses o entitats relacionades

Federación Española de Hostelería

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Hostelería

    18/09/2024

  • Newsletter Hostelería

    10/07/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis