Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Importaciones de madera: análisis y evolución
El futur, en clau internacional

Importacions de fusta: anàlisi i evolució

Mónica dalús08/05/2009
Les importacions han anat creixent en els últims anys, encara que de manera desigual per al sector de la fusta i el moble, amb un descens important en l'any 2008 fonamentalment a causa de la situació econòmica i la caiguda de vendes. Segons Confemadera, "les importacions del sector del moble han tingut un creixement important en els últims anys desnivellant cada vegada més la balança comercial."

Espanya és un país netament transformador de fusta, de manera que s'importa gran quantitat de fusta per després transformar-la. En aquest sentit, fonts de la Confederació Espanyola d'Empresaris de la Fusta, ens expliquen que "si bé el mercat espanyol de MM no ha deixat de créixer, la quota de producte espanyol en general ha anat disminuint, i cobert el creixement per les importacions . L'any 2008, a causa de la situació econòmica s'han vist disminuïdes tant les exportacions com les importacions, encara que la balança continua sent negativa. "

Evolució de les importacions

Imagen
Imagen

El principal origen de les importacions el 2008 en el cas del moble, és la Xina amb un 21%, seguida de prop per Itàlia i Alemanya (amb 15% i 10%), "la qual cosa és mostra,-comenten des de la Conferación-que també s'importen mobles de qualitat i elevat valor. El principal origen de les importacions el 2008 de productes de fusta és Portugal, seguit de França i la Xina. Si dins de les importacions ens referim a la matèria primera, fusta en rotlle i serrada, es pot veure com, fonamentalment, aquestes importacions procedeixen de països de la Unió Europea i Nord Amèrica, i la importació d'espècies tropicals un petit percentatge, contràriament a el que se sol creure. "

Els principals destinacions de les exportacions de productes de fusta i mobles espanyols són europeus: en primer lloc Itàlia, seguit de França i Portugal. En el cas del moble en concret, França ocupa el primer lloc, seguida de Portugal.

El futur, en clau internacional

S'espera que augmentin la producció i el consum de productes fustaners i energia forestal seguint, en gran mesura, les tendències històriques. Un dels canvis que es constataran serà el major creixement de la producció i el consum de productes fustaners a Àsia i el Pacífic, a causa fonamentalment del ràpid creixement de la demanda d'economies emergents com la Xina i l'Índia.

El canvi més notable serà el ràpid augment de l'ús de la fusta com a font d'energia, especialment a Europa, com a resultat de polítiques que fomenten un major ús de les energies renovables.

La regió d'Àsia i el Pacífic s'està convertint en la principal productora i consumidora de panells a base de fusta i de paper i cartró, tot i que el consum per càpita seguirà sent superior a Europa i Amèrica del Nord. La producció de fusta en rotlle industrial de la regió serà, amb molt, inferior al consum, la qual cosa incrementarà la dependència de les importacions llevat que es realitzin notables esforços per fomentar la producció fustera. No obstant això, serà difícil d'aconseguir en aquesta regió, donada l'alta densitat de població i la forta competència per l'ús de la terra.

Els canvis en l'ús de la fusta per produir energia i, en particular, el potencial de la producció comercial a gran escala de biocombustible celulósico tindran repercussions sense precedents en el sector forestal. L'increment dels costos del transport també podria influir en aquestes projeccions. La major part del creixement constatat en les cadenes de valor mundials dels productes forestals ha passat gràcies a la dràstica reducció dels costos del transport durant els últims dos decennis. Aquests i altres factors, com les variacions dels tipus de canvi, tenen conseqüències en la competitivitat del sector forestal i afectaran a la producció i al consum de la majoria dels productes fustaners.

És cada vegada més probable, així mateix, que la fusta en rotlle industrial emprada procedent de boscos plantats, ja que s'espera que l'augment de la producció d'aquests boscos satisfaci la demanda creixent de fusta en rotlle industrial. Aquesta circumstància presenta interessants oportunitats i desafiaments per a l'ordenació de les altres zones forestals.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española del Comercio e Industria de la Madera
Confemadera Hábitat - Confederación Española de Empresarios de La Madera

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Clavadora 2 en 1: estructural y conectores sobre madera - Paslode Combi Xi

    Clavadora 2 en 1: estructural y conectores sobre madera - Paslode Combi Xi

  • Homag España - 50 años

    Homag España - 50 años

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Madera

    02/10/2024

  • Newsletter Madera

    25/09/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis