Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Primer balance del acuerdo MMA y Aspapel sobre vertidos de la industria papelera
Destaca la total eradicació de l'ús de Cl2 per al blanqueig de la cel·lulosa

Primer balanç de l'acord MMA i Aspapel sobre abocaments de la indústria paperera

11/03/2008
L'eradicació de l'ús de clor molecular en el blanqueig de la cel·lulosa o una reducció de la càrrega contaminant dels abocaments (DQO per tona de paper) del 40 per cent en el període 2000-2006 són alguns dels resultats recollits en el balanç de l'aplicació del 'Acord voluntari Ministeri de Medi Ambient - Aspapel sobre abocaments d'aigües residuals de la indústria de fabricació de pasta, paper i cartró'.

11 març 2008

L'Acord signat en el marc de la Llei 16/2002 de prevenció i control integrat de la contaminació, per la Ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, i el president de la Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartró (Aspapel) , Juan Vila, el 22 de novembre de 2005, ha monitoritzat les dades individuals mensuals del 87 per cent del total de l'abocament del sector al medi natural i cobreix el 100 per cent de la producció de pasta i el 76 per cent de la producció de paper amb abocaments a aigües continentals o marítimes. Està impulsant la millora del comportament ambiental del sector paperer espanyol i és considerat per les empreses del sector com un acord voluntari clau en el compromís amb la sostenibilitat.

Acord MMA-Aspapel

S'ha eradicat l'ús de clor molecular en el blanqueig de la cel lulosa. Foto: Aspapel
S'ha eradicat l'ús de clor molecular en el blanqueig de la cel lulosa. Foto: Aspapel

L'acord té per objectiu establir una referència sobre els límits d'emissió a les aigües continentals i al mar dels abocaments amb origen en les fàbriques de pasta, paper i cartró i suposa un ambiciós pla sectorial de reducció d'abocaments per aconseguir una substancial millora de la qualitat dels abocaments del sector paperer en conjunt.

Amb una vigència de quatre anys (2006-2009), prorrogable amb les modificacions que es puguin acordar, l'Acord estableix la constitució entre les parts d'una Comissió de Seguiment.

L'Acord MMA-Aspapel s'ha convertit en un marc de referència per a les comunitats autònomes i organismes de conca. És especialment destacable la informació i cooperació realitzada en el marc de la Unió Europea, en haver aportat el Govern d'Espanya a través del Ministeri de Medi Ambient l'abast i experiència de l'Acord, així com diferents anàlisis i propostes aportats al procés europeu de revisió del Bref (document tècnic sobre les millors tècniques disponibles).

El balanç de l'acord va ser presentat per Alejandra Puig Infant, de la Subdirecció General de Gestió Integrada del Domini Públic i Javier Rodríguez, Director de Medi Ambient de Aspapel (Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartró), en el marc de la Jornada 'El control d'abocaments: una prioritat', organitzat per la Direcció General de l'Aigua del Ministeri de Medi Ambient en el Centre Cultural de la Caixa de Castella-la Manxa a Toledo.

L'acord del Ministeri i Aspapel se centra en abocaments en aigües residuals en el sector paperer. Foto: Aspapel
L'acord del Ministeri i Aspapel se centra en abocaments en aigües residuals en el sector paperer. Foto: Aspapel

El balanç en xifres

· S'ha monitoritzat les dades individuals mensuals del 87 per cent del total de l'abocament del sector al medi natural i cobreix el 100 per cent de la producció de pasta i el 76 per cent de la producció de paper amb abocaments a aigües continentals o marítimes

• Des 2000, el sector ha incrementat la seva producció un 30 per cent, reduint al mateix temps la utilització d'aigua en un 16 per cent.

• La utilització total d'aigua s'ha reduït en un 40 per cent des de 1990: s'utilitzen 134 hectòmetres el 2006 davant els 223 que s'utilitzaven l'any 1990, encara que la producció ha crescut un 68 per cent en aquest període.

• Pel que fa als abocaments, s'ha aconseguit una important reducció del seu volum (la càrrega contaminant total-tones de DQO/año- que aboca el sector paperer en 2006 és un 10 per cent inferior a la que emetia el 1990) i de la seva càrrega contaminant per tona:

  • En el període 2000-2006, la càrrega contaminant abocada (DQO) per a produir una tona de paper s'ha reduït en gairebé un 40 per cent. La DQO abocada per fabricar una tona de cel lulosa s'ha reduït en un 70 per cent des de l'any 1990.
  • Des de l'any 2000, els sòlids en suspensió abocaments per cada tona de paper fabricada s'han reduït en un 73 per cent.
  • L'abocament de compostos halogenats que es produeixen en la fabricació de cel lulosa blanquejada s'ha reduït en gairebé un 40 per cent des de l'any 2000.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Nacional de Fabricantes de Pasta, Papel y Cartón

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades