Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Buenas sensaciones tras el I ‘Seminario Internacional de Ferretería y Bricolaje’
Bèlgica va ser l'escenari escollit per AECOC per a la primera edició

Bones sensacions després del I 'Seminari Internacional de Ferreteria i Bricolatge'

Esther Güell26/11/2009

26 novembre 2009

AECOC va organitzar a Bèlgica, del 20 al 21 d'octubre passats, el primer Seminari Internacional de Ferreteria i Bricolatge. Una iniciativa tenia com a objectiu que les companyies espanyoles de ferreteria i bricolatge tinguessin l'oportunitat de conèixer de primera mà conceptes d'èxit i alguns dels models més eficients del mercat en altres països. Així mateix, a través de la visió de proveïdors, distribuïdors i operadors del país belga, els assistents van poder conèixer les tendències que estan sorgint a nivell internacional, el que els hauria de permetre albirar un escenari de futur per al seu sector.

José Alberto Sosa, responsable de l'àrea de Ferreteria i Bricolatge de l'associació, ens va explicar com es van desenvolupar les visites i els motius que van impulsar la celebració d'aquest seminari: "des de fa anys, AECOC organitza seminaris internacionals però fins ara, en l'àrea de ferreteria i bricolatge encara no s'havia celebrat cap. Per això traslladem la proposta al Comitè, que ho va acceptar. I triem l'any 2009 sense saber que seria tan dolent, tot i que, després analitzar-lo, crec que, igual que en el cas del congrés, potser ara és precisament el millor moment ".

José Alberto Sosa, responsable de l'àrea de Ferreteria i Bricolatge d'AECOC...
José Alberto Sosa, responsable de l'àrea de Ferreteria i Bricolatge d'AECOC, fa una valoració molt positiva d'aquest primer seminari i aposta clarament per la seva continuïtat.
El segment del bricolatge a Espanya sembla tenir molt recorregut per davant i creixerà en els pròxims anys...
El segment del bricolatge a Espanya sembla tenir molt recorregut per davant i creixerà en els pròxims anys, encara que sense arribar a nivells d'altres països europeus. Foto: Practical World.

Bèlgica, un mercat singular

Bèlgica és un país que destaca pel seu marcat desenvolupament d'aquest sector i la singularitat de les seves propostes. "A més-explicava Sosa-Alemanya, França i Regne Unit són mercats paradigmes en el sector de la ferreteria i el bricolatge, però són molt coneguts, per això apostem per conèixer altres països com Bèlgica, on el bricolatge té també una gran acceptació, juntament amb Holanda, per exemple ".

Per preparar el pla d'activitats, el seminari va comptar amb la participació de l'expert en retail Thierry Coemar, conseller delegat de l'Associació Belga DIY des de fa 10 anys, autor també de nombrosos articles sobre distribució en màrqueting i guanyador del premi 'Personalitat Empresarial' a 2002. Coemar acompanyar al grup de AECOC durant tot el viatge, ampliant la informació del programa i oferint la seva visió sobre el mercat de ferreteria i bricolatge de Bèlgica.

En total, van visitar diversos centres i botigues que oferien "productes originals, que no tenen perquè ser traslladables al 100% al mercat espanyol però que sí que tenen coses que ensenyar".

Pel que fa a l'objectiu del viatge, Sosa explicava que si bé "era bastant humil, amb un grup reduït de participants -10 empreses-, hem obtingut un balanç molt positiu. La idea era conèixer què hi ha al mercat belga, les tendències, no era un viatge comercial ".

Aquestes empreses procedien de segments variats dins el sector: des distribuïdors de ferreteria tradicional fins distribuïdors més moderns, proveïdors tant de ferreteria com decoració, del sector de la construcció i la ceràmica, etc. I tots van poder conèixer, a més de les novetats, la cultura que es respira en els diferents centres visitats. En aquest sentit, Sosa ens apuntava que "el bricolatge és un segment més desconegut a Espanya. A Bèlgica, escolten més al client i els orienten. Aquí cal atendre a les seves demandes ".

Així, els assistents van poder conèixer, guiats pels seus responsables, les principals ensenyes del sector així com les solucions mitjançant les quals s'estan adaptant a nous segments de clients. I és que el mercat de la ferreteria i el bricolatge belga està patint una transformació en els últims temps, centrada en aplicar noves solucions per a nous consumidors. I precisament aquest era un dels principals objectius de les empreses que van participar en el viatge. "Volien veure què hi ha a Europa i amb una idea clara, i és que alguna cosa s'ha de fer".

Una qüestió de costums

Amb tot, potser un dels primers canvis que haurien de produir a Espanya en relació amb el sector de la ferreteria, i especialment amb el bricolatge, pertany a l'àmbit del personal. És a dir, a la cultura-o la manca d'ella-del bricolatge com una activitat més en la nostra vida quotidiana, cosa que tenen molt interioritzat en els països centreeuropeus. En aquest sentit, Sosa apuntava que "sí és veritat que a Europa es gasta més diners i temps en bricolatge, però a Espanya també creixerà, encara que sense arribar als nivells de països com Alemanya, Holanda o Bèlgica". El que està clar és que és una qüestió d'actitud. Només cal un exemple que va utilitzar un analista durant les jornades de Eurobrico sobre la diferència entre les dues 'cultures': "si un belga, alemany o britànic o un altre europeu té un dia lliure... possiblement pensi en què 'treball' pot fer a casa-donar una mà de pintura, arreglar una porta, etc.-. Si jo tinc un dia lliure i una mica d'arreglar a casa... truco al pintor o qui sigui mentre jo em vaig a una terrassa a prendre alguna cosa ". Portat a la caricatura, i sempre amb les excepcions que toquin, aquesta és una realitat que tots els del sector coneixen. I és que no tenim costum de fer bricolatge. Especialment en les grans ciutats, les zones rurals en la seva majoria es 'salven' d'aquesta etiqueta.

Per això, Sosa ens explicava que "si saben com enfocar-ho, hi ha mercat, però s'ha de ser comercial i escoltar el client". Una cosa que potser pot ser un punt a favor per les petites empreses, que en general tenen un contacte més directe amb el seu client i el coneixen millor. D'altra banda, reconeixia que, amb tot, "a Espanya també hi ha exemples moderns molt bons".

Un altre handicap amb què es troben tant les empreses com els clients és la manca de formació, conèixer tots els productes disponibles. "I tampoc es pot vendre tot. Cal enfocar en funció d'on estiguis ubicat "-afegia.

La llarga tradició en ferreteria i bricolatge de països com Alemanya, Bèlgica...
La llarga tradició en ferreteria i bricolatge de països com Alemanya, Bèlgica, Holanda o el Regne Unit ha estat un dels motius per organitzar aquest seminari internacional. Foto: Practical World.

Una agenda atapeïda

Entre les nombroses visites que incloïa el programa, els assistents van tenir oportunitat de conèixer les instal·lacions i el model de negoci de Varo Bèlgica, una de les ensenyes més importants del país. En elles van poder conèixer les claus que han fet d'aquesta empresa una de les companyies europees líders en disseny, producció i distribució a nivell mundial d'eines manuals, maquinària electroportàtil i maquinària de jardí. Així mateix, els assistents van conèixer altres cadenes i botigues de primer nivell del país, com Brico Zaventem, que compta amb el 28% de la quota de mercat i està especialitzada en el sector de ferreteria i bricolatge a Bèlgica, i va haver Nijlen, el 2n operador del mercat, amb el 18% de quota.

El programa es va completar amb, entre d'altres, la visita a Gamma Londerzeel, la botiga més nova del grup holandès Intergamma, i Pla It Antwerp, que el passat any va ser escollida la millor botiga de Bèlgica i està considerat el millor establiment dels 8 hipermercats de Bricogroup.

Tota una ruta que no va deixar indiferents als seus convidats, volen fer un balanç molt positiu i es van mostrar receptius davant d'altres iniciatives d'aquest tipus.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Codificación Comercial

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Sellador Madera 698

    Sellador Madera 698

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Ferretería

    09/10/2024

  • Newsletter Ferretería

    02/10/2024

Enllaços destacats

Taiwan External Trade Development Council TAITRA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis