Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Jon Baltza Valcárcel, gerente de Comafe
"Ferremad 2010 es celebra en una data idònia per planificar 2011"

Entrevista a Jon Baltzar Valcárcel, gerent de Comafe

Redacció Interempreses06/04/2010

6 abril 2010

Jon Baltzar és el gerent de Comafe, Cooperativa Madrileña de Ferreters. Una entitat que ha demostrat la seva fortalesa i èxit en la gestió empresarial, en acabar l'any 2009 amb números negres. Baltzar atresora una experiència molt vàlida, fruit del seu pas per multinacionals del sector telecomunicacions, eòlic, i instrumentació de mesura. En aquesta entrevista per Ferremad , emfatitza la gran oportunitat que representa participar a la fira. Un saló que es convertirà en la simbiosi de diferents interessos, tant del ferreter com dels proveïdors, dels centres de compra, per contribuir que el negoci de la Ferreteria creixi i sigui més eficaç en la seva explotació.

Comafe va emprendre l'any passat un pla d'expansió, que portarà la cooperativa més enllà de la regió madrilenya. En què consisteix aquest projecte i quins objectius s'han fixat?

Aquest projecte és, metafòricament, una taca d'oli. És a dir, Madrid ia té un negoci estès i el que pretenem és cuidar els socis que ja tenim, mentre incorporem a noves empreses, per seguir creixent. La capital ja està ben atesa, i ara ens centrem en créixer per tota la regió, a més de Castella i Lleó, Andalusia, i altres comunitats que puguin ser interessants.

Ara mateix som 125 socis, i per al 2010 hem fixat com a objectiu arribar a un nombre important de socis. Però Comafe no és un centre comercial qualsevol, és un club d'elit, en el sentit que volem un soci que aporti valor afegit i que no es converteixi en una càrrega per a la cooperativa. Aportem qualitat, servei i un catàleg amb 30.000 referències, de les quals més de 1.000 són marca pròpia.

Per tant, a través del preu, de les nostres marques pròpies, i del magatzem amb 30.000 referències, li donem al soci un valor afegit que rendibilitza la seva presència en Comafe en un any.

&quote;En els últims anys s'ha donat el fenomen de les grans superfícies, però des de la nostra experiència i coneixement...
"En els últims anys s'ha donat el fenomen de les grans superfícies, però des de la nostra experiència i coneixement, considerem que no ha aconseguit arribar on hi ha el negoci ferreter tradicional de barri".

Com han acabat l'exercici 2009, en termes econòmics, i quines perspectives tenen per al 2010?

El passat any hem acabat millor del que esperàvem. Mentre el mercat ha decrescut un 25% en el seu conjunt, Comafe tan sol va experimentar una caiguda del 13,64%. Són unes xifres interessants, a les quals afegeixo el resultat econòmic positiu, és a dir, en nombres negres. Una bona dada de 2009 que ha llançat l'auditoria de comptes que som a punt de finalitzar. Aquest exercici positiu ho hem transmès als socis via rapi'ls, amb un 2%.

Per 2010, preveig un exercici complicat, ja que el sector està tocat. El mercat ha començat l'any amb tímids increments de les vendes, i en Comafe ens hem fixat com a objectiu créixer un 5%. Si em permet una comparativa futbolística, és com si un equip surt al camp de futbol amb idea d'empatar, i amb tota seguretat perd. La nostra cooperativa, Comafe, ha sortit amb la mentalitat de guanyar.

Quins són els principals reptes del negoci ferreter i de subministraments industrials?

Actualment, i des de fa uns anys, quan algú es referia a la ferreteria visualitzava un negoci antic, tradicional. Ara hem evolucionat, i el ferreter se centra en nous segments de mercat, no tan danyats com el de la Construcció. Parlem de productes com el parament, cert tipus d'eines, jardineria, decoració, etc., Però sense abandonar la tradició-com la serralleria, ferramentes, cargols, etc.-.

En Comafe tenim una màxima: donar suport sempre al fabricant espanyol, i per tant, europeu. Si només confiar, per exemple, en el producte asiàtic, podríem córrer el perill de trencament d'estocs, falta de servei postvenda i de garantia de producte, etc. D'aquí el suport al producte de manufactura europea, i especialment nacional, que a més esdevé un desenvolupament del teixit industrial del nostre país.

A nivell formatiu, el sector ferreter no compta amb uns estudis específics. És una cosa que es reclama des de fa anys, però que encara no s'ha concretat. En l'actualitat, s'ha començat a tractar aquesta mancança formativa amb la Comunitat de Madrid, per crear un cicle formatiu. Comafe contribuirà a aquest fi a nivell instal·lacions, coneixements tècnics, etc., I ens sembla una iniciativa molt interessant de cara al futur, perquè el ferreter no desaparegui com a professional i que els treballadors que estiguin empleats sàpiguen com gestionar el negoci.

Pel que fa a la tecnologia, Comafe aposta amb els seus socis per desenvolupar el concepte 'cistella', i està desenvolupant una pàgina web nova per a socis, clients i proveïdors, en la qual accedir a determinats productes, preus, informació tècnica. Un cop seleccionats aquests béns, el client final podrà dirigir a l'establiment ferreter més proper al seu domicili per comprar.

El mercat es troba una mica saturat, després de l'entrada de grups multinacionals, i perilla el negoci ferreter nacional, i tradicional. Com afrontar Comafe, i els seus associats, tanta competència?

En els darrers anys s'ha donat el fenomen de les grans superfícies, però des de la nostra experiència i coneixement, considerem que no ha aconseguit arribar on hi ha el negoci ferreter tradicional de barri. Entenem que aquest establiment ferreter de sempre té dues armes infalibles: una, l'assessorament tècnic personalitzat. Quan va una persona sense saber què compra, surt de la ferreteria amb coneixement i amb un producte de qualitat. I dos, el factor preu. Sempre és més barat adquirir els productes en una ferreteria, en comparació amb una gran superfície del segment.

Un altre fenomen que hem observat des Comafe és el retrocés que han experimentat aquestes grans superfícies del canal ferreter i bricolatge, sobretot en aquest últim any, en benefici del negoci tradicional que sí que ha recuperat el terreny perdut.

Què representa, per als interessos del sector ferreter i de subministraments industrials, la celebració de Ferremad 2010?

Volem que sigui un referent a nivell nacional, i entenem que Madrid necessita una fira representativa, en què els ferreters i subministraments industrials se sentin identificats. Comafe està aportant el seu granet de sorra comptant amb el suport dels nostres socis, però bé és cert que Ferremad 2010 és un saló interessant també per a altres grups de compra i cooperatives a nivell nacional.

La fira aportarà valors tècnics, novetats, i tendències de futur per saber per on va a caminar el sector ferreter. No oblidem que són empreses petites o mitjanes, familiars, que necessiten assessorament i tècniques a nivell empresarial, tecnològic, i de producte. Ferremad 2010 aportarà aquest valor afegit per saber com evolucionar el negoci, i cap a on orientar la seva empresa per créixer en vendes.

Al mercat hi ha oportunitats com pot ser la TDT, o la jardineria, o fins i tot el parament de la llar. Tots aquests reptes de futur es donaran a conèixer en el marc del Saló de la ferreteria i subministraments industrials.

Quines activitats o jornades tenen previstes organitzar en el marc de la fira?

Organitzarem diversos actes que posaran de manifest les tècniques de present i futur per a maximitzar el negoci ferreter. En celebrar la fira a finals d'octubre, considero que és un bon moment ja que coneixerem com ha anat l'any 2010, i podrem planificar millor les estratègies de cara a 2011. El ferreter que visiti Ferremad 2010 coneixerà de primera mà aquestes tendències i sabrà com dirigir la seva empresa, i què pot obtenir de cada proveïdor. I viceversa: els socis obtindran una informació útil sobre com han anat les vendes el 2010, i perfilaran millor les tendències per al pròxim exercici.

El saló serà una simbiosi dels diferents interessos, tant del ferreter com dels proveïdors, dels centres de compra, per contribuir que el negoci de la Ferreteria creixi i sigui més eficaç en la seva explotació.

A més d'això, a la fira volem abordar en les jornades i taules rodones la transició, i transferència del negoci familiar. Per desgràcia, hi ha ocasions que quan es jubila algun soci de Comafe la família no vol continuar amb la ferreteria. La nostra cooperativa vol animar a les ponències i activitats que organitzem a Ferremad 2010 al fet que la transició del negoci sigui positiva, ja sigui a la família o al personal que tinguessin assalariat. Aquesta acció, unida a la formació específica per al professional, poden garantir la continuïtat del negoci ferreter per al futur.

Per què han de visitar els professionals del negoci ferreter i de subministraments industrials Ferremad 2010? Com valora la coincidència de l'esdeveniment amb la principal fira industrial Matelec 2010?

Crec que cal visitar la fira perquè trobarem les principals novetats tècniques i de producte, però emfatitzo la idea de planificació: Ferremad va a facilitar al ferreter una informació precisa amb vista a planificar l'any 2011, i prendre decisions importants.

Celebrar aquesta fira al costat de Matelec és molt interessant, ja que aquest saló compta amb una nodrida assistència d'usuaris finals d'equips i productes 'ferreters', com són els instal·ladors. Aquest col·lectiu ens aportarà també informació de valor sobre el sector instal·lacions, rehabilitació, i indústria.

Empreses o entitats relacionades

Comafe
Ferremad - IFEMA

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Ferretería

    04/09/2024

  • Newsletter Ferretería

    31/07/2024

Enllaços destacats

EurobricoIberfloraTaiwan External Trade Development Council TAITRA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis