Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Los recuperadores de papel y cartón reclaman armonía entre regiones ante la nueva ley

Opinions sobre la Llei de Residus al Tercer Congrés de Repacar

Els recuperadors de paper i cartró reclamen harmonia entre regions davant la nova llei

Redacció Interempresas28/11/2011

28 de novembre de 2011

La celebració de la tercera edició del Congrés de l'Associació Espanyola de Recuperadors de Paper i Cartró (Repacar), a la fi d'octubre, va convertir la trobada en el principal fòrum entre les administracions públiques i el sector de la recuperació de paper i cartró a Espanya. El debat va girar entorn de la nova Llei 22/2011 de Residus i Sòls Contaminats que va entrar en vigor el passat 29 de juliol. La normativa va generar un intercanvi d'opinions en què representants de les diferents administracions públiques i el sector privat van mostrar els dubtes que se ciernen sobre ella, amb prou feines tres mesos després de la seva publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat. Els agents privats implicats en la gestió de residus reclamen participar en els fòrums destinats a l'engegada de la llei.
Foto: Núria Fortuny
Foto: Núria Fortuny

Per a Jesús Hortes García, director general de Qualitat i Avaluació Ambiental del Ministeri de Medi ambient, amb l'entrada en vigor de la Llei 22/2011, “s'obre una nova fase en la gestió de residus”. Partint de la premissa que “el millor residu és el que no es genera, si es genera, tot el nostre esforç ha d'anar destinat al reciclat”, va argumentar Hortes. Per a ell, els recuperadors de paper i cartró “juguen un importantíssim paper” en el cicle del reciclat, i amb l'engegada de la nova llei, “tenen un horitzó molt optimista perquè la seva activitat concorda amb els esforços que s'estan realitzant a Europa i que es recullen en aquesta normativa”.

L'activitat dels recuperadors ha permès, segons el representant de Medi ambient, que a Espanya “per cada 10 quilos de paper fabricat es reciclin 8,5”.

L'activitat dels recuperadors ha permès, segons Medi ambient, que a Espanya “per cada 10 quilos de paper fabricat es reciclin 8,5”
Foto: Kay Pat
Foto: Kay Pat

Falta d'harmonia

A més de valorar com a “èxit tant en assistència com en continguts” el Congrés de Repacar, el president d'aquesta entitat, José Antonio García Portes, va mostrar les seves inquietuds quant a la nova llei. “Pel que hem escoltat en les diferents ponències, a Europa la problemàtica és semblada”, va assenyalar el dirigent de Repacar en relació a la dificultat d'harmonitzar la normativa entre les diferents administracions.

Des d'aquest congrés, va anunciar García Portes, “volem llançar el guant a les administracions perquè comptin amb els professionals del sector i estiguem presents en organismes com la comissió de Coordinació en Matèria de Residus per mostrar els nostres dubtes i exposar el nostre punt de vista sobre la nova llei”.

Els diferents ponents que van intervenir al congrés van mostrar la necessitat que les administracions públiques comptin amb els agents privats per poder crear marcs estables de treball, tant per harmonitzar la nova normativa com per donar continuïtat i consolidar el model de residus existent.

El mercat de la recuperació del paper i cartró és clau per a les administracions públiques, i així ha va quedar patent a través de l'assistència de diversos responsables d'organismes autonòmics i locals. Per a Josep Simó i Cabré, director de l'Àrea Municipal de la Agencia de Residus de Catalunya, “recuperar residus com a matèries primeres és clau per a l'economia”. Idea que va compartir Fátima Núñez Valentín, directora general de Gestió Ambiental Urbana de el Ajuntament de Madrid, per qui és necessària una “posada en valor de la gestió dels residus”.

Imagen

Els dubtes dels productors

La visió dels productors de residus l'ha va aportar Javier Uriarte Arrizabalaga, responsable d'Energia, Seguretat, Neteja i de Gestió de Residus de Eroski: “La nova llei és positiva en el seu conjunt, però no totalment satisfactòria perquè queden aspectes no ben definits que generen dubtes i que seran gestionats de forma diferent per les comunitats autònomes”. Uriarte no ha dubtat a fixar com la major expectativa del sector que “s'aconsegueixin aplicar les mateixes regles en totes les comunitats autònomes”.

Des d'Eroski, Javier Uriarte espera que “s'aconsegueixin aplicar les mateixes regles en totes les comunitats autònomes”
Foto: Tim Meijer
Foto: Tim Meijer

El punt de vista dels exportadors estrangers

El Congrés de Repacar, que en la seva tercera edició va adquirir una dimensió internacional, va comptar amb la presència de tres representants del sector dels recuperadors de paper i cartró de França, Portugal i Itàlia. L'organització va voler així escoltar la visió de tres dels principals exportadors de paper i cartró a Espanya. Per a Marc-Antoine Belhté, director de Veolia Propreté France-Recycling, “l'aplicació de la llei tampoc està molt clara perquè sorgeixen diferents dubtes quant a les definicions de residu, subproducte o matèria primera”. Pedro Conceiçao, secretari general de l'Associació Nacional d'Indústries de Paper i Cartró (ANIPC), va explicar que a Portugal sorgeix la mateixa problemàtica en l'aplicació de la normativa. En aquest mateix punt va coincidir Paolo Menelao, delegat comercial a Espanya de l'empresa italiana Isola Raw Materials.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Recicladores Recuperadores de Papel y Cartón
Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades