Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Mara Rodríguez, responsable técnico de Breeam España
“Amb Breeam, un hotel podria estalviar-se entre un 30 i un 70% en energia i un 40% en aigua”

Entrevista a Mara Rodríguez, responsable tècnic de Breeam Espanya

Javier García30/01/2013

Breeam és una metodologia que permet avaluar i certificar la sostenibilitat de l'edificació tant en fase de disseny com en fases d'execució i manteniment. Per a això, segons explica Mara Rodríguez, responsable tècnic de Breeam Espanya, es tenen en compte les particularitats específiques de cadascuna de les tipologies edificatorias existents (habitatge, oficines, edificació industrial, hotels, escoles…). L'entitat col·labora en l'actualitat amb l'Institut Tecnològic Hoteler (ITH) en l'adaptació de Breeam a les particularitats de la tipologia hotelera.

Mara Rodríguez, responsable tècnic de Breeam Espanya
Mara Rodríguez, responsable tècnic de Breeam Espanya.

Amb quins arguments tractaria de convèncer a un establiment hoteler perquè certifiqui el seu negoci amb Breeam?

Podria aconseguir estalvis en el consum energètic entre un 30 i un 70%, en el consum d'aigua en un 40% i reduir les despeses de funcionament i manteniment entre un 7% i un 8%. A més, incrementaria el valor de l'immoble. En el recent informe ‘Sustainability Briefing’, elaborat per Cushman&Wakefield a partir d'entrevistes a decisores de destacades signatures del sector immobiliari i inversor a nivell europeu, hi ha una dada reveladora.

Quin?

El 90% dels inversors i gestors de fons entrevistats estan avaluant actualment el potencial de noves adquisicions en termes de sostenibilitat. I d'aquest percentatge, el 84% utilitza una metodologia consolidada al mercat.

Què altres arguments esgrimiria?

L'augment de la satisfacció i el confort dels usuaris de l'establiment hoteler amb mesures que incideixen en la millora en el seu confort com a sistemes adequats d'il·luminació i calefacció, l'eficiència acústica o la qualitat de l'aire interior. Un altre factor argumento és que la certificació permet demostrar el compromís amb la responsabilitat social corporativa i disposar d'una etiqueta ambiental verificable de forma independent per a finalitats d'auditoria de l'edifici.

Foto: Barun Patro
Foto: Barun Patro.

La metodologia

Breeam és “la metodologia més experimentada i madura del comprat” amb una trajectòria de més de 20 anys en els quals han estat certificats més de 245.000 edificis a tot el món. A més, segons Rodríguez, compta amb una particularitat que li diferencia d'altres certificacions reconegudes internacionalment: la seva adaptació a les característiques del país on s'assenta (idioma, normativa, pràctica constructiva, clima…), a través d'un equip professional propi resident al territori i un panell d'experts que garanteix la seva evolució i millora contínua.

Els seus objectius:

  • Reduir l'impacte ambiental de la construcció
  • Augmentar la satisfacció, el benestar dels usuaris i la seva productivitat
  • Millorar la funcionalitat, flexibilitat i la vida útil dels edificis
  • Reduir tant les despeses de funcionament i manteniment com els consums energètics, d'aigua i emissions de CO2
  • Augmentar el valor dels immobles i de les rendes i incrementar la seva taxa d'ocupació.

Què ha de fer un hotel per acollir-se al seu certificat? Quins són els requeriments?

El procés de certificació de la sostenibilitat d'un immoble amb el mètode Breeam comença sempre pel seu registre a través d'un assessor reconegut, professional independent en la relació amb els seus clients i l'únic acreditat per realitzar processos d'avaluació segons la metodologia Breeam.

El registre pot realitzar-ho l'assessor en qualsevol fase del cicle de vida del projecte (disseny, obra nova, obra ja finalitzada o rehabilitació en procés) i dóna lloc a un procés d'avaluació del compliment dels requisits de sostenibilitat.

En aquests moments estem col·laborant amb l'Institut Tecnològic Hoteler (ITH) en l'adaptació de Breeam a les particularitats de la tipologia hotelera. Un procés obert a la participació d'hotels interessats a ser els primers a certificar-se amb el futur esquema de certificació Breeam és Hotels.

Quin tipus d'establiments hotelers es poden aprofitar dels avantatges del certificat Breeam?

Breeam permet avaluar la sostenibilitat de totes les tipologies hoteleres existents, des d'un alberg, un SPA, un establiment rural, etc. encara que, òbviament en el procés d'adaptació a les particularitats de la tipologia hotelera que estem realitzant amb ITH, s'estan analitzant les particularitats de cadascuna d'elles per definir les exigències que serien aplicable.

Pot adaptar-se a aquest certificat un hotel antic ja construït?

Sí, per dues vies. Si l'hotel va a ser sotmès a una actuació de rehabilitació es podrà certificar amb l'esquema específic per a hotels. Si l'hotel no es va a sotmetre a una rehabilitació i porta més de dos anys en funcionament, es pot emprar l'esquema Breeam ÉS En Ús que permet avaluar i promoure la millora contínua del comportament mediambiental dels edificis existents.

L'esquema de certificació Breeam ÉS En Ús proporciona un full de ruta clar i creïble per a la millora de la sostenibilitat d'un edifici i constitueix, a més, una eina que permet als gestors de l'edifici reduir les despeses de funcionament i millorar el rendiment mediambiental de l'edifici.

Foto: Barun Patro
Foto: Barun Patro.

Breeam avalua els impactes en diferents categories. Quins són en el cas dels hotels?

En efecte, Breeam avalua la sostenibilitat d'una edificació d'acord amb categories ambientals. En el cas dels hotels són les següents; Gestió, Salut i Benestar, Energia, Transport, Aigua, Materials, Residus, Ús del Sòl i Ecologia, Contaminació i Innovació.

Cadascuna d'aquestes categories està dividida en requisits. Cadascun dels requisits aspira a minimitzar l'impacte d'una edificació en el seu entorn definint un objectiu d'eficiència mediambiental i uns criteris d'avaluació que han d'aconseguir-se per a la consecució de dita objectiva.

Quin paper exerceix Breeam? Se li limiten a certificar que la instal·lació compleix amb els estàndards, amb els requeriments o també assessoren de com aconseguir-ho?

Un dels nostres valors fonamentals i irrenunciables és la rigorosa independència del certificat. L'entitat certificadora, Breeam Espanya, no té contacte amb el client final, que duu a terme el procés de certificació exclusivament a través d'un tècnic reconegut de la xarxa d'Assessors Breeam que és qui assessora al client en com aconseguir el certificat.

Una vegada atorgat el certificat sotmeten a l'hotel a revisions periòdiques?

En el cas de nova construcció o rehabilitació el certificat s'emet amb la finalització de la construcció i acredita que s'ha construït amb les característiques sostenibles especificades. No obstant això, si el certificat es correspon amb un edifici existent la metodologia a emprar és Breeam ÉS En Ús i té una vigència de tres anys. Una vegada transcorregut aquest termini el client pot tornar a avaluar el comportament mediambiental de l'edifici i actuar novament en la seva millora.

Què altres beneficis pot aportar el certificat?

La sostenibilitat d'un edifici abasta aspectes socials, mediambientals i econòmics. Aquests últims, i més en un moment com l'actual, són especialment valorats en permetre la reducció de consums tant energètics com d'aigua, així com reducció de les despeses de funcionament.

Entenc…

Però cal destacar el creixent valor que està assumint la sostenibilitat per als inversors. En l'informe de Cushman&Wakefield que citava anteriorment destaca la dada que el 90% dels inversors estan avaluant el potencial de noves adquisicions en termes de sostenibilitat i el 77% considera que unes credencials pobres en termes de sostenibilitat influeixen en la decisió de desfer-se d'una propietat.

Però la dada que més ens reconforta és el publicat per la companyia Schneider Electric en un dels seus informes anuals, el 96% dels clients Breeam tornaria a implementar Breeam.

Mara Rodríguez explica el 31 de gener les particularitats de la certificació Breeam en la taula de debat ‘Certificació d'estalvis, gestió energètica i sostenibilitat en hotels’, que té lloc en els actes organitzats per l'ITH en el marc de FiturGreen, en la Fira Internacional de Turisme a Espanya, Fitur 2013.

Empreses o entitats relacionades

Instituto Tecnológico Hotelero

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Hostelería

    10/07/2024

  • Newsletter Hostelería

    12/06/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis